Metoda calendarului consta in notarea in calendar a perioadelor menstruale lunare pe parcursul a 8-12 luni.

Atat in privinta conceptiei cat si in a contraceptiei determinarea ovulatiei este foarte importanta. Astfel pentru femeile care vor sa conceapa un copil este important sa isi determine cat mai exact perioada de ovulatie pentru a facilita conceptia mai ales daca din diverse cauze aceasta este ingreunata.

De ce este important sa determini momentul ovulatiei?

Legatura intre conceperea unui copil si ovulatie este una foarte stransa. Astfel ca o femeie poate ramane insarcinata numai la ovulatie.

Ce se intampla? Fiecare ovar contine mai multi foliculi ovarieni, componente ovariene ce au capacitatea de a dezvolta si matura in interiorul lor un ovul. In fiecare ciclu menstrual in mod normal se dezvolta un ovul, foarte rar mai multi. Astfel ca intr-unul din ovare (de obicei alternativ, o luna un ovar, in urmatoarea luna celalalt, insa este aleator) un folicul a reusit sa dezvolte pana la maturatie un ovul pe care, sub influente hormonale, il va elimina la marginea ovarului, urmand sa fie preluat de trompe pe care le va traversa si in care poate fi fecundat de un spermatozoid. Acest moment in care ovulul este eliminat de ovar se numeste ovulatie.

Este important de stiut ca timpul de supravietuire al ovulului in organele genitale feminine nu este foarte lung, ci de aproximativ 24 de ore, pe cand timpul de supravieturie a unei spermii este de la o zi (spermiile Y, care determina sexul masculin) pana la 3-4 zile (spermiile X care determina sexul feminin). Astfel ca pentru a ramane insarcinata femeia trebuie sa aiba contacte sexuale neprotejate cu ejaculare intravaginala incepand cu 2-3 zile inainte de ovulatie si inclusiv in ziua ovulatiei. Astfel sansele de a ramane insarcinata cresc cu pana la 80%.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari Principiile de bază ale mașinii CNC Caria dentară – ce este și cum se tratează

Metode de determinare a ovulatiei

Metoda calendarului

Metoda calendarului consta in notarea in calendar a perioadelor menstruale lunare pe parcursul a 8-12 luni, astfel incat sa puteti monitoriza ciclul menstrual pe o perioada mai mare de timp. Este o metoda indicata femeilor cu menstruatie regulata, nu celor cu ciclu menstrual neregulat, spontan sau cu alte probleme ce afecteaza ovulatia. Scopul acestei metode este de a prevedea perioada ovulatiei, astfel incat cuplul sa stie cand sa intretina contacte sexuale. Iata in ce consta aceasta metoda: numarati zilele ciclului menstrual de la prima zi de sangerare pana la urmatoarea menstruatie. In general ciclul menstrual dureaza 28 de zile, insa unele femei au un ciclu mai scurt, altele mai lung. Mai mult, la aceeasi femeie ciclurile menstruale prezinta mici variatii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri