Povestea Mariei Mihaescu, cunoscuta sub numele de Mita Biciclista din cauza tabloidelor vremii, a facut valva in Bucurestiul de altadata. Prin atitudinea sa nonconformista, frumoasa a starnit admiratia si indignarea printre locuitorii vechilor Bucuresti

Imaginati-va un Bucuresti incarcat cu case vechi si omogene, un Bucuresti cu strazi linistite si populate de doamne cochete plecate in promenade fosnaitoare, un Bucuresti plin de copaci umbrosi si de gradini stufoase de vara, un Bucuresti in care trasurile, birjele, stingherele tramvaie si primele automobile aveau loc unele de altele in strada, un Bucuresti interbelic frumos, prosper si inedit… Cu siguranta privirea va este atrasa de femeia frumoasa si incredibil de indrazneata, imbracata ciudat… asemeni unui barbat… facand rotocoale pe “biticlu” pe Calea Victoriei… Este imposibil sa nu o recunosti. Toata lumea o cunoaste pe amazoana velocipedelor. Este chiar ea, faimoasa Mita Biciclista, seducatoarea care a furat ochii si mintile intregului Bucuresti.

Povestea Mariei Mihaescu, cunoscuta sub numele de Mita Biciclista din cauza tabloidelor vremii, a facut valva in Bucurestiul de altadata. Prin atitudinea sa nonconformista, frumoasa a starnit admiratia si indignarea printre locuitorii vechilor Bucuresti. Povestea Mariei Mihaescu refuza sa se stinga si in Bucurestiul modern si agitat de astazi. Chiar daca numele ei s-a cufundat pe nedrept in glumite deocheate si supozitii false… Chiar daca locuinta falnica de altadata plange astazi a vechi, paguba si ruina... Maria se numara printre primele femei bucurestene care au mers pe bicicleta, vehicul perceput drept o raritate si o extravaganta in acele vremuri, vehicul care i-a adus si celebritatea de altfel. ‘Coana Mita era considerata drept o femeie “moderna”, practicanta si a altor sporturi precum inotul, dar si mare iubitoare de balet. Viata sa intreaga a fost privita ca o extravaganta.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

Existenta Mitei Bicilista este certificata in istorie. Pe numele sau adevarat Maria Mihaescu (1885-1968), frumoasa provine din localitatea Ditesti aflata in judetul Prahova. Maria se bucura de notorietate printre locuitorii capitalei, fiind o femeie atragatoare, de inaltime medie, cu o privire verzuie migdalata si patrunzatoare, batand inspre albastru. Parul il purta scurt, obisnuind sa il vopseasca in saloanele celebre din centrul Bucurestilor de altadata. Frumoasei ii placea sa traiasca pe “picior mare”. Ii placea aproape la fel de mult sa faca parada de stilul sau de viata si de cunostintele sale de limba franceza dobandite la Paris.

Cucoana “se respecta” si isi lua intotdeauna cina la Athenee Palace. Avea servitori, trasura, bicicleta si masina coupe si obisnuia sa vorbeasca celorlalti “de sus”. Era indrazneata si nonconformista, dorind sa socheze si sa creeze impresie. Intr-o timp cand oamenii obisnuiau sa faca baie aproape in totalitate acoperiti, Mita a indignat opinia publica (destul de pudica in acele timpuri!) atunci cand a iesit inot din apa Marii Negre imbracata doar intr-un costum de baie care expunea poate mai mult decat s-ar fi cuvenit... Si se mai spune ca, atunci cand situatia sa financiara a inceput sa se clatine serios, cucoana, obisnuita sa-si satisfaca capriciile culinare si de infrumusetare, isi trimitea cel de-al doilea sot, Alexandru Dimitrescu, sa cerseasca in strada.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri