Imi atrage atentia in Dilema Veche, un titlu ce ma face sa ridic o spranceana: 'Desteapta si urata'...

Autoarea articolului din Dilema Veche pare ca si-ar dori sa distruga un mit  fals al conflictului dintre prostie si desteptaciune, reprezentat in lumea femeilor de frumusetea sau uratenia lor. In finalul articolului ea spune:

“A fost nevoie de 20 de ani ca sa pricep ca nu trebuie sa ma slutesc ca sa-mi vina idei bune si sa-mi dau seama ca cele mai inteligente femei pe care le stiu, sunt, intamplator, extrem de frumoase. Acum, fara sa ma gandesc prea mult daca sunt cea mai draguta sau cea mai desteapta persoana dintr-o incapere, stiu din prima ca, in mod sigur, am cel mai grozav, cel mai lung par, si asta deocamdata imi ajunge”. Ceea ce marturisete ea ma duce mai degraba cu gandul la afirmatia recenta a lui Jenifer Hudson, decat la cine stie ce revelatie cu privire la identitatea feminina in societate: “Sunt mai mandra ca am slabit decat de Oscarul meu!”, a spus artista americana.

Din pacate, Lavinia nu intuieste adevarata esenta a problemei enuntate. Dupa 20 de ani, ea se afla in aceeasi stare concurentiala cu celelalte femei intre care sigur iese in evidenta prin lungimea parului si nu neaparat prin inteligenta sau alte atribute ale minti... Va asigur ca in cercurile de barbati nu exista astfel de "dureri".

De ce nu ne putem elibera? De ce ne lasam trase in valtoarea asta impresiilor despre noi insine care ne face atat de mult rau?! De ce, in loc sa constientizam ca avem atat de multe de spus in lume, preferam sa ne aruncam in paradigme care ne ranesc demnitatea si in acelasi timp ne dau libertatea de a ne rani unele pe celelalte? Nu am putea sa fim fiecare, pur si simplu femei, cu bunele si cu relele din noi, fara sa investim frumusetea si uratenia cu atat de multa importanta? Cred ca ne-ar fi mult mai usor sa intelegem astfel, cata frumusete adevarata putem transmite prin ochi si prin cuvinte mai degraba decat prin lungimea parului...

Nu cred ca povestea asta despre frumusete si uratenie poate fi prea usor spulberata din adancurile fiintelor noastre, fiindca ea porneste din cele mai indepartate timpuri ale umanitatii si este incarcata de atat de multe nunate. De altfel, este chiar utopica o societate lipsita de frumusete si uratenie. Dihotomia, trebuie sa recunoastem insa, este incarcata cu o doza consistenta de malefic, careia i-au cazut in plasa, femeile aflate mereu in centrul lirismelor si miturilor despre frumusete vs. uratenie...


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri