2 Martie 2023 publicat în Lifestyle 264 share-uri

Cinci medici vorbesc despre beneficiile unei relații sănătoase asupra corpului uman și modificările pe care aceasta le are asupra inimii, creierului sau a sistemului digestiv.

Cel mai longeviv studiu despre viața adultă din istorie, aflat încă în desfășurare la Harvard, rezumă fericirea în câteva cuvinte. Mai exact, potrivit studiului pentru dezvoltarea adulților, aceasta depinde de relații de durată, de calitatea lor și de căsnicii stabile, în care partenerii pot conta unul pe celălalt. Dar dragostea nu ne face doar mai fericiți, ci și mai sănătoși, iar de efectele ei putem beneficia tot anul, nu doar de Ziua Îndrăgostiților. Cinci medici vorbesc despre beneficiile unei relații sănătoase asupra corpului uman și modificările pe care aceasta le are asupra inimii, creierului sau a sistemului digestiv.

Dragostea ne păstrează inima sănătoasă

"Relațiile pozitive au un rol foarte important în menținerea unui sistem cardiovascular sănătos. Interacțiunea umană duce la secreția de endorfine, dopamină, oxitocină, serotonină La nivel cardiac, acești hormoni ai fericirii duc la relaxarea miocardului, la reglarea tensiunii arteriale și la scăderea frecvenței cardiace. În plus, la nivel vascular, produc o relaxare a pereților vasculari, scăzând riscul de apariție a dilatațiilor varicoase", arată Dr. Răzvan Chirică, medic specialist Cardiologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire

Hormonii fericirii ne scapă de dureri, dar și de colesterol

”Adesea cunoscute sub numele de hormonii fericirii, endorfinele sunt câteva substanțe chimice asemănătoare morfinei, produse în mod natural de propriul organism în anumite situații și în cantități benefice, fără absolut nici un efect secundar. Secreția de endorfine crește atunci când ne relaxăm, când consumăm ciocolată neagră sau un pahar de vin, dar și în cazul exercițiilor fizice sau a râsului. Endorfinele au extrem de multe efecte benefice asupra corpului și pot reduce durerea, au impact pozitiv asupra sistemului imunitar, reduc stresul și îmbunătățesc calitatea somnului, scad nivelul colesterolului și chiar reduc procesele inflamatoare. În plus, împreună cu alte substanțe precum dopamine, determină o stare de relaxare, de buna dispoziție“, explică Dr. Dhimitri Shanazo, medic primar endocrinolgie.

MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Persoana potrivită te va face să te îndrăgostești de tine, în primul rând Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

Da, dragostea ține de foame!

”Tot hormonii fericirii, serotonina și oxitocina, joacă un rol important în controlul senzației de foame și sațietate. Serotonina acționează la nivel central asupra centrilor hipotalamici, cât și periferic la nivel intestinal, motiv pentru care se studiază noi medicamente anti-obezitate cu acțiune asupra receptorilor serotoninergici. Oxitocina eliberată din glanda pineala când doi oameni au contact fizic, se îmbrățișează, se săruta sau după orgasm, reduce activitatea centrului foamei din hipotalamus și pofta de dulciuri sau alte adicții", explică Dr. Mihaela Crețu, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli metabolice în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Foto: PeopleImages.com - Yuri A /Shutterstock
Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! „Georgian Legend” revine pe 21 aprilie la Sala Palatului cu un spectacol uluitor de muzică și coregrafie 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest

Adevărul din ”dragostea trece prin stomac”

”Dragostea este o emoție pozitivă generată de mai mulți hormoni numiți . Serotonina pare cel mai implicat neurotransmițător în reglarea dispoziției și, implicit, a unei bune stări de sănătate. Expresia este parțial adevărată căci precursorul serotoninei este triptofanul, un aminoacid esențial conținut în alimente. Deci dragostea are mai puțin legătură cu inima și mai mult cu neurofiziologia", a încheiat Dr. Marian Anghel, medic primar Medicină Internă și Gastroenterologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Creierul îndrăgostit este relaxat și motivat

”Modificările psiho-hormonale produc în creierul îndrăgostiților mai multe modificări: senzația de euforie în primul rând, care este declanșată de eliberarea de dopamină, dar și sentimentul de atașare și stare de securitate care apare prin creșterea oxitocinei, motiv pentru care oamenii care iubesc se simt mai relaxați. Totodată, prin activarea tonei cerebrale – a girusului cingular – o persoană care se gândește la iubitul sau iubita sa se simte mai motivat”, Dr. Masood Kaivanifard, medic specialist Neurologie.

Testul Iubirii: Ce dragoste cosmică trăiești ACUM?

Foto fr si main: Gustavo Frazao /Shutterstock

Comunicat de presă


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri