Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea ciocolata avea un pret foarte mare, fiind considerata o bautura a elitei societatii. Cum a notat istoricul spaniol, Oviedo: "Numai bogatii si nobilii isi puteau permite sa bea chocolati ca si cum beau bani la propriu."
La inceputul secolului 18, pretul ciocolatei a scazut asa de mult, incat si cei in afara celor instariti isi puteau permite sa o consume. in Marea Britanie in aceasta perioada, localurile care serveau ciocolata erau la fel de populare ca si cele de cafea. De fapt, erau unele care erau frecventate numai de un anumit tip de clientela, cum ar fi politicienii sau oamenii de cultura.
Ciocolata devenise asa de populara, incat de multe ori materia prima nu se mai gasea pe piata. Astfel cultivarea arborilor de cacao s-a raspandit pe cuprinsul globului si in tari ecuatoriale, in Africa sau mai recent in Indonezia. Desi utilajele de producere a ciocolatei au evoluat, ceea ce a dus la scaderea pretului si la cresterea consumului, boabele de cacao inca se cultiva manual.
Astazi cacao se foloseste nu numai in productia de ciocolata, dar si in cosmetice sau medicamente. Ciocolata este asociata cu diverse festivitati si sarbatori, cum ar fi Pastele sau Craciunul. Bucatari internationali au incorporat ciocolata in specialitati culinare, deserturi si bauturi, iar milioane de oameni o consuma in diversele ei forme pe tot globul.
Informatii oferite de books-express
Ce își doresc gravidele din România pentru copiii lor. Psiholog: Resimt o responsabilitate imensă de a-și ști copilul în siguranță pe viitor
Irina, eleva de 10 ce vine zilnic la școală de la 15 kilometri distanță, își dorește ca într-o zi să fie studentă la Teatru
Inima Copiilor strânge 10.000 de promisiuni pentru extinderea secției de Cardiochirurgie de la Marie Curie
Arhetipurile în mentalul colectiv românesc. Alegerile și fricile românilor