Perceputa de unii drept ocazia perfecta pentru daruit si primit cadouri, de altii un motiv in plus de a se bucura de viata si de venirea primaverii, Martisorul este pentru toti sarbatoarea autohtona a primaverii, a traditiilor, a credintelor si a obiceiurilor vechi cu parfum de legenda.
Unele dintre aceste obiceuri s-au mai pastrat si in satele de astazi. In zona Dobrogei, martisorul este purtat pana la sosirea berzelor si apoi este aruncat spre cer, in speranta unui noroc imens. In unele sate transilvanene, martisorul este un adjuvant pentru a descanta de deochi, pentru a inlatura spiritele malefice sau pentru atragerea energiei pozitive si a puterii revigorante. In acest sens, fire de lana in alb-rosu sunt agate de galeti, de coarnele animalelor, de clanta usilor sau la ferestrele caselor.

In unele regiuni, martisoarele sunt purtate pe o perioada de noua zile, apoi agatate de ramurile copacilor infloriti. Despre acesti pomi, cu snurutele alb-rosii fluturand in vant, se crede ca vor rodi bogat in acel an. In functie de zona, de deal sau de campie, difera si copacul de care este agatat martisorul. La campie, snurulerul se pune pe visinul, ciresul sau prunul inflorit. In zonele deluroase si chiar si la munte, martisorul este agatat de cornul sau de macesul cu flori. In functie de zona etnografica, perioada de timp in care martisorul este purtat difera. Unii copii il poarta timp de doisprezece zile, altii pana la venirea berzelor. Daca acestea intarzie sa apara, la fel si sperantele copiilor... Unele fete il poarta pana la incheierea calendaristica a lunii martie.

Simbolul Martisorului

Martisoarele traditionale sunt formate din doua snurulete impletite, unul avand culoarea alba, celalalt rosie. Albul, culoarea puritatii, a luminii si a sperantei si rosul, culoarea vitalitatii, a pasiunii si a iubirii, sunt reunite pentru a sugera necesitatea imbinarii celor doua principii in sufletul unui om. Firul alb este simbolul iernii care tocmai a trecut, iar firul rosu, al primaverii si al caldurii solare.

Imbinarea celor doua culori mai poate semnifica si trecerea de la albul si frigul iernii la freamatul clocotitor de viata al primaverii. In credinta populara, culorile mai sunt talmacite si intr-o alta maniera: rosul reprezinta principiul feminin, iar albul pe cel masculin. Vitalitatea femeii trebuie completata prin intelepciunea barbatului. Obiceiul Martisorului este inclus in ritualul ciclic de reinnoire a vremii si a anotimpului. Martisorul mai este si un simbol al astrului solar si este implicit asociat cu ideea de lumina, caldura, revenire la viata si dragoste. Odinioara se credea ca o fata nu trebuie sa fie cucerita atata timp cat poarta martisorul, pentru a-si putea pastra intacte virtutile spirituale. Martisorul este perceput ca o amuleta aducatoare de sansa, fericire, noroc si sanatate.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri