Interviu cu Mara Eliza Barza, SundayPR: „Pentru mine este important să fac ceea ce îmi place când și cum îmi place, să am flexibilitate și libertate”

11 Iunie 2021 publicat în Lifestyle 102 share-uri

Ca om ce mi-am desfășurat mai bine de 10 ani din activitate în domeniul media, desigur că am întâlnit-o pe Mara cu ocazia mai multor evenimente. Mereu i-am admirat, dincolo de profesionalismul de care a dat dovadă de fiecare dată, zâmbetul larg, buna dispoziție și energia molipsitoare pe care o emană în jur. O persoană caldă, creativă și deschisă, cu care am plăcerea și nerăbdarea să vorbesc astăzi, completând astfel noul proiect #InterviuriGarbo

Pe scurt, cine este Mara Eliza Barza în plan profesional: Internațional PR, Communication & Branding, fondatoare și owner SundayPR, antreprenoare, pasionată de design interior și un stil de viață sustenabil

Am avut plăcerea să o descopăr pe Mara în viața profesională, dar și dincolo de limitele acesteia, ca om și femeie ce reușește să finalizeze fiecare zi cu zâmbetul pe buze.

Garbo: Ce te-a motivat și inspirat în decizia de a urma drumul antreprenoriatului?

Direcția antreprenoriatului a venit oarecum natural. Când eram mică, chiar de pe la 5-6 ani, îmi plăcea să-mi petrec timpul pe lângă adulții care lucrau în magazinele din cartierul în care locuiam. Mi se părea interesantă și captivantă activitatea lor: interacțiunea cu oamenii, aranjarea produselor și pregătirea pentru vânzare.

În plus, am crescut într-o familie care a dezvoltat diferite business-uri în cadrul cărora m-am implicat încă din adolescență, astfel că am avut de timpuriu diferite responsabilități pe care nu le aveau cei de vârsta mea. Sunt și pe jumătate aromâncă și despre aromâni se știe că au în sânge comerțul și spiritul antreprenorial. Așadar, mă ajută și gena 😊.

De-a lungul timpului am avut joburi relativ flexibile, în care am îmbinat activitatea de la birou cu cea de pe platourile de filmare (aici mă refer la joburile avute ca PR în televiziune – PRO TV, Acasă TV și Antena 1/ Happy Channel), așadar am avut o oarecare mobilitate. Însă pe parcurs mi-am dat seama îmi doresc să dezvolt și să mă implic în mai multe proiecte, că îmi doresc să am libertatea de a-mi organiza timpul după bunul plac și să pot să lucrez de oriunde... astfel că am ales stilul remote, independent și calea antreprenoriatului.

Garbo: Povestește-ne puțin despre SundayPR: cum ai descrie acest proiect și de ce ai ales acest nume?

SundayPR este un proiect pe care l-am lansat în 2014, moment în care am început să lucrez pe cont propriu. Motto-ul meu este „When a working day is like a Sunday, it is the perfect day!” și de aici și numele de SundayPR  Pentru mine este important să fac ceea ce îmi place când și cum îmi place, să am flexibilitatea și libertatea de a colabora cu persoane cu care rezonez, pe care le apreciez și mă apreciază, care mă inspiră și pe care le inspir.

SundayPR este o agenție boutique de PR & Comunicare ce acoperă o gamă de servicii: digital PR, brand communication, brand building, media coverage, campanii cu celebrități și influenceri, activări de brand, evenimente de PR.

Garbo: Am aflat deja și despre proiectul Remote Stories, fondat împreună cu Amalia Stefan. Ne poți spune câteva cuvinte despre acesta?

Inițial, cu Amalia Ștefan am început să colaborez profesional în zona de PR, ea fiind specialistă în tehnologie hotelieră. În același timp, ne-am împrietenit foarte bine, avem pasiuni și activități în comun, ca de exemplu amândouă suntem pasionate de travel și de stilul de viață remote.

Ideea startup-ului Remote Stories a venit într-o zi din septembrie 2019, pe când lucram amândouă de la o piscină. Eram înainte de pandemie, iar planurile noastre erau mai mult legate de munca remote în străinătate. A venit pandemia și a trebuit să ne adaptăm planul la condițiile din momentul respectiv și ne-am focusat mai mult pe munca remote la nivel local.

Noi promovăm conceptul de muncă remote de oriunde și beneficiile acestui stil de viață asupra celor care lucrează de la distanță, companiilor, economiei, turismului și mediului înconjurător. Promovăm localități și locații ideale pentru munca remote de pe tot globul.

Un alt segment pe care îl abordăm este tehnologia - Remote Stories este provider de soluții digitale și high-tech din diferite domenii: hotelier, agro, work management etc.

Garbo: Cu toții ne inspirăm din poveștile celorlalți. Care a fost drumul tău în carieră, de la primul job și până astăzi?

Întotdeauna mi-a plăcut să testez, să experimentez, să învăț, iar când am simțit că nu mă mai regăsesc într-un loc sau într-o activitate, am făcut o schimbare. Am avut șansa să interacționez cu diferite tipologii de oameni, din diferite domenii și culturi, care m-au inspirat într-o mică sau mare măsură.

Fiind vorbitoare a limbii spaniole am fost fascinată să lucrez îndeaproape cu Anahi (cântăreață și actriță din Mexic, cunoscută din serialul Rebelde și trupa RBD), când a venit în România. În acea perioadă lucram ca PR la Acasă TV.

Tot ca PR în televiziune am avut oportunitatea de a cunoaște și de a lucra îndeaproape cu mari actori români: Stela Popescu, Maia Morgenstern, Marin Moraru, Carmen Tănase, Virginia Rogin, Gheorghe Visu, Elvira Deatcu, Alexandru Papadopol, precum și actori din noua generație: Diana Dumitrescu, Adela Popescu, Radu Vâlcan, Augustin Viziru, Nicoleta Luciu, Andreea Ibacka, Cabral și lista poate continua.

Garbo: În cariera ta, ce ți s-a părut cel mai greu? Ai întâlnit vreun proiect buclucaș?

În domeniul meu lucrez cu foarte mulți oameni, ceea ce mă încântă și mă fascinează, însă uneori poate deveni și epuizant. Deseori se întâmplă să apară lucruri neprevăzute și încerc să mă adaptez situației de moment. De exemplu, în câteva proiecte a trebuit să intru în rolul unui reporter, să găsesc rapid întrebările potrivite pentru interviu, pentru că totul se întâmpla în timp real.

Garbo: Dar cel mai ușor?

Să lucrez cu oamenii, să scriu materiale pentru presă, să găsesc soluții în situații limită. Toate acestea mă fascinează, mă provoacă să ies din zona de confort și să progresez în ritmul meu.

Garbo: Îți mai amintești prima ta zi de muncă?

O să vă povestesc una din zilele dinaintea primei zile de muncă de la PRO TV, primul meu job full-time 

Îmi amintesc că în timpul interviului eram atât de surprinsă că o discuție la un interviu poate decurge atât de firesc și frumos, pe un ton relaxat și jovial... în total contrast cu experiențele de la interviurile anterioare. Mi-am zis că într-un asemenea loc vreau să lucrez, unde întâlnești oameni deschiși, veseli, unde te simți apreciat în primul rând la nivel uman. “Gândește liber!” este ceea ce am învățat din prima clipă în echipa PRO TV și le sunt recunoscătoare celor care mi-au fost colegi și mentori. Iar din acea zi au urmat 7 ani minunați la PRO TV, în care m-am format personal și profesional.

Garbo: Cum simți că te-a influențat perioada pandemiei în munca ta și în viața de zi cu zi? Ce provocari ai întâlnit?

Intr-adevăr, pandemia a venit cu multe provocări pe toate planurile, dar și cu oportunități. În general încerc să văd partea plină a paharului, să gândesc pozitiv și să fiu optimistă. Am încercat să fac asta și în timpul pandemiei. Uneori mi-a ieșit, alteori mai puțin.

Perioada de pandemie m-a făcut să mă resetez un pic. De exemplu, mi-am dat seama că ritmul dinainte devenise prea alert, că eram mereu pe fugă, că nu apucam să trăiesc pe îndelete anumite momente, nici să mă bucur suficient de ce am, de mici sau mari reușite. În perioada aceasta am învățat să-mi dau mai mult timp.

Garbo: Cum ai descrie strategia viitoare pentru SundayPR, în ce direcții îți dorești să conduci activitățile?

Îmi doresc să dezvolt mai multe campanii de Comunicare și PR pentru branduri din industria Home&Deco, un domeniu care mă pasionează. Acum un an și ceva, chiar înainte de pandemie, am urmat și un curs de Design Interior la DallesGo susținut de Ileana Răducanu. Acum am și atestat de Designer de interior 

De asemenea, focusul este pe dezvoltarea unui portofoliu de clienți – branduri locale și internaționale - ce activează pe segmentul Sustainable Lifestyle, un domeniu care mă preocupă personal. De exemplu branduri din High Tech, Home&Deco, HoReCa, Fashion. Deja lucrez cu companii din fashion care promovează moda sustenabilă și economia circulară.

Garbo: Cum se împacă munca de antreprenor cu viața personală? Reușești să rezervi timp și pentru hobby-urile tale? Și dacă da, care sunt acestea?

Se interconectează, mi-am găsit un ritm al meu având în vedere că am libertatea de a lucra de oriunde și de a-mi planifica timpul după cum consider.

În ultimii ani m-am concentrat mai mult pe partea profesională și imi dau seama că nu am acordat prea mult timp vieții personale, hobby-urilor, astfel că încerc să echilibrez cât de cât balanța pe toate planurile.

În privința hobby-urilor, aș vrea să aloc mai mult timp călătoriilor, să reiau orele de tenis (ultimele au fost când aveam 8-9 ani 😊), să aloc mai mult timp studiului pentru design interior, să-mi cumpăr șevaletul pe care mi-l doresc din copilărie, să vizitez conacele din împrejurimile Bucureștiului.

Garbo: Cum decurge o zi de muncă obișnuită în viața ta?

In afara zilelor din timpul pandemiei, când acestea s-au asemănat destul de mult între ele, în mod normal nicio zi nu este la fel ca cealaltă. Având libertatea de a îmi organiza timpul cum îmi doresc, de a lucra de oriunde îmi doresc, încerc să fac mereu câte ceva nou.

În unele zile îmi place să am un mic dejun prelungit, să beau cafeaua în timp ce citesc dintr-o carte și abia apoi să încep să lucrez. În alte zile îmi încep diminețile cu 10-15 minute de mișcare fizică, după care încep să rezolv din taskurile prioritare și abia după aceea iau micul dejun.

Alteori lucrez doar in prima sau a doua parte a zilei. În alte zile îmi iau laptopul și merg să lucrez dintr-o cafenea din apropierea casei sau mă urc în mașină și merg să lucrez de la malul mării și în același timp să mă relaxez.

Obișnuiesc să iau prânzul sau cina în oraș cu prieteni, cunoștințe, colaboratori, sau acasă la părinții mei, care locuiesc destul de aproape de mine. Petrec destul de mult timp la conferințe, evenimente, filmări.

Garbo: Cum ai descrie ziua perfectă pentru tine? Care este cel mai puternic motto al tau?

„When a working day is like a Sunday, it is the perfect day!” 😊

Mă găsiți pe Instagram @maraelizabarza!

Interviu realizat de Iulia Maftei - Redactor-Șef Garbo


Din echipa Garbo fac parte încă de la vârsta primelor mele angajări. Aici am „crescut”, am prins aripi de jurnalist și am căpătat o experiență bogată și mai ales frumoasă. Ca orice om ce scrie, amprenta credințelor...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri