Unul din mijloacele de contraceptie hormonala este reprezentat de contraceptivele injectabile care, asa cum le spune numele, se administreaza sub forma unor injectii intramusculare, de unde contraceptivul se elibereaza lent pe parcursul a multor saptamani.

- au actiune prelungita: o injectie protejeaza impotriva unei sarcini nedorite intre 8-12 saptamani;
- sunt metode foarte eficiente: 99%, daca sunt administrate la intervale corecte;
- sunt metode reversibile;
- nu influenteaza desfasurarea actului sexual;
- pot fi folosite de femeile care nu pot lua pilula combinata (femeile insarcinate sau care alapteaza ori care pur si simplu nu pot urma un program strict de administrare);
- Aceasta metoda trebuie utilizata doar de cateva ori pe an;
- Nu are influenta asupra sistemului cardiovascular.

Care sunt dezavantajele acestei metode?

Dezavantajele constau in principal in dereglarea ciclului menstrual, femeile care incep aceasta metoda contraceptiva prezinta in primele luni menstruatie neregulata sau abundenta, sangerari intermenstruale sau chiar amenoree in unele luni. Restul dezavantajelor sunt reprezentate de efectele secundare pe care aceste contraceptive injectabile le pot produce. Atentie insa, efectele secundare sunt “neplaceri” care pot fi produse, insa nu este obligatorie prezenta lor. Majoritatea femeilor nu prezinta aceste efecte adverse sau nu le prezinta pe toate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Teribila varsta de 2 ani – ce trebuie sa stii Cele mai încurajatoare citate despre succes Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

Care sunt efectele secundare ale contraceptivelor injectabile?

- Cum spuneam mai sus, acestea pot fi reprezentate de modificari ale ciclului menstrual;
- Cefalee;
- Usoare cresteri in greutate datorate retentiei temporare de apa (in primele saptamani de la prima administrare);
- Uneori pusee acneice. Puseele acneice pe fond hormonal reprezinta o discutie contradictorie, caci unele femei prezinta o ameliorare importanta privind acneea imediat dupa inceperea unui tratament contraceptiv hormonal sau pur si simplu incep contraceptia hormonala, in timp ce alte femei anunta in primele saptamani ale administrarii unor contraceptive hormonale aparitia unui puseu de “cosuri” care apoi se remite total.
- Un efect secundar deloc de neglijat si cu o frecventa ce merita sa fie luata in considerare este reprezentat de intarzierea aparitiei fertilitatii dupa intreruperea contraceptivelor injectabile. A nu se intelege ca fertilitatea nu este reluata, insa cu o intarziere de cateva saptamani sau chiar luni.

România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE Oxitocina – tot ce trebuie sa stii Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii 

Care sunt contraindicatiile contraceptivelor injectabile?

* Afectiuni maligne ale sanului sau suspiciunea unor astfel de afectiuni pana la confirnare.
* Antecedente de sarcina extrauterina.
* Singerari genitale anormale, nediagnosticate, a caror cauza nu se cunoaste inca, iar pana la punerea diagnosticului si deci aflarea cauzei nu se recomanda aceste anticonceptionale.
* Afectiuni maligne ale colului uterin, uterului sau ovarului.
* Sarcina sau suspiciune de sarcina, pina se infirma.
* Boli arteriale, cerebro-vasculare sau coronariene.
* Chisturi ovariene functionale.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri