Bolile reumatice (reumatismul) reprezintă un grup de afecțiuni care sunt prezente cu o prevalență mai mare la persoanele vârstnice, dar, în aceeași măsură, ele pot să apară și la persoanele mai tinere.

Acest grup de afecțiuni care afectează predominant articulațiile și oasele poate diminua calitatea vieții pacienților care se confruntă cu acest diagnostic și, de aceea, este important ca acești pacienți să fie diagnosticați și tratați din timp.

Sunt câteva aspecte pe care trebuie să le abordăm pentru a înțelege mai bine această afecțiune: de ce se instalează, câte tipuri de reumatism există, dacă pot să apară sau nu complicații, și, în mod evident, cum tratăm această boală.

Ce este reumatismul?

Reumatismul sau bolile reumatice reprezintă un termen-umbrelă folosit pentru a descrie afecțiunile care provoacă durere cronică, adesea durere intermitentă, care afectează articulațiile și/sau țesuturile conjunctive. Termenul de "reumatism", deși este folosit deseori în vorbirea curentă, nu este atribuit unei afecțiuni specifice, ci el acoperă cel puțin 100 de boli diferite.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Caria dentară – ce este și cum se tratează Testul Iubirii: Ce dragoste cosmică trăiești ACUM?

Numai în Statele Unite, aproximativ 54 de milioane de adulți și 300.000 de copii au o boală reumatică diagnosticată de medic.

Bolile reumatice pot provoca inflamații, degenerarea țesuturilor și disfuncții autoimune. În condiții autoimune, sistemul tău imunitar atacă în mod greșit țesuturile sănătoase.

Accentul principal al reumatologilor este pe artritele inflamatorii, spre deosebire de afecțiunile neinflamatorii, cum ar fi osteoartrita. Cele mai frecvente boli reumatice autoimune includ artrita reumatoidă, spondiloartritele, cum ar fi spondilita anchilozantă, artrita psoriazică și alte boli sistemice ale țesutului conjunctiv, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, scleroza sistemică și sindromul Sjögren. Toate aceste afecțiuni au câteva trăsături comune: toate sunt afecțiuni cronice, toate provoacă inflamarea și distrugerea articulațiilor și toate pot implica organe interne, ceea ce este asociat cu o dizabilitate progresivă și poate fi cauza directă a decesului.

Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine! Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii

Bolile reumatice tind să afecteze următoarele părți ale sistemului musculo-scheletic: articulații, muşchi, oase, tendoane și ligament.

De ce se instalează reumatismul

Cauza exactă a bolilor reumatice este necunoscută. Cercetătorii cred că ele apar atunci când o combinație de factori genetici, hormonali și factori de mediu sunt prezenți.

În mod normal, sistemul imunitar ne protejează corpul de boli. În cazul bolilor reumatice, unul dintre acești factori sau o combinație a lor face ca sistemul imunitar sa atace articulațiile. De asemenea, ele pot fi declanșate de infecții, fumat, stresul fizic sau emoțional.

Dieta (bogată în carne și în grăsimi), obezitatea, frigul, umezeala, suprasolicitarea articulațiilor (la sportivii care nu se încălzesc suficient la antrenament), traumatismele, mișcările greșite efectuate în articulațiile de sprijin sunt factori care pot contribui, de asemenea, la declanșarea/acutizarea unei boli reumatice.

Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

Tipuri de reumatism

Așa cum am menționat mai sus, sub acest termen general de reumatism intră mai multe tipuri de afecțiuni. În cele ce urmează, vom enumera câteva tipuri de reumatism și principalele lor caracteristici:

Reumatismul infecțios

Bolile reumatismale sunt cauzate de prezența unui microb sau microorganism în articulație - de exemplu, artrita tuberculoasă.

Reumatismul inflamator

Acesta este cel mai întâlnit tip de reumatism și apare, de regulă, în cadrul unor boli sistemice, precum poliartrita reumatoidă, guta, vasculita, lupusul, sclerodermia, sindromul Sjogren etc. Așadar, bolile autoimune intră în această categorie.

Reumatismul degenerativ

Boala este provocată fie de degenerarea și uzura unei articulații (artroza prezentă la unele membre), fie apare din cauze mecanice, fie dintr-o combinație ce include acești factori. Un alt exemplu, pe lângă artroză, este hemocromatoză.

Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste! 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Reumatism microcristalin

Bolile reumatice sunt cauzate, în acest caz, de prezența cristalelor de acid uric în articulații sau în tendoane. Un bun exemplu este guta.

Reumatismul părților moi (mușchi, tendoane)

Există boli reumatice care afectează și părțile moi, anumite organe sau țesuturi din corp. Cele mai bune exemple sunt tendinita, bursita, dar și fibromialgia, polimialgia etc. Bolile musculo-scheletale, potrivit definiției, sunt acele boli care pot să îți afecteze mușchii, oasele și articulațiile. Ele includ, printre altele: tendinita, sindromul de tunel carpian, osteoartrita (un alt nume pentru artroză), poliartrita reumatoidă, fibromialgia, fracturile osoase.

Ce simptome au bolile reumatice

Unele dintre cele mai comune simptome ale bolilor reumatoide includ: dureri, inflamație, rigiditate sau o limitare de mișcare, senzații de oboseală, stare generală de rău, febră, pierdere în greutate. Dar haideți să vedem care sunt simptomele specifice pentru câteva dintre bolile reumatice:

Laptele se ieftinește. Marii retaileri au fost de acord cu scăderea prețului THE BEAUTIFUL CLUB - primul club exclusivist de beauty s-a deschis in centrul capitalei Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit

Artrita reumatoidă

  • Durere și inflamație în mai multe articulații (de obicei, aceleași articulații pe ambele părți ale corpului, cum ar fi ambele încheieturi sau ambele glezne)
  • Probleme la alte organe, cum ar fi ochii și plămânii
  • Rigiditatea articulațiilor, mai ales dimineața
  • Oboseală
  • Noduli numiți noduli reumatoizi

Lupus

  • Dureri articulare, oboseală
  • Rigiditatea articulațiilor
  • Erupții cutanate, inclusiv o erupție „fluture” pe obraji, sensibilitatea la soare
  • Pierderea părului
  • Degetele de la mâini sau de la picioare sunt albastre sau albe, atunci când sunt expuse la frig (numit fenomen Raynaud)
  • Tulburări ale sângelui, cum ar fi anemia și niveluri scăzute de globule albe sau trombocite
  • Durere în piept de la inflamarea mucoasei inimii sau plămânilor
  • Convulsii sau accidente vasculare cerebrale

Osteoartrita

  • Dureri de articulații
  • Inflamația articulațiilor
  • Articulațiile pot fi calde la atingere
  • Slăbiciune musculară și instabilitatea articulațiilor
  • Durere în timpul mersului
  • Dificultate la prinderea unor obiecte, la îmbrăcat, pieptănat sau aplecat

Spondilita anchilozantă

  • Durere graduală în partea inferioară a spatelui
  • Durerea de spate agravantă care evoluează
  • Durere între omoplați și gât
  • Durere și rigiditate în spate

Complicații ale reumatismului

Bolile reumatice reprezintă un spectru larg de afecțiuni sistemice, manifestate prin implicarea mai multor sisteme din corp și mediate de imunitatea pacientului și de inflamație. Atâta timp cât pacientul nu este diagnosticat sau nu își ia tratamentul corespunzător, pot să apară mai multe complicații, la mai multe niveluri:

Principiile de bază ale mașinii CNC Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci
  • La nivel neurologic, ele pot să apară în orice moment al procesului bolii și sunt dificil de diagnosticat;
  • Osteoartrita se poate transforma în osteoporoză – ceea ce reprezintă o problemă majoră la majoritatea pacienților cu reumatism, datorită efectelor ambelor boli, dar și al terapiilor.
  • La nivel cardiac și pulmonar – pacienții cu poliartrită reumatoidă sunt cei mai predispuși la a dezvolta complicații la nivel pulmonar, datorită deteriorării progresive a țesuturilor pulmonare. De asemenea, pacienții cu poliartrită reumatoidă sunt de două ori mai predispuși să dezvolte boli cardiace, în comparație cu o persoana sănătoasă, datorită inflamației cronice prezente.

Ce investigații trebuie făcute în caz de reumatism

Având în vedere multitudinea de afecțiuni care sunt incluse în cadrul bolilor reumatismale, este necesar ca atunci când avem unul sau mai multe simptome prezente să ne adresăm medicului. Investigațiile sunt diferite pentru fiecare diagnostic și, de obicei, includ examenul fizic inițial, analize de sânge și imagistică.

La examenul fizic, medicul va verifica dacă există: durere, roșeață, umflarea zonei, slăbiciune musculară, atrofie musculară. Totodată, acesta îți va testa și reflexele pentru a verifica dacă există o slăbiciune a reflexelor, lucru care poate indica faptul că nervii tăi sunt deteriorați.

Testele de sânge pot ajuta la detectarea markerilor de inflamație, a anticorpilor asociați cu anumite boli și a funcției anormale a organelor, printre altele. Testele imagistice, cum ar fi raze X, scanări CT, scanări RMN sau ultrasunete ale articulațiilor și oaselor pot ajuta la detectarea inflamației și a acumulării de lichid și pot dezvălui modificări osoase sau articulare.

Pentru diagnosticarea osteoartritei, medicul va face o anamneză completă pentru a identifica istoricul medical al pacientului și simptomatologia pacientului. Testele de sânge pot exclude alte tipuri de artrite și probleme medicale. De obicei, dacă pacientul are osteoartrită, doctorul va observa modificări vizibile la o radiografie.

În cazul artritei reumatoide, medicul curant va examina fizic pacientul și, ca în cazul osteoartritei, se pot recomanda teste imagistice sau analize de sânge.

Pentru diagnosticarea lupusului, doctorul se va interesa de istoricul familial al pacientului, va face un examen fizic și va solicita efectuarea unor teste de sânge și de urină. Unul dintre testele de sânge ce poate fi efectuat este testul anticorpilor antinucleari.

Cum tratăm bolile reumatice

Tratamentul este complex și depinde de etiologia bolii. Există diferențe în ceea ce privește terapia bolilor reumatismale în fază acută, față de cele în fază cronică. Oricare dintre bolile reumatismale menționate mai sus și care se află în fază cronică poate să aibă perioade de acutizare. În perioadele de acutizare, cu accentuarea durerii și a inflamației în articulații, pacienții vor primi tratament local și general. În bolile reumatismale inflamatorii și autoimune, este esențial tratamentul de fond al bolii, cu medicamente specifice fiecărei entități, sub atenta supraveghere a medicului reumatolog.

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos al reumatismului se administrează numai la recomandarea medicului specialist și este rezervat pacienților al căror disconfort algic nu este ameliorat de schimbarea stilului de viață. Ameliorarea durerilor articulare în timpul sezonului rece poate fi obținută prin administrarea următoarelor preparate farmaceutice: medicație antiinflamatoare, medicație antialgică, medicație specifică pentru tratamentul artritei gutoase, imunosupresoare, în cazul agravării simptomatologiei la pacienții cu reumatism de etiologie autoimună, administrarea locală, la nivel intraarticular de cortizon cu efect antiinflamator, administrarea de preparate cu acțiune imunomodulatoare, la pacienții diagnosticați cu artrită psoriazică, artrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă. Miorelaxantele pot fi utilizate în completarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, pentru a potența efectul acestora din urmă.

Durerile articulare specifice reumatismului pot fi ameliorate, în anumite situații, prin aspirarea lichidului de la nivelul articulației afectate, urmată de injectarea de acid hialuronic pentru lubrifierea articulațiilor și menajarea acestora. Acidul hialuronic este produs în mod natural de organism și previne degradarea cartilajelor intraarticulare prin atenuarea șocurilor și a stresului resimțit de către articulații în timpul efortului fizic.

Suplimente alimentare pentru articulații

Pe lângă terapia cu substanțe medicamentoase cu rol antiinflamator sau analgezic, pacienții pot să recurgă la administrarea de suplimente pentru articulații care conțin ca principii active glucozamină, condroitină, vitamina C, acid hialuronic etc.

Aceste suplimente au rolul de a reface cartilajul osos și de a-i acorda pacientului o mai bună mobilitate la mișcare.

Glucozamina este un compus care ajută la menținerea sănătății cartilajului. Este unul dintre elementele principale care se găsesc în cartilaj și joacă un rol în construirea tendoanelor, ligamentelor și fluidului sinovial care înconjoară articulațiile. Susținerea sănătății cartilajului este importantă pentru sănătatea articulațiilor.

La fel ca glucozamina, condroitina este un bloc principal de construcție a cartilajului care apare în mod natural în țesuturile conjunctive din tot corpul. Glucozamina și condroitina sunt adesea luate împreună într-un supliment combinat pentru sănătatea articulațiilor, iar cele două substanțe joacă roluri vitale similare în întreținerea articulațiilor.

Geluri pentru dureri musculare sau articulare

Agenții topici (creme și unguente cu aplicare locală) care conțin substanțe medicamentoase cu efect antiinflamator, analgezic sau cele care conțin substanțe cu efect de încălzire locală (mentol, camfor, salicilat de metil, capsaicină) le pot fi utili, în anumite situații, pacienților care acuză dureri reumatismale. Capsaicina, o substanță conținută în ardeiul iute, blochează substanța P responsabilă de transmiterea durerii, favorizând dilatația vaselor de sânge ce provoacă senzația de încălzire locală.

Utilizarea agenților topici este rapidă, comodă și cu efect rapid.

Stil de viață și activități recomandate

Un mare plus în managementul bolilor reumatice îl aduce o rutină constantă în ceea ce privește activitatea fizică regulată. Aceasta te ajută să-ți menții o greutate normală, îți face mușchii mai puternici și articulațiile mai flexibile. În plus, mișcarea te ajută să îți sporești gama de mișcări ale articulațiilor, îți îmbunătățește rezistența, reduce spasmele musculare și crește circulația sângelui în mușchi și articulații, ceea ce încurajează procesul de vindecare.

Un stil de viață sănătos, fără excese, adăugat la o rutină zilnică cu activități fizice te va ajuta să eviți perioadele de acutizare ale reumatismului cronic.

Dietă adecvată

Deși dieta poate să nu aibă întotdeauna un impact direct asupra dezvoltării reumatismului, în unele cazuri, ea poate fi un factor care contribuie la aceste boli. Este important să faci unele modificări în dieta ta, pentru a facilita vindecarea și pentru a reduce frecvența și severitatea simptomelor.

Includerea în alimentația ta a următoarelor produse alimentare poate să aducă beneficii pentru tine: consumul de pește gras - datorită conținutului crescut de acizi grași Omega-3, evitarea cofeinei, alcoolului, zahărul alb, făina rafinată, alimentele sărate și cele picante. Orice fel de alimente care au un conținut acid pot agrava și pot înrăutăți simptomele bolilor reumatice. Uleiul de soia și cel de porumb cresc inflamația din articulațiile tale, așa că trebuie să le eviți. Grâul și porumbul cresc, de asemenea, inflamația, așa că ar trebui să eviți orice tip de produse făcute din ingrediente ce au la bază boabele de grâu și de porumb. Carnea roșie în consum ridicat poate să ducă la creșterea nivelurilor de acid uric care pot să declanșeze guta, deci este de evitat.

Tratament naturist și terapii alternative

Din categoria terapiilor naturiste, putem să menționăm că mierea, oțetul de mere, sucul de morcovi, zeama de lămâie, gelul cu aloe vera, gheara pisicii, extractul de frunze de iederă, lemnul dulce și altele, prezintă acțiune antiinflamatorie, atât de necesară pacienților cu boli reumatismale.

Înainte de a încerca o terapie alternativă, cere-i sfatul medicului reumatolog în ceea ce privește terapiile alternative pe care le poți încerca. El îți va recomanda, în funcție de afecțiunea reumatică de care suferi, cele mai bune terapii alternative, potrivite pentru tine, cum ar fi: termoterapia, crioterapia, electroterapia, balneoterapia, fizioterapia.

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri