27 Octombrie 2021 publicat în Psihologie 11 share-uri

Constantin Cornea, psihoterapeut, a gândit o strategie de armonizare a celor doi ce s-a dovedit eficientă și pe care a denumit-o “tehnică semaforului”. În cadrul acesteia, stabilim pe culori cum vede fiecare dintre parteneri problemele personale, cât și cele ale cuplului, dar și modalitatea corectă de comunicare caracteristică.ică.

de Constantin Cornea, psihoterapeut

În urma multor ani de experiență în psihoterapia de cuplu, pot spune că, din păcate, cuplurile din ziua de azi tind să fie din ce în ce mai fragile. Iar la această fragilitate pot contribui factori interni sau externi cum ar putea fi:

- o tulburare de personalitate a unuia sau a ambilor parteneri (psihopată, schizoidă, paranoidă, narcisică, histrionică, pasiv-agresivă etc)

- o tulburare de ordin psihic, de lungă sau scurtă durată: depresie, anxietate, atacuri de panică, ipohondrie, gânduri sau planuri suicidare

- valori incorecte învățate în familia de origine, din relațiile de cuplu anterioare

- implicarea nocivă a prietenilor toxici

- o carieră cu probleme sau care trece dincolo de valorile cuplului

- anumite dereglări funcționale: tulburări hormonale

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum poți prelua controlul corpului tău prin alimentație și mișcare S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Horoscop Paște 2023: o perioadă plină de emoții frumoase, de planuri de viitor și experiențe spirituale

- tulburări sexuale: frigiditate, anorgasmie, impotența, tulburări erectile, ejaculare precoce

- adicția de: droguri, alcool, jocuri de noroc, pornografie

- amantul/amanta

- probleme de comunicare

- valori diferite legate de: copii - numărul și modul de creștere și educare a acestora

- modul în care înțeleg partenerii să își construiască și să își trăiască viața socială

De cele mai multe ori, în terapia de cuplu întâlnim un cocktail format din ingredientele descrise mai sus. De aceea, se construiește un plan terapeutic prin care se urmărește reechilibrarea fiecăruia dintre cei doi parteneri pentru că doar așa se pot armoniza ulterior pentru a-și găsi propria alchimie caracteristică acelui cuplu.

Foto: De la wavebreakmedia /Shutterstock
Acestea sunt cele mai descurcărețe zodii ale horoscopului, indiferent de cât de grea este viața Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Izolația termică a casei - o necesitate pentru confort și economie!

Nu există o rețetă universal valabilă pentru că fiecare individ în parte și fiecare cuplu are propria armonie. Prin psihoterapie de cuplu se poate ajunge destul de ușor la situația în care ambii parteneri să își redescopere atât valorile personale, cât și valorile comune.

În acest sens, am gândit personal o strategie de armonizare a celor doi ce s-a dovedit eficientă, pe care am denumit-o: “tehnica semaforului”.

În cadrul acesteia, stabilim pe culori cum vede fiecare dintre parteneri problemele personale, cât și cele ale cuplului, dar și modalitatea corectă de comunicare caracteristică.

Avem astfel 3 culori: roșu, galben și verde.

Fiecare poate concepe o listă proprie, astfel:

1. ROȘU. Vorbim aici despre problemele foarte grave care necesită un efort foarte mare:

Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România Luna plină în Balanță de pe 6 aprilie ne învață puterea iubirii echilibrate. Vindecarea unor relații!  

- înșelatul, o adicție gravă de: droguri, alcool, jocuri de noroc, agresiune fizică sau verbală

2. GALBENUL se referă la problemele ce pot fi negociate prin compromisuri ce pot fi făcute într-o anumită perioadă de timp

- treburile casnice să fie împărțite echitabil sau să poată fi externalizate ori făcând alte activități în schimb ce pot fi considerate echitabile

- implicarea în viața copiilor: eu îl duc la școală, tu îl iei sau îl duci la alte activități

- problemele legate de familia de origine. Dacă sunt neînțelegeri, acestea pot fi mai ușor corectate și remediate de cel a cărui familie crează aceste probleme

- viața sexuală. Unul vrea să facă dragoste de 7 ori pe săptămână, celălalt de două ori pe lună. Care ar fi media acceptabilă pentru amândoi?

8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!  

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri