Cum iti explici ca in momentul in care patrunzi in imensitatea unei paduri lumea ta, necazurile, durerea, singuratatea se dilueaza, se amesteca cu cerul, cu inaltul copacilor, cu scoarta maro, cu muschiul verde de padure si mirosul lui intepator pana aproape de disparitia lor totala? Cum iti explici energizarea instantanee? Unde iti dispare apatia?

In Evul Mediu, culoarea verde era considerata a fi culoarea calamitatii si a raului, fiind asociata cu diavolul insusi. Pentru vechii greci, verdele insemna victorie. Vechii egipteni percepeau verdele drept o culoare sacra, aducatoare de speranta, de bucurie, de o eterna primavara. In China, verdele semnifica estul. Leonardo da Vinci considera ca verdele a fi un simbol viu al apei... Musulmanii considera verdele a fi o culoare sacra, o parte dintre acestia apreciind-o a fi culoarea preferata a lui Mohamed, iar altii spunand despre ea ca simbolizeaza natura si viata, implicit manifestarea fizica a entitatii supreme. Pentru hindusi si budisti semnifica deopotriva viata si moartea, inceputul si sfarsitul, chinul si pacea.

Se spune de asemenea ca verdele poate aduce vindecarea, dar poate atrage totodata ghinionul, nefericirea si chiar moartea. Verdele reprezinta natura, vegetatia, prospetimea, apele regeneratoare si viata plenara. Verdele are un puternic efect psihologic de calmare si linistire. Din punct de vedere fiziologic, s-a dovedit ca verdele are rolul de a scadea presiunea sangelui, ajutand la dilatarea vaselor capilare. In momentul in care podul Blackfriar din Londra a fost vopsit in verde, s-a constat o scadere a ratei sinuciderilor cu 34%. Coincidenta? Terapie prin culoare? Magia unei simple culori?

Magia care functioneaza fara a apela la magie...

Cum iti explici ca in momentul in care patrunzi in imensitatea unei paduri lumea ta, necazurile, durerea, singuratatea se dilueaza, se amesteca cu cerul, cu inaltul copacilor, cu scoarta maro, cu muschiul verde de padure si mirosul lui intepator pana aproape de disparitia lor totala? Cum iti explici energizarea instantanee? Unde iti dispare apatia? De ce singur printre atatia copaci singuri nu te simti niciodata singur? Si de ce dintr-o data sentimentul acesta deplin de liniste si impacare cu sine pe care il gasesti din ce in ce mai greu, doar in templele sfante, in timpul unei nopti de dragoste, in timpul celei mai intense rugaciuni, in timp ce te relaxezi intr-un parc urban? Acest sentiment este singura magie in care cred atunci, singura careia ma supun si ma predau de bunavoie si nesilita de nimeni. Si este singurul moment pe care l-as dori prelungit peste eternitate.


Vizionare placuta

Iti plac articolele Garbo?
Sigur o sa iti placa si pagina noastra de Facebook :)
Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Magia verde, magia sfanta.