Candidoza vaginala este una dintre cele mai frecvente probleme genitale cu care femeile se confrunta, fiind prezenta cel putin o data in viata fiecarei femei. Aceasta boala se produce datorita agresiunii la nivelul mucoasei vulvo-genitale a unei ciuperci numite Candida Albicans.
- Anumite dezechilibre psihice, in special depresia sau anxietatea pot favoriza aparitia candidozei prin afectarea imunitatii organismului.

- Persoanele cu imunosupresie (la care sistemul imun are un nivel de activitate foarte scazut), cu boli care afecteaza direct sau indirect sistemul imunitar, cum ar fi SIDA, cele care fac tratament cu citostatice, persoanele tratate cu corticosteroizi etc.

- dietele bogate in carbohidrati (paine, cartofi, pizza, paste) si zahar (miere, sirop de artar, zahar, fructoza, sirop de porumb), produse alimentare pe baza de drojdie (paine lasata la fermentat, vitamina B in stare naturala, fructe uscate, pepeni, fructe congelate sau conservate), bauturi (vinul si berea) sau produse alimentare fermentate sau dezvoltate la umezeala (ciuperci, branza, sos de soia, smantana, lapte batut, otet, mustar, sos picant de rosii sau ciuperci, condimente si mirodenii)

- transformari hormonale - datorate pilulelor contraceptive, menstruatiei, sarcinii
nasterea

- Purtarea pantalonilor stransi si a lenjeriei sintetice

- o toaleta vaginala inadecvata - sapunuri dure, spalarea zonei genitale din spate in fata (zona anala contine foarte multe bacterii cu potential patogen si tocmai de aceea este indicata ca igiena la nivel local sa se faca din fata in spate). De asemenea dusurile vaginale dese nu sunt indicate si predispun la aparitia tulburarilor florei vaginale. In general este indicat un dus vaginal cu coada soricelului sau bicarbonat medical luat de la farmacii.

Ce simptomatologie are candidoza?

Nu este obligatorie prezenta tuturor simptomelor descrise in cazul unei candidoze, difera de la femeie la femeie si de asemenea de gradul de infectivitate, de durata infectiei in care nu a fost tratata etc.

Simptomele candidozei la femei

- mancarimi in zona genitala sau anala.
- scurgere vaginala consistenta (groasa, albicioasa), cu miros intepator
- posibila inflamatie si inrosire a vulvei
- dureri, arsuri la urinat
- dureri in timpul actului sexual
- uneori pielea perineului se crapa chiar si la atingeri usoare (cu hartia igienica de exemplu).
- sindrom premenstrual agravat
- infectii ale vezicii urinare


Exista si cazuri cand candidoza nu provoaca nici un fel de neplaceri si este depistata intamplator in urma unui control ginecologic.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri