Hepatita B este o infectie virala cu potential letal care afecteaza ficatul.
Perioada intre expunerea la hepatita B si aparitia primelor simptome variaza intre 45 si 180 de zile; aceasta fiind urmata de faza “infectiei acute”.3 Daca virusul ramane in organismul uman mai mult de sase luni, fara tratament, boala intra in faza de “infectie cronica”.

Persoanele cu hepatita cronica B sunt expuse unui risc crescut de dezvoltare a complicatiilor bolii hepatice. In medie, cel putin 15 - 25 % dintre pacientii cu hepatita cronica B vor muri din cauza unei complicatii asociate bolii hepatice.4

Cine este afectat?

Oricine poate contracta hepatita B, totusi persoanele nevaccinate sunt expuse unui risc crescut de contactare a bolii. Exista unele regiuni ale lumii precum Africa, Asia cat si sudul si estul Europei, unde prevalenta VHB este peste media globala. Persoanele care folosesc in comun ace nesterilizate sau care au parteneri sexuali multipli cu istoric de infectii cu transmitere sexuala sunt, de asemenea, supuse unui risc mare. Intre cei expusi celui mai mare risc de infectare sunt personalul medical si copiii ale caror mame sunt infectate cu VHB.

Cum se trateaza hepatita B?

Exista mai multe optiuni de tratament al hepatitei cronice B. Cele mai comune tipuri de tratament sunt medicamentele antivirale. Tratamentul antiviral precoce poate ajuta la incetinirea progresiei bolii hepatice la persoanele cu infectie cronica. Cantitatea de virusi de hepatita B in sange este cunoscuta ca incarcatura virala. Studii recente au sustinut ipoteza unei asocieri intre incarcatura virala si riscul dezvoltarii cirozei si a cancerului hepatic.

Problema majoritatii antiviralelor este ca pacientii pot dezvolta rezistenta la tratament, scazand astfel eficienta acestuia in tratarea virusului si in controlul incarcaturii virale.
Tratamentele mai recente par a crea mai putine complicatii si provoaca o rezistenta mai scazuta la tratament . Unele dintre tratamentele mai noi si-au demonstrat, de asemenea, capacitatea de a reduce si mai mult replicarea virala printr-o varietate de mecanisme care pot mentine cu succes o incarcatura virala scazuta.

Cum arata viitorul in acest domeniu?

Din 1991, Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut un apel catre toate tarile sa introduca in programele nationale pentru imunizare gratuita vaccinul pentru prevenirea hepatitei B. Multe tari au inclus deja vaccinul pentru hepatita B in bugetele lor si un numar din ce in ce mai mare de tari faciliteaza accesul pacientilor infectati la tratament adecvat . In cele din urma, medicamentele de ultima generatie si noile descoperiri ale stiintei ar putea sa ne aduca mai aproape de eradicarea HB si mentinerea sub control a acesteia.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri