Psihologic vorbind, ce-i face pe barbatii casatoriti sa fie atat de atragatori? Si de ce gravitam vesnic in jurul "baietilor rai" daca stim ca nu ne fac tocmai bine?

Chiar daca lumea ar fi alcatuita 90% din barbati disponibili, ar fi imposibil ca femeile sa nu gaseasca deosebit de atractiv tocmai procentul minim de 10%. Stim deja: barbatul casatorit reprezinta interzisul, tentatia, fructul oprit, provocarea, manusa aruncata, ceea ce nu poti avea. Increderea, experienta, faptul ca a fost ales deja de o alta femeie, puterea si autoritatea, toate acestea il fac interesant in ochii unei femei. A cuceri un barbat indragostit inseamna autodepasire, un alt fel de depasire a limitelor personale. De asemenea, relatia cu barbatul casatorit devine echivalenta cu sfidarea normelor sociale. Nu este niciun secret ca de regula societatea nu sprijina, nu incurajeaza relatiile femeilor cu barbatii angajati oficial in relatii stabile. Relatia cu barbatul considerat a apartine unei alte femei care face parte din aceeasi societate ca si tine inseamna rebeliune. Un soi de razvratire sociala.

Relatia cu un barbat casatorit poate insemna de asemenea teama de angajamente, lasitate. Alegerea unui barbat care este in mod evident indisponibil poate indica de asemenea refuzarea oricaror angajamente si promisiuni reale, dar si fuga de toate riscurile si vulnerabilitatile pe care le presupun acestea. O relatie cu un barbat casatorit poate semnnala si faptul ca (in mod inconstient) nu esti dispusa sa te implici radical si intens intr-o relatie responsabila. Emotional vorbind, este mai comod sa visezi la o dragoste mare, reala, decat sa incerci sa pui bazele uneia.

A avea o relatie cu un barbat care apartine altei femei inseamna triumful asupra unei alte femei-rivale si castigarea unei competitii, o dovada a superioritatii si a puterii personale de seductie. Seducerea unui barbat casatorit inseamna castigarea unei batalii pe care, mai demult, au castigat-o altii, respectiv sotia. De data aceasta, femeia are sentimentul inversarii rolurilor: de data aceasta ea este vanatorul, iar barbatul victima, trofeul ravnit. Cucerind imposibilul, increderea in propriile capacitati creste si ea. Creste odata cu stima de sine.

De multe ori insa, o relatie cu un barbat casatorit presupune vulnerabilitate din partea femeii. Aceasta tanjeste la protectia, siguranta si protectoratul emotional pe care barbatul casatorit il poate oferi. De asemenea, barbatul casatorit este un simbol al autoritatii si al puterii. Barbatul casatorit nu este tocmai genul de barbat pe care il poti avea la degetul mic, atunci cand vrei tu, ci atunci cand vrea si cand poate el… Relatia dintre o femeie si un barbat casatorit este de fapt eternul jocul de-a puterea si de-a iubirea dintre barbati si femei. Nu castiga intotdeauna ambii jucatori. Sau uneori castiga doar unul. Uneori, pierd amandoi. Alteori, pierd si altii pe langa ei.

Un articol de Dana Negoita


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Adevar sau provocare!?: Atractia relatiilor nonconformiste si interpretarea lor psihologica.