4 / 5

Daniela Iliescu, fitness trainer


Garbo.ro:  De ce este important sportul pentru noi?


Sportul este o modalitate aflata la indemana tuturor cu rol esential in bunastarea noastra si mentinerea unui stil de viata sanatos, atat din punct de vedere fizic, cat si mintal. Fara a fi un cliseu, pot sa afirm ca a face miscare este un mod eficient si placut de a ne mentine sau dezvolta o sanatate optima si de a ne simti bine in propria noastra piele, sau chiar de a ne creste stima de sine. Si daca primele argumente nu v-au convins suficient, cel din urma sunt sigura ca v-a atras atentia. Sa nu uitam ca stima de sine si increderea in fortele proprii cresc pe masura ce rezistenta organismului nostru la efort creste, starea de bine se imbunatateste, iar corpul nostru se modeleaza placut.

Totodata, activitatea fizica este un factor cheie in facilitarea pierderii in greutate, dar si imbunatatirea tonusului muscular, dar si in prevenirea si reducerea riscului aparitiei bolilor de inima si accidentelor vascular cerebrale, reducerea stresului cotidian, anumitor tipuri de cancer, obezitatii, osteoporozei.


Garbo.ro: Cum sa ne imprietenim mai mult cu sportul/miscarea fizica?


Uneori, copii fiind, incepem prin a face sport pentru ca simtim o atractie speciala catre unul sau altul din sporturile practicate de prieteni sau chiar recomandate de parinti. Alteori, pentru ca admiram foarte mult un/o anume sportiv/a si ne dorim sa fim ca el/ea. Dar exista si multe situatii in care incepem sa facem miscare atunci cand deja suntem adulti, atunci cand probabil constientizam mult mai clar avantajele de netagaduit ale practicarii sportului: ne dorim sa fim sanatosi, sa aratam bine, sa avem mai multa incredere in sine. Asadar, este important sa alegi un sport care iti face placere, chiar daca presupune un efort fizic mai mult sau mai putin intens.

 

Garbo.ro: Poti sa ne spui 3 exercitii simple, pe care le putem efectua chiar si la birou, si care ar fi beneficiile acestora pentru corpul nostru?

Exercitiul 1.

Un prim exercitiu pe care il poti efectua la birou, chiar fara a te ridica de pe scaun, in timp ce lucrezi la calculator este destinat muschilor abdominali transversali. Stai pe scaun tinand spatele drept sprijinit de spatar, umerii relaxati si coborati, iar talpile sprijinite pe podea. Incordeaza abdomenul incercand sa iti imaginezi ca se lipeste de spate. Mentine abdomenul in contractie timp de 25 secunde, fara a-ti tine respiratia. Apoi relaxeaza abdomenul si fa o mica pauza. Repeta acest exercitiu de cel putin 3 ori consecutiv. Poti incerca exercitiul ori de cate ori vrei in timpul zilei, putand mari numarul de secunde. Muschii abdominali transversali sunt cei mai profunzi muschi ai abdomenului (nu sunt vizibili cu ochiul liber) fiind un sprijin pentru muschii drepti abdominali, cu rol important in protectia organelor interne situate la nivel abdominal.


Exercitiul 2. Un al doilea exercitiu pe care ti-l recomand are rol de a detensiona musculatura spatelui. Este un exercitiu binevenit intr-o zi in care ai stat prea mult pe scaun, in fata calculatorului. Chiar daca este un exercitiu pe care il poti face si de pe scaun, eu iti recomand sa il faci din pozitia stand in picioare. Asadar, ridica-te usor de pe scaun, departeaza picioarele la latimea bazinului pentru a mentine corpul in echibru si intinde bratele inainte la nivelul umerilor, incrucisand mainile (palmele). Inspira adanc pe nas, curbeaza spatele si apoi impinge mult bratele spre inainte expirand lent pe gura.

Repeta acest exercitiu de cel putin 3 ori consecutiv, cu o scurta pauza. Stim cu totii ca stand prea mult pe scaun, durerile de spate sunt inevitabile. Exercitiile de stretching ajuta la relaxarea muschilor, dar si la evitarea pozitiilor defectuoase ale corpului.


Exercitiul 3. Un al treilea exercitiu pe care il poti efectua la birou, cu rol dublu de relaxare si tonifiere pentru trenul inferior al corpului (muschii picioarelor si muschii fesieri) este urcatul si coboratul scarilor. Am plecat in alegerea acestui exercitiu de la propria experienta si un scurt brainstorming in birou. Pentru a ne mai dezmorti picioarele va invit sa va ridicati de pe scaun si timp de 4-5 minute sa urcati/coborati pe scari.

Este bine ca la coborare sa acordati atentie modului in care flexati piciorul si sa aveti grija sa puneti toata talpa pe treapta. Nu este necesar sa faceti asta in graba si nici in fuga. Urcatul si coboratul scarilor are rolul de tonifiere a musculaturii, intervine in echilibrul corporal, dar are si rol important in stimularea aparatului cardiocirculator. In cazul persoanelor cu greutate corporala ridicata sau cu afectiuni ale membrelor inferioare, acest exercitiu poate fi inlocuit cu mersul viguros.
 

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri