Știința ne confirmă: de ce dragostea de tată este lucrul cel mai prețios pe care i-l poți oferi copilului tău

27 Septembrie 2022 publicat în Psihologie 45 share-uri

Din ce în ce mai multe studii arată cât de important este în creșterea și educarea unui copil rolul tatălui sau. Motivele pot fi lesne de înțeles dacă ne gândim la multiplele interacțiuni tată-copil care îi pot dezvolta acestuia cu adevărat anumite abilități care îi pot face viața mai ușoară.

În acest sens, putem spune că un copil poate învăța de la tatăl său următoarele abilități:

- tatăl erou. Pentru orice copil, tatăl poate reprezenta un erou sau un model de urmat în viață. Eroismul ține de forța și puterea pe care copilul le remarcă la tatăl sau, ce reușește lesne să facă lucruri ce presupun forță fizică pe care el încă nu le poate face. Astfel, își poate imagina încă de la început că tatăl său are puterea de a transforma totul în jurul său pentru că este persoana cea mai puternică din jurul său

- tatăl prieten. Este cel care știe mult mai bine orice joc pe care îl poate câștiga mereu cu ușurință. El poate construi orice puzzle sau poate câștiga anumite jocuri de perspicacitate. Prin ceea ce vede de la tatăl său, copilul poate învăța la rândul lui cum poate juca mai multe jocuri, eventual câștigându-le

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!
Foto: fizkes /Shutterstock

- tatăl exemplu social. Tocmai pentru că are forță, poate ajuta persoanele din jur să își care pachetele mai grele sau sacoșile de cumpărături. De asemenea, de la tată învață că este frumos să salute persoanele mai în vârstă sau să le ofere acestora locul în mijloacele de transport.

- tatăl gentleman. Văzând toate gesturile afective cât și modul în care tatăl lui se comportă cu soția sa, înțelege încă de mic ce înseamnă respectul, aprecierea sau modul în care un bărbat își poate exprima corect afecțiunea în raportul cu o femeie

- tatăl prieten. Tocmai pentru că tatăl meu are mulți prieteni, copilul înțelege importanța acestora în anumite situații de viață. Cum de altfel, mai târziu, poate face diferența între prietenii toxici de care tatăl lui se ferește.

Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

- tatăl povestitor. Prin tot felul de povestiri cu tâlc, tatăl își poate educa copilul pentru a învăța anumite comportamente corecte în anumite situații de viață. Tot prin povestiri poate inspira dorința copilului de a citi singur anumite cărți care îi pot dezvolta imaginația și abilitatea de a înțelege o situație din mai multe unghiuri

- tatăl sportiv. Tot alături de tatăl lui, copilul poate învăța cât de important este să faci mișcare. Pentru starea de sănătate, de bucuria mișcării sau pentru a întreține astfel relații sociale.

Bineînțeles că rolurile pot fi mult mai multe, m-am mărginit la a descrie doar unele dintre acestea, lăsându-vă pe voi să completați din propria experiență lista prin care puteți fi un părinte extraordinar pentru propriul copil. Succes!

* Un material de Constantin Cornea, psihoterapeut

Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro

Foto fr si main: Rido /Shutterstock


Oferă consultaţii pentru:

  • Psihoterapie şi consiliere pentru copii
  • Psihoterapie şi consiliere pentru adulţi
  • Psihoterapie şi consiliere de grup
  • Psihoterapie şi consiliere de familie
  • ...
Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri