22 Iulie 2022 publicat în Sanatate 109 share-uri

Menoragia, cunoscută și ca o menstruație puternică, este descrisă ca o hemoragie gravă și prelungită în timpul ciclului menstrual, care poate să întrerupă activitatea normală a unei femei și le afectează, la nivel global, pe mai mult de 20% dintre ele.

Consecință a acestei dereglări menstruale este anemia, pe care o putem identifica după senzația de oboseală, epuizară, amețeală, durere de cap, stare generală proastă, tahicardie (accelerare anormală a bătăilor inimii) și hipotensiune. Dr. Silviu Istoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, ne explică de ce apare menoragia și cum se tratează.

Ce este menoragia?

Este foarte important să cunoşti simptomele care trebuie să te responsabilizeze şi să te determine să mergi la un consult la medicul ginecolog. Durata, fluxul şi variaţii ale datei când vine menstruaţia sunt perfect normale şi nu trebuie să te îngrijoreze. Potrivit doctorului ginecolog, Silviu Iștoc, medic obstetrică-ginecologie, fiecare femeie are un ciclu menstrual unic şi chiar dacă perioada optimă a acestuia este 28 de zile cu o durată de 4 zile, fluctuaţii între 21 şi 32 de zile sunt considerate normale. Semnalele de alarmă apar însă în momentul în care durata menstruației este de peste 7 zile și este necesară schimbarea absorbantului la fiecare 2-3 ore.

„Menoragia este una dintre cele mai comune probleme ginecologice în prezent, iar cauzele sale pot fi descoperite în totalitate doar în urma unor analize de laborator sau imagistice. Există mai multe cauze ale menoragiei de la fibroame uterine, țesuturi necanceroase care cresc în interiorul uterului, până la dereglari hormonale, hipertensiune, medicamente anticoagulante, de boli de sânge, tulburările de coagulare sau hemofilia, precum și de boli hepatice precum ciroza hepatică”, explică dr. Silviu Istoc, medic obstetrică-ginecologie.

Când trebuie să mergi la medic?

Când menstruaţia durează mai mult de o săptămână şi este însoţită de dureri constante în abdomenul inferior şi de scurgeri cu cheaguri mari de sânge este recomandat să discuţi cu un medic ginecolog despre această problemă.

Dacă va fi cazul, medicul ginecolog îţi recomandă câteva analize pentru a determina cauza menoragiei. În funcţie de decizia medicului, el poate să-ţi recomande unele analize, cum ar fi:

• Testul Papanicolaou pentru a exclude boli precum infecţia cervicală, inflamaţii, displazie sau cancer;

• Biopsie endometrială pentru a testa mucoasa uterului privind anomalii celulare sau cancer;

• Ultrasunete pentru a evalua organele pelvine, inclusiv uterul, ovarele şi pelvisul;

• Analize de sânge pentru depistarea anemiei, a bolii glandei tiroide sau dereglări hormonale.

Cum poți trata menoragia?

„Tratamentul menoragiei poate fi și simptomatic, iar în acest caz se administreaza antiinflamatoare nesteroidiene și calciu pentru reducerea sângerărilor menstruale, iar în cazul în care pacienta are anemie i se pot prescrie suplimente de fier. Cauza este însă repetitivă, prin urmare sunt foarte importante investigațiile suplimentare pentru descoperirea cauzei și apoi tratarea acesteia”, adaugă dr. Istoc.

Vorbește cu medicul ginecolog dacă poți aduce schimbări în stilul de viață și alimentație pentru a reduce sângerarea menstruală sau dacă trebuie să urmezi tratament medicamentos. Studiile arată că pastilele cu progesteron reprezintă cel mai prescris tratament și totusi cel mai puțin eficient pentru menoragie.

„Cel mai frecvent este nevoie de intervenții minim invazive pentru a stabili diagnosticul și de a corecta cauza organică a menoragiei, de multe ori paciente care sufereau de ani de zile de menoragie și infertilitate, cu tratament progesteronic cu efecte limitate, au beneficiat de vindecare totală în urma unor intervenții simple, rămânând însărcinate ulterior la scurt timp.”, adaugă dr. Istoc.

* Silviu Iștoc este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilității.

Foto fr si main: Sofia Zhuravetc /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri