Magnetii pot modifica moralitatea unei persoane, spune un raport publicat in Proceedings of National Academy of Sciences.

Oamenii de stiinta de la MIT, Universitatea Harvard si centrul medical Beth Israel au ajuns la concluzia ca un camp magnetic puternic poate influenta centrul moral al creierului. Cercetarea poate avea implicatii majore atat in domeniul neurologiei cat si in salile de judecata.

Studiul demonstreaza atat ca exista un centrul al “moralitatii” in creier, cat si ca acesta poate fi alterat, influentand astfel comportamentul oamenilor.

Cercetatorii au folosit imagistica prin rezonanta magnetica functionala pentru a localiza o zona a creierului cunoscuta sub numele de jonctiunea temporo-parietal dreapta – RTPJ. RTPJ este situat in spatele si deasupra urechii, dar locatia difera usor de la individ la individ.

Pentru experiment, 20 de subiecti au citit cateva zeci de povesti despre oameni cu intentii bune sau rele. Una dintre povesti era despre un barbat care merge cu prietena pe un pod. In unele cazuri barbatul si femeia au traversat podul fara probleme, in altele barbatul i-a facut rau intentionat femeii. Subiectii au trebuit sa acorde un “punctaj de moralitate” fiecarei povesti, folosind o scala de la 1 la 7 - 1 inseamna fapta interzisa, iar 7 complet admisa. In timp ce subiectii citeau povestea, oamenii de stiinta au aplicat un camp magnetic printr-o metoda cunoscuta sub numele de stimulare magnetica transcraniana. Campurile magnetice au creat confuzie in neuronii care alcatuiesc RTPJ.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Asprele legi ale Educației. Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri A contat cine a zbierat mai tare

Subiectilor le-a fost mai dificil sa descifreze intentiile barbatului si s-au putut concentra numai asupra rezultatului actiunii sale. Astfel s-au putut observa diferente de aproximativ un punct intre subiectii care au fost sub influenta campului magnetic si cei care au citit povestea in conditii normale. Nu este vorba despre o diferenta majora, dar acest experiment deschide un subiect pe cat de fascinant, pe atat de periculos: manipularea moralitatii indivizilor.

Trebuie sa ne gandim ca un cumul de factori – campul magnetic fiind doar unul – ar putea influenta major moralitatea unei persoane.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri