In zilele noastre fluxul mare de informatii si produse destinate igienei si ingrijirii intime naste confuzii in randul oamenilor, in special al femeilor, acestea fiind mai delicate si necesitand o gama mai larga de produse si o ingrijire speciala avand si ciclul menstrual.

Aceste bacterii se pot inmulti rapid, pot obstrua (astupa) orificiile de secretie a glandelor locale (glande de lubrefiere, foliculi pilosi, glande seboreice etc.) si pot duce la aparitia iritatiilor sau chiar a furunculilor ori, mai grav, a infectarii glandelor Bartholin (bartolinita), infectie rara insa grava care se extinde prin grasimea pelvina la organele din abdomenul inferior.

Astfel dusul local trebuie facut zilnic si este destinat doar organelor genitale externe, neincluzand si spalaturile intravaginale. Dusul se face cu apa si o solutie pentru uz intim sau chiar un sapun fin, fara a folosi alte produse de “cosmetica intima” carora li se face reclama prin farmacii. Atrag atentia asupra faptului ca spalaturile vaginale nu sunt indicate de rutina, ele se practica in cazul unor patologii, unor infectii vaginale si sunt recomandate numai de medici.

Aceste dusuri zilnice sunt deopotriva indicate si barbatilor. Fata de alta regiune a pielii, in zona inghinala exista atat foliculi pilosi mai mari, mai grosi cat si glande sebacee dar si de alta natura, astfel ca in timpul a catorva ore local pielea se inacrca de secretii si transpiratie creand un mediu propice dezvoltarii bacteriilor si ciupercilor. Astfel ca spalarea atenta si zilnica a zonei intime are rolul de a curata si proteja zona de infectii.

Alimentatia

Indirect alimentatia prezinta influente in ceea ce priveste sanatatea organelor genitale, fiind o veriga de baza in ingrijirea personala, chiar daca nu consta in produse cosmetice. Practic alimentatia reprezinta o ingrijire dinspre interior a corpului. Consumul excesiv de dulciuri predispune la infectii genitale in special pentru femei, acestora fiindu-le recomandate lactatele mai mult decat barbatilor. De asemenea acestia au nevoie de mai multe fructe si legume pentru o buna functionare a organelor genitale, insa pentru ei riscul de infectie este mult mai mic. Un regim alimentar sanatos atat calitativ cat si cantitativ va asigura o ingrijire indirecta pentru sanatatea organelor genitale.

Cum si ce folosim la menstruatie

Menstruatia reprezinta o perioada delicata pentru fiecare femie. De aceea igiena in aceasta perioada trebuie sa fie stricta. Nu se recomanda folosirea tampoanelor (intravaginale) decat daca este neaparata nevoie. Acestea modifica flora vaginala si agreseaza mucoasa, de aceea nu trebuie sa le mentineti mai mult de 2 ore si, pe cat posibil, sa le evitati folosind absorbantele (care se ataseaza pe slip). Si acestea din urma pot fi iritante pentru zona externa a organelor genitale si pentru pielea inghinala, de aceea nici acestea nu trebuie mentinute prea mult timp. Insa sunt mai putin nocive decat tampoanele. De asemenea in perioadele intermenstruale se recomanda folositea protej-slip-urilor schimbate des pentru a evita acumularea de secretii pe slip.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri