22 Septembrie 2022 publicat în Sanatate 1 share-uri

În cazul în care ai trecut prin nefericitul incident pe care îl presupune o fractură, cu siguranță știi cât de dureroasă poate fi aceasta. În plus, o fractură necesită atenție medicală imediată pentru a asigura vindecarea și alinierea corectă a fragmentelor osoase.

Reducerea fracturii este efectuată de către medic, manual sau prin intermediul unei intervenții chirurgicale. Zona fracturii trebuie imobilizată pentru a se preveni deplasarea ulterioară a capetelor osoase. Imobilizarea, chiar și pe perioade scurte, de 2-3 săptămâni, determină pierderea masei musculare, compresiune temporară pe filetele nervoase și alte efecte secundare.

Începerea fizioterapiei după fractura osoasă

Fizioterapia este întotdeauna recomandată pentru a se încerca o restabilire a funcțiilor optime ale zonei afectate, cât mai curând posibil. De cele mai multe ori, fizioterapia începe după îndepărtarea ghipsului, când zona fracturii permite mobilizarea, dar sunt si situatii in care se pot face anumite proceduri de fizioterapie chiar si in perioada in care segmentul este ghipsat, scopul fiind mentinerea tonusului muscular pentru segmentele imobilizate . Este foarte posibil să existe restricții privind solicitările aplicate zonei în cauză, de pildă, manevrarea de greutăți mai mari de o anumită valoare în cazul unei fracturi la nivelul brațului, iar fizioterapeutul este conștient de acestea.

Prima întâlnire cu fiziokinetoterapeutul

Cel mai adesea, prima întâlnire cu fizioterapeutul presupune o informare în legătură cu traumatismul suferit, perioada de imobilizare și recomandările medicului și o evaluare a situației curente: mobilitate, forță, flexibilitate, persistența durerii, edeme, nivelul de funcționalitate.

În funcție de aceste elemente, fizioterapeutul va propune un plan de lucru, având ca scop restabilirea completă a funcțiilor și depășirea efectelor secundare ale imobilizării prelungite. In perioada de recuperare medicala, pentru a reveni la parametrii normali de functionare, se va pune accent pe gimnastica medicala, terapie manuala cat si proceduri de fizioterapie. Mentionez mai jos cel mai frecvent folosite proceduri de fizioterapie.

Terapia cu ultrasunete în reabilitarea după fractură

Terapia cu ultrasunete este adeseori folosită în tratarea durerii cronice și pentru a accelera vindecarea tisulară. În cazul pacientului cu istoric de fractură osoasă, ea contribuie la augmentarea irigării cu sânge a zonei, lucru care ajută la refacerea mai rapidă a țesuturilor și ameliorarea senzației dureroase, și determină și efectul de cavitație, cu rezultate benefice.

Terapia cu ultrasunete nu este dureroasă, iar procedura se desfășoară oarecum asemănător efectuării unei ecografii. Fizioterapeutul aplică gel pe zona care trebuie tratată, după care deplasează o sondă pe aceeași regiune. În general, o sesiune de tratament durează între cinci și zece minute și se efectuează o singură dată pe zi.

Fizioterapia cu ultrasunete accelerează procesul de consolidare osoasă, reduce inflamația, îmbunătățește circulația sangvină în zonă și are un efect miorelaxant. Ea trebuie efectuată de către specialist și este contraindicată în anumite situații specifice: în proximitatea unui pacemaker, la gravide sau în cazul pacienților cu tumori în stadii evolutive.

Electroterapia în reabilitarea după fractură

Electroterapia este unul dintre instrumentele de lucru preferate ale fizioterapeuților, în cazul fracturilor. Un avantaj important este că ea se poate folosi încă din perioada de imobilizare, prin plasarea a doi electrozi de o parte și de alta a zonei fracturate și emiterea unui curent cu voltaj redus între cei doi.

Deși pacientul nu percepe trecerea curentului, studiile au arătat că acesta are avantajul de a accelera vindecarea osoasă prin stimularea proceselor de diviziune celulară la nivelul osteocitelor.

Electroterapia are beneficii mai evidente în cazul fracturilor cu vindecare lentă sau la persoanele la care refacerea țesutului osos este întârziată. Ea este recomandată în cazul fracturilor deschise, al fisurilor osoase sau al fracturilor de os scafoid.

Electrostimularea este un alt tip de terapie care folosește curentul electric. Ea este binevenită în procesul de recuperare post fractură, deoarece contribuie la refacerea tonusului muscular.

Recuperarea medicală depinde în mare măsură de complianța și eforturile pacientului. Prin urmare, o bună colaborare cu fizioterapeutul este esențială. Nu ezita să soliciți recomandări pentru specialiști pricepuți, în cazul cărora și comunicarea directă să fie facilitată.

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri