Doar 10% dintre mame consideră că alăptarea este ușoară, pentru cele mai multe (40%) fiind un proces dificil, însă necesar, arată un sondaj online* efectuat de Spectra România cu ocazia Săptămânii Alăptării, ce se sărbătorește internațional în prima săptămână a lunii august. 

Doar 21% dintre respondente au precizat că au întrerupt alăptarea atunci când copilul a fost pregătit să o facă, printre motivele pentru întrerupere fiind enumerate revenirea la birou sau dificultățile în alăptare.

Laptele matern este alimentul ideal pentru bebeluși, alăptarea fiind recomandată unanim de specialiștii în sănătatea mamei și a copilului. Datorită efectelor pozitive pe care alăptarea o are asupra sănătății copilului, cât și a mamei, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptare exclusivă până la vârsta de 6 luni și alăptare în continuare, pe lângă o alimentație complementară adecvată, până la vârsta de doi ani. Datele existente arată, totuși, că ratele alăptării sunt mult sub recomandările OMS atât la nivel european (25%) și global (41%), cât și în România (12,6%)**

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. S-a deschis Institutul Autism Voice, primul Centru Multifuncțional de Terapie și Cercetare în Autism din România Alimentație sănătoasă, activități sportive și timp în aer liber- principale obiective ale româncelor legate de îmbunătățirea stilului de viață în 2023 Cum poți combate astenia de primăvară

97% dintre respondentele sondajului Spectra România au alăptat sau alăptează în prezent. Însă, dacă pentru 10% dintre cele peste 1.600 de participante, alăptarea a fost un proces ușor, natural și frumos, aproape 700 dintre respondente (40%) declară că alăptarea este un proces dificil, dar necesar. Pentru 20% dintre mamele participante alăptarea este considerată dificilă și, de asemenea, opțională.

Atașarea la sân, principala piedică în alăptare

Printre cele mai mari provocări întâlnite în perioada alăptării, mamele enumeră dificultăți în atașarea la sân a bebelușului (aproape 40%), alăptarea în timpul nopții (31%), alăptarea la cerere (14.6%), puseele de creștere (26%) ori refluxul (12%).

Lactația insuficientă ori furia laptelui, oboseala, ragadele și durerile de sân ori dificultățile în atașarea la sân a bebelușului sunt motivele pentru care o treime dintre mame au renunțat la alăptare. Aproape 20% declară că motivul pentru care au întrerupt alăptarea este reluarea activității și un procent similar indică ca motiv principal auto-înțărcarea.

Cum să rămâi dedicat rezoluțiilor tale în 2023. Sfaturi pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață Doar o treime dintre români redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG Câinele sau robotul? Cine va fi cel mai bun prieten al omului în deceniile următoare?

Sunt multe situații în care alăptarea demarează greu. Important este ca mama să identifice corect problema, oricare ar fi ea, și să intervină la timp. Din momentul în care o mamă are toate informațiile și primește tot sprijinul de care are nevoie, mai departe este numai decizia ei cum își hrănește copilul. Cel mai încurajator lucru pe care l-am descoperit analizând rezultatele sondajului este că majoritatea mamelor respondente au alăptat cel puțin 6 luni, a declarat Anca Leibovici, fondator Spectra România.

Consultanții în alăptare și pompele de sân, ajutor în alăptare

Pentru a facilita procesul alăptării, jumătate dintre cele peste 1.600 de mame care au răspuns la sondaj consideră că ajutorul unui consultant în alăptare este important și foarte important. La polul opus se află 34% dintre mame, care nu consideră la fel de util acest ajutor. Restul de 15% au o părere neutră vizavi de aportul unui astfel de specialist.

PANASONIC EY: RAPID, DELICAT ȘI MULTIFUNCȚIONAL 25 octombrie - Lună Nouă și Eclipsă de Soare în Scorpion - Activări ale destinului, fatalitate și reechilibrări karmice. Noi începuturi și schimbări colosale acolo unde există vindecare!    Jumătate dintre copiii ucraineni refugiați au probleme psiho-emoționale

În aceeași idee, 53% consideră că pompele de sân ajută mult și foarte mult în alăptare. O treime dintre respondente au folosit pompe de sân manuale, iar 54% au folosit pompe de sân electrice. Aproape jumătate dintre mame declară că au folosit pompa de sân pentru ”reglarea lactației”, iar un sfert indică ca principal motiv ”hrănirea bebelușului care nu a stat la sân”. 20% dintre respondente spun că au folosit o pompă de sân Spectra. Doar 13% nu au folosit o astfel de pompă deloc.

Lactația insuficientă alături de dificultățile în atașarea la sân a bebelușului sunt principalele probleme reclamate de mamele care alăptează. Aceasta, spun specialiștii, se pot rezolva în câteva zile cu răbdare și cu ajutor din partea unui medic pediatru sau consilier în alăptare. Pompele de sân, la rândul lor au rol esențial în stimularea lactației, stocarea laptelui ori hrănirea cu lapte matern a bebelușilor cu probleme de atașare la sân. Ne bucurăm să vedem un număr tot mai mare de mame care consideră esențial ajutorul unei pompe de sân în primele luni de viață ale bebelușului, astfel încât să continue hrănirea cu lapte de sân, a mai precizat Anca Leibovici.

Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi

15% dintre respondente au precizat că au folosit pompa de sân pentru a echilibra sarcina hrănirii bebelușului între parteneri, iar 5% au folosit-o atunci când au revenit la job.

*Sondajul Spectra România a fost efectuat în luna iulie 2022, rezultatele agregate fiind publicate cu ocazia săptămânii alăptării, marcată la nivel mondial în perioada 1-7 august, cu scopul de a deveni o sursă de informații pentru alte mame. La acest sondaj, derulat online, la nivel național, au participat 1670 de mame, categoriile de vârstă predominante fiind 30-35 ani (41%), 25-30 ani (24%), 35-40 (23%).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri