Laptele este unul dintre alimentele ce nu ar trebui sa lipseasca din meniul nostru zilnic. Fiind bogat in vitamine si minerale, laptele ne ajuta sa ne mentinem sanatosi indiferent de etapa vietii in care ne aflam.

Se considera ca laptele de la tarani este cel mai sanatos si cel mai sigur, desi stiinta ne demonstreaza contrariul. De exemplu, laptele de la tarani poate fi daunator daca vacuta este bolnava. Anumite boli (tuberculoza si mai rar, bruceloza) pot fi luate de la vacuta bolnava. Atunci cand vine vorba despre sanatatea noastra nu putem sa ne asumam riscuri.

Laptele proaspat

Mai mult, laptele nefiert contine microorganisme daunatoare in special pentru persoanele care traiesc in mediul urban. Noi, orasenii, nu avem sistemul imunitar bine dezvoltat, asa ca riscam sa ne imbolnavim mult mai usor decat persoanele care traiesc la tara si au intrat mai des in contact cu animalele. Traind intr-un asa-zis “glob de sticla” trebuie sa ne protejam mai bine sanatatea.

Fierberea laptelui

Chiar daca laptele este fiert, probabilitatea ca bacteriile si microorganismele daunatoare sa fi disparut complet este minima. In schimb, fierberea pret de mai multe minute are efect destructiv asupra vitaminelor din lapte, asa ca vom ajunge sa consumam o bautura cu potential daunator si privata de elementele nutritive.

Laptele UHT este superior calitativ laptelui de la tarani din numeroase motive:

- Are toate elementele nutritive specifice laptelui; vitaminele si mineralele sunt distruse doar daca laptele este supus unui tratament termic indelungat (cum este fierberea), dar laptele UHT este supus unui soc termic doar pret de cateva secunde, interval suficient pentru a distruge elementele daunatoare si pentru a conserva nutrientii
- Laptele UHT beneficiaza de controale multiple pentru a se asigura conformitatea cu standardele in vigoare
- Nu necesita fierbere
- Nu necesita refrigerare inainte de deschidere.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Laptele UHT versus laptele de la tarani.