Peste 10.600 de oameni au vizitat spațiile de expoziție și au adresat 6.673 de întrebări oracolului AI

Comunicat de presă

Cea de-a treia ediție a festivalului de new media art RADAR, prezentată de UniCredit Bank, s-a desfășurat weekendul trecut, între 14 și 16 octombrie, în trei clădiri de patrimoniu aflate în apropiere de Piața Universității. Publicul format din 10.600 de persoane a fost curios să descopere proiecte aflate la intersecția dintre artă și tehnologii emergente, unite prin tema Metavers. Palatul Oscar Maugsch, Palatul Bursei - Camera de Comerț și Industrie și Ghica House, găzduită de Fundația România de Mâine, au fost spațiile în care a avut loc RADAR 2022.

Weekendul acesta a reprezentat o manifestare amplă pentru sectorul de new media art și artiștii români din mediul digital, deoarece participanții își puteau continua traseul și pe Calea Victoriei pentru a vedea Spotlight, festivalul internațional al luminii, iar apoi vizita putea continua și în sectorul 3, în Parcul Titan, pentru a descoperi o expoziție-capsulă de lucrări în realitate augmentată, parte din XR Month - proiect One Night Gallery & Leo Burnett.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Începe Spotlight: 14-16 octombrie, trei zile de spectacole multimedia în aer liber, în Bucureşti LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA SAGA Festival - sold out în campania de Black Friday

Artiștii RADAR

Cele 30 de proiecte prezentate la RADAR au conținut Realitate augmentată, Realitate Virtuală, Video-Mapping, Instalații interactive, Inteligență artificială, Metahumans, Game Art și NFT-uri. Ele au fost dezvoltate de: Aural Eye, Adistu, AMC Ro Studio, Anca Damian, Augmented Space Agency, Cote.ggml, Denis Flueraru, Dan Adrian Ionescu, Dragoș Iulian Matei, Dragoș Dogioiu, Emil Drăgan, Ioana Mischie, Ionuț Moldovanu, Cristina Bodnărescu, Les Ateliers Nomad, Lucian, Noiseloop Studio, Rizi Studio, Sandu Milea, Ștefan Damian, Tammy Lovin, Toma Herciu.

Artiștii au putut fi întâlniți de către public în seara de sâmbătă, la evenimentul Meet the artists. Aceasta a fost o seară dedicată artiștilor și publicului, iar inițiativa a fost susținută de Conceptual Lab by Theo Nissim.

SAGA Festival anunță programul pe zile pentru cea de-a treia ediție: Robin Schulz, Elley Duhe și Vintage Culture printre artiști Superstarurile internaționale Wiz Khalifa și Lil Nas X, pentru prima dată în România, la SAGA Festival   ARMIN VAN BUUREN, Unul dintre cei mai iubiți artiști de publicul din România, revine, după o pauză de trei ani, la UNTOLD

Cele mai populare instalații de la RADAR 2022

Oracul ANA (AI Future Teller), o instalație compusă din rețele neurale cu o dispoziție spre predicții, creată de Mihai Cojocaru și rec.ON, a primit 6.673 de întrebări din partea publicului și a răspuns într-un mod creativ și original, cu ajutorul inteligenței artificiale.

Spațiul imersiv, prezentat de Unicredit Bank, din cadrul Palatul Oscar Maugsch, a constat în două show-uri de video mapping arhitectural create de studioul Aural Eye și, respectiv, Ouchhh, un studio global creativ de new media.

AI Avatar Ballroom, prezentat de glo, a transformat Sala de Bal a Palatului Bursei într-un proiect colaborativ ce a reunit artiști, dezvoltatori din diferite domenii, precum și inteligența artificială. Trei dintre avatarurile RADAR, generate de AI, au devenit Metahumans, iar personajul principal a putut fi controlat de către public.

MORTEN, DJ-UL DANEZ CARE A CREAT STILUL MUZICAL FUTURE RAVE ÎMPREUNĂ CU DAVID GUETTA, VINE LA MASSIF 2023 Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume Art Safari mai poate fi vizitat până duminică, 11 decembrie! Nu ratați cea mai valoroasă expoziție de artă din România

Conceptul instalației a fost dezvoltat de Mihai Cojocaru, directorul tehnic & creativ al festivalului, care a și ghidat algoritmul AI de generare a avatarurilor. Alex Cioacă, AI artist, a generat animații pentru avatarurile rezultate folosind alt algoritm AI. Serj Zărnescu, artist 3D, a sculptat trei dintre avataruri și a realizat integrări customizate pentru automatizarea animațiilor faciale. Punerea în scenă a fost făcută de Noetic, studio de video-mapping, care a animat avatarurile și compoziția audiovizuală în timpul evenimentului.

RADAR Kids

Festivalul RADAR a avut și o secțiune dedicată copiilor de peste 6 ani: Fantasia Playground. Instalațiile prezentate aici au creat un loc de joacă care a îmbinat arta cu tehnologia, într-un mod interactiv de a dezvolta imaginația. RADAR Kids a fost prezentat de Lidl și creat de mai mulți artiști digitali, arhitecți, programatori și comunicatori vizuali special pentru copii.

Art Safari încheie 2022 cu peste 120.000 de vizitatori și continuă în 2023 Future Healthcare, ediția 6: Rolul inovației în transformarea sistemului de sănătate TG Botanical, Selam Fessahaye și STAMM sunt finaliștii aleși de Zalando și Copenhagen Fashion Week pentru premiul Sustainability Award

Noile tehnologii au integrat conceptul de Metavers pentru a familiariza copiii într-un mod interactiv și creativ cu noile tehnologii. Proiectele cu care au interacționat copiii au fost realizate cu ajutorul AR (augmented reality), VR (virtual reality), proiecții video, senzori de mișcare, lumini și sunete care captau atenția celor mici și le-a permis să controleze și să exploreze o lume fantastică.

Platforma FAR

Platforma educațională FAR este un program de finanțare și mentorship care a fost lansat vara aceasta și este susținut de Unicredit Bank. Această inițiativă RADAR a găzduit trei dezbateri în cadrul festivalului, cu temele:

Centre și muzee new media, alături de Merel Van Helsdingen, fondatoare și director general al Muzeului Nxt, Amsterdam, Marton Orosz, director/ istoric de Artă/ curator Muzeul Vasarely și Muzeul Light Art, Budapesta și Piotr Krajewski, director artistic / curator WRO Art Center.

EMPAGLIFLOZIN, PRIMA TERAPIE APROBATĂ ÎN TRATAREA PACIENȚILOR CU INSUFICIENȚĂ CARDIACĂ INDIFERENT DE SPECTRUL FRACȚIEI DE EJECȚIE EMPAGLIFLOZIN, PRIMA TERAPIE APROBATĂ ÎN TRATAREA PACIENȚILOR CU INSUFICIENȚĂ CARDIACĂ INDIFERENT DE SPECTRUL FRACȚIEI DE EJECȚIE BEAUTY TEA CEREMONY - Alintă-ți simțurile cu fascinante arome de ceai!

Metavers, NFT și comunitatea Web3, alături de membrii Centrului Cultural Subcarpați, Sabin Dima, fondator Humans.ai și Tammy Lovin, arhitect Metavers și creator de experiențe de artă digitală.

Spații imersive și festivaluri new media, alături de Esra Ozkan, curator arte digitale și tehnologiilor emergente X Media Art Museum, Istanbul, Alex Czetwertynski, artist/curator/director de creație, Ferdi Alici, fondator și director OUCHHH și Christl Baur, co-producător și cercetător Ars Electronica.

Întâlnirile au fost moderate de Alexandru Berceanu, regizor de realități mixte & conferențiar universitar UNATC și de Adrian Posteucă, consultant în Tehnologii Creative și Metaverse.

Următoare ediție RADAR va avea loc în toamna anului 2023.

RADAR este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022.

Libris și Salvați Copiii duc cărțile mai aproape de 33.116 de elevi cu acces limitat la lectură Art Safari este deschis special de 8 Martie Femeile primesc 50% reducere la bilete și tururi ghidate gratuite Cel mai important eveniment dedicat artei din țară îl aduce în atenția publicului pe Ștefan Popescu (1872-1948)

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro și www.pmb.ro.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri