12:06, 22 Iunie 2009 publicat în Sanatate

Metoda calendarului consta in notarea in calendar a perioadelor menstruale lunare pe parcursul a 8-12 luni.

Metoda glerei cervicale

Aceasta metoda mai este cunoscuta sub numele de metoda ovulatiei sau metoda Billings si consta in observarea modificarilor glerei (secretia glandelor cervicale ale colului uterin) survenite in timpul ciclului menstrual. Exista o stransa corelatie intre hormonii sexuali ce determina ovulatia si secretia glandelor colului uterin. In primele 4-5 zile ale ciclului menstrual datorita sangerarilor orice modificari ale glerei sunt inobservabile. Mai apoi exista o perioada “uscata” in care cantitatea de mucus secretata este foarte mica sau inexistenta.

Citeste si:
Terapia prin elongații poate ameliora durerile de spate și corecta...
Terapia prin elongații poate...

Odata cu dezvoltarea ovulului in ovar si apropierea perioadei ovulatiei secretia de mucus din vagin creste, devine albicioasa, tulbure, iar in timpul ovulatiei este foarte abundenta si aproape incolora, ca mai apoi sa redevina albicioasa si tulbure. Aceasta este perioada zilelor “umede” cand posibilitatea unei sarcini in urma unui act sexual neprotejat este maxima. Mai apoi, pana la menstruatie, urmeaza iarasi o perioada “uscata”.

Pentru a inregistra modificarile glerei cervicale trebuie sa monitorizati secretiile vaginale timp de mai multe luni, caci fiecare femeie are particularitatile sale, astfel va trebui sa va intelegeti corpul si schimbarile acestuia, sa faceti diferenta intre normal si patologic (aceasta monitorizare a secretiilor va permite depistarea precoce a unor afectiuni genitale ce intereseaza functie glandelor cervicale). Cum am spus mai sus, aceasta metoda trebuie corelata cu celelalte. Aceasta metoda este influentata de unele medicamente (care schimba secretia vaginala) si de afectiunile genitale, cum ar fi vaginozele in care secretia cervicala este clar modificata si nu mai poate fi luata in considerare pentru monitorizarea ovulatiei.

Citeste si:
Primul trimestru de sarcină: riscuri și pericole
Primul trimestru de sarcină:...

Sursa: kidz.ro

Citeste si alte articole pe kidz.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

Trateaza infertilitatea cu gonadotropine

Tot ce trebuie sa stii despre fertilizarea in vitro

6 metode ca sa faci baiat


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri