"Grabeste-te incet", spune o veche vorba romaneasca. Si mai ales atunci cand stai la masa... Departe de a fi un simplu mit, mancatul incet constituie unul din secretele mentinerii siluetei. Un studiu recent ne demonstreaza ca nu conteaza doar ceea ce mancam, ci si felul in care mancam. Comparativ cu cei care mananca incet si cu rabdare, exista o probabilitate de trei ori mai mare ca cei care inghit repede sa acumuleze kilograme in plus.

“Grabeste-te incet”, spune o veche vorba romaneasca. Si mai ales atunci cand stai la masa... Departe de a fi un simplu mit, mancatul incet constituie unul din secretele mentinerii siluetei. Un studiu recent ne demonstreaza ca nu conteaza doar ceea ce mancam, ci si felul in care mancam. Comparativ cu cei care mananca incet si cu rabdare, exista o probabilitate de trei ori mai mare ca cei care inghit repede sa acumuleze kilograme in plus.

Conform concluziilor studiului publicate recent in Daily Mail, obiceiul de a manca “pe fuga” si pana cand ajungem in stadiul de saturatie, obicei pe care il practica multi dintre noi, reprezinta unul din factorii principali responsabili de fenomenul de ingrasare. Chiar daca tinem cont si de caloriile consumate, obiceiul de a mesteca si inghiti rapid ne afecteaza silueta mai mult decat ne imaginam.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare

Studiul a fost condus de profesorul Hiroyasu Iso si de alti cercetatori din cadrul Universitatii Osaka din Japonia si s-a desfasurat intre 2003 si 2006. La acest studiu au participat 3200 de persoane de sex feminin si masculin de origine japoneza, avand varsta cuprinsa intre 30-69 de ani. Participantilor li s-a cerut sa completeze un chestionar legat de dieta si de stilul lor alimentar.

50% dintre barbati si 53% dintre femei au raspuns ca, in mod normal, mananca pana la satietate. Aproximativ jumatate dintre barbati si o treime din femei au recunoscut ca mesteca mancarea foarte repede. Grupul participantilor ce obisnuiau sa mestece mancarea incet aveau un indice de greutate corporala (BMI=body mass index) mai ridicat decat cei care mestecau alimentele incet si controlat. Cu toate acestea, s-a constatat ca persoanele care mananca repede si “pe saturate” sunt mai energice decat cei care mananca incet si controlat.

“In momentul in care mananci incet creierul tau iti transmite un feedback ca este suficient, ceea ce te ajuta sa te opresti din mancat inainte de a te satura”, a afirmat Hiroyasu Iso. “Studii precum cele prezente sunt extrem de utile deoarece nu se refera la cauzele genetice ale obezitatii, in privinta carora oamenii stiu ca nu pot face nimic, ci la comportamentul uman, care poate fi tinut sub control si schimbat”, a adaugat profesorul David Haslam, director in cadrul Asociatiei Nationale Impotriva Obezitatii din Marea Britanie.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri