17 Septembrie 2020 publicat în Psihologie 129 share-uri

De ce este atât de greu să luăm uneori decizii? 

de psihoterapeut Constantin Cornea 

Oamenii care se decid greu pot avea probleme de asumare, pot avea o stimă de sine scăzută sau se pot speria de efectele deciziei lor. Cu toții avem situații în care ne putem decide mai greu, ceea ce nu înseamnă că avem o problemă. Însă atunci când această frică sau teamă de a lua decizii se reflectă în mai multe paliere ale vieții noastre și se generalizează, înseamnă că avem o problema pe care este bine să o rezolvăm.

Ce putem face pentru a deveni mai încrezători sau mai hotărâți în a lua o decizie?

Cea mai bună soluție o pot reprezenta ședințele de psihoterapie. Astfel puteți descoperi care sunt cauzele adevărate ale acestei frici pentru ca, ulterior, să descoperiți și mecanismele prin care să vă recăpătați sau să vă reconstruiți stima de sine și capacitatea decizională.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Împreună în arte și simțiri Cuvintele au puteri magice! Cărți pe care fiecare femeie ar trebui să le citească Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023

Dacă nu doriți să apelați la psiholog, puteți să vă puneți următoarele întrebări ce vă pot ajuta să vă descoperiți problemele:

1. Când am conștientizat pentru prima dată că îmi este frică să iau decizii?

2. Am avut pe cineva în familie care avea aceeași problemă?

3. Am suferit o traumă sau o dramă care m-a făcut să îmi fie frică să iau decizii?

4. Care au fost deciziile greșite pe care le-am luat și cum m-au afectat acestea?

5. Ce aș schimba acum la deciziile greșite luate în trecut și cum mi s-ar schimba viața?

6. Ce pot face pentru a compensa deciziile greșite din trecut? Pot face un plan de reconstrucție personală?

7.  Am luat și decizii bune? Care au fost acestea?

Dacă ați fost sinceri cu voi, răspunsurile la întrebări vă pot ajuta să descoperiți cum ați dezvoltat temerile, dar și ce plan trebuie să concepeți pentru a vă reabilita stima de sine.

România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit 
Foto: By rzoze19 /Shutterstock

De asemenea, mai sunt importante resursele pe care mă pot baza, dar și elementele toxice din viața mea care mă afectează:

 resurse personale, în sensul în care pot face sport pentru un tonus fizic și psihic mai bun. Pot să am un program zilnic mai eficient în care să îmi cresc calitatea vieții. Astfel pot decide să urmez un regim de slăbit, pot decide să mă plimb mai mult sau să fac mai multe activități care îmi fac plăcere


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri