30 Martie 2023 publicat în Sanatate 27 share-uri

În ultimii ani, stomatologia a evoluat tot mai mult, iar în prezent putem vorbi de o stomatologie digitală, ce prezintă o mulțime de avantaje atât pentru pacient, cât și pentru medicii stomatologici. Stomatologia modernă folosește din ce în ce mai multe softuri pentru diferite arii de tratament, începând de la simpla consultație și arhivare a cazurilor clinice, care acum se poate face folosind scannerele intraorale, și până la multe alte subramuri cum ar fi parodontologia, ocluzologia, diagnosticarea și analizarea dinamicii mandibulare.

Softuri digitale

  1. Scanner intraoral

Scannarea intraorală permite stocarea cazurilor clinice în formă digitală, este foarte prietenoasă cu pacientul, în mod deosebit cu cei care au reflex de vomă exagerat sau care au particularități anatomice cum ar fi o deschidere mică a gurii. Pentru pacienții cu deschiderea mică a gurii sau reflex de vomă exagerat este delicată și poate chiar traumatizantă luarea amprentelor clasic, cu material de amprentă și linguri universale. Cu ajutorul scannerului intraoral, informațiile se transmit către laborator printr-un simplu mail și astfel se evită și eventualele accidente care pot să apară la manipularea amprentei.

  1. Florida Probe

Florida Probe este sistemul care ajută la diagnosticarea parodontozei și la stabilirea evoluției bolii. De asemenea, Florida Probe permite întocmirea fișelor parodontale detaliate, evidențiind pe fiecare față a dintelui retracțiile gingivale, sângerările, expunerea furcațiilor. În tratamentul formelor medii și avansate de boală parodontală se întocmește inițial o astfel de fișa detaliată cu ajutorului softului Florida Probe, apoi pacientul beneficiază de o igienizare inițială cu sistemul EMS-GBT și apoi de ședințe personalizate de tratament cu cele două lungimi de undă – laser Diodă și Erbium Biolase.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează

După 3-6 luni, se reface harta parodontală și se poate compara foarte ușor cu situația inițială, totul fiind extrem de detaliat, precis, eficient și puțin traumatizant pentru pacient.

  1. Condilograful

Un alt soft extrem de util și inovator este sistemul Gamma și condilograful care ajută la o analiză atentă a dinamicii mandibulare și care oferă informații extrem de utile în procesul de diagnosticare a afecțiunilor ATM (articulația temporo-mandibulară). În urma condilografiei, medicul stomatolog are toate informațiile despre cele două articulații craniene, putând astfel stabili cel mai eficient tratament. De asemenea, pacientul va primi toate informațiile pentru a le avea în viitor, acestea putând fi folosite pentru orice tratament stomatologic ce implică laboratorul.

  1. Digital Smile Design

Digital Smile Design este o soluție computerizată prin care pacientului i se prezintă cu o mare acuratețe rezultatul final al restaurărilor estetice, protetice. Se folosește în mod deosebit când se dorește realizarea unor lucrări cu estetică superioară care modifică fizionomia pacientului, cum ar fi fațetele dentare.

Nu în ultimul rând, există softuri care ușurează partea administrativă dintr-o clinică, există posibilitatea stocării istoricului medical în format electronic, generarea unor rapoarte în legătură cu tratamentele efectuate, transmiterea mesajelor de reamintire a programărilor. Toate acestea ajută la eficientizarea timpului de lucru. Digitalizat se poate urmări și procesul de sterilizare și parcursul(trasabilitatea) instrumentarului .

Toate aceste softuri și soluții digitalizate care fac manoperele din stomatologia cotidiană mai eficiente, precise și prietenoase cu pacientul implică o pregătire suplimentară a medicilor și asistenților medicali care își desfășoară activitatea în clinicile stomatologice și în același timp oferă pacientului posibilitatea de a conștientiza și vizualiza mai detaliat și explicit tot ceea ce înseamnă etapele de lucru începând cu diagnosticarea, cât și evoluția tratamentului.

Clinica Dent Perfect pune la dispoziția pacienților toate softurile amintite mai sus, iar echipa de medici este extrem de bine pregătită și acoperă toate ramurile stomatologiei moderne.

Sursa foto: vetkit/ shutterstock.com


Dr. Mina Camelia Vasiliu este fondatoarea clinicii Dent Perfect (www.dentperfect.ro), clinica dedicată unui zâmbet frumos și sănătos. Este absolventă a Facultății de Stomatologie, Universitatea...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri