4 Octombrie 2011 publicat în Familie 27 share-uri

In casnicia sau relatia ta cum este? Este soare? Cald si bine? Este vant? Frig si rece? Este toamna? Primavara sau vara? Este iarna? Gary Chapman, expertul in terapia cuplului, este de parere ca exista patru etape-anotimpuri ale casniciei.

“ Casnicia este o arta: trebuie sa o creezi din nou in fiecare zi. (Rabindranath Tagore)

In casnicia sau relatia ta cum este? Este soare? Cald si bine? Este vant? Rece si frig? Este toamna? Primavara sau vara? Este iarna? Intr-un articol anterior iti prezentam cele patru anotimpuri psihologice ale vietii. In articolul de astazi iti prezentam care sunt cele patru anotimpuri ale casniciilor si ale relatiilor asa cum apar ele in viziunea expertului Gary Chapman.

Iubirea vorbeste in culorile anotimpurilor: Cele patru etape-sezoane ale mariajului

Gary Chapman este un reputat specialist in psihologie si terapia cuplului, autor al mai multor carti de literatura motivationala. Una din cartile sale de capatai este si "The four seasons of Marriage" (Cele patru anotimpuri ale mariajului)”, carte ce porneste de la similitudinea pe care autorul o gaseste intre etapele unei casnicii si cele patru sezoane. Aceste anotimpuri ale casniciei, spune autorul, nu au nimic de a face cu durata mariajului, ci cu calitatea sa. Anotimpul in care se afla casnicia ta infatiseaza de fapt situatia si calitatea casniciei tale. Fiecare mariaj in parte este expus celor 4 sezoane, existand prin urmare patru anotimpuri ale casniciilor: casnicia-iarna, casnicia-primavara, casnicia-vara, casnicia- toamna. La un moment dat, fara sa urmeze succesiunea specifica anotimpurilor sau obligativitatea reluarii lor anuale, fiecare mariaj, se afla fie in primavara, fie in vara, fie in toamna, fie in iarna si poate ramane aici pentru o perioada cat mai indelungata de timp. “O casnicie poate fluctua inapoi si inainte intre toate cele 4 anotimpuri, ea aflandu-se intr-o permanenta stare de tranzitie”, afirma Chapman in cartea sa “Cele 4 sezoane ale casniciei”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Când ai uitat să mai crezi în miracole, Universul îți oferă cele mai frumoase surprize! Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Unghiile cu efect cromat, tendința primăverii

Care este insa scopul casniciei?, te intrebi probabil. “Fiecare persoana este inzestrata cu anumite posibilitati latent. Parteneriatul pe care il presupune casnicia este un mediu ideal pentru a hrani si a dezvolta aceste daruri si abilitati. (….) Mariajul nu este o simpla relatie. Este o relatie INTIMA care cuprinde toate aspectele vietii: intelectual, emotional, social, spiritual si fizic. (…) Cei doi parteneri ai unei casnicii sunt astfel construiti incat sa se completeze unul pe celalalt. Cand sotul este slab, sotia este puternica. Daca sotia se impiedica, sotul este acolo pentru a-si ajuta sotia sa se ridice. Viata este mai usoara cand doua inimi si doua minti sunt devotate una alteia in a lucra impreuna pentru a face fata provocarilor zilei”, ne raspunde intr-un mod interesant Gary Chapman in cartea sa. (extras din primul capitol “Natura mariajului”).

Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Alexandrion Group a premiat tineri sportivi cu performanţe remarcabile la 9 discipline, în cadrul Galei Trofeelor Alexandrion 2023 Cum să restabilești echilibrul natural al florei vaginale: soluții de durată, ușor de aplicat  

Casnicia in etapa Iarna

Faceti o analogie intre anotimpul iernii si etapa in care se afla relatia voastra. Imaginati-va, ne sfatuieste Gary, “o iarna rece si neinduratoare in care cei doi nu vorbesc unul cu celalalt, iar atunci cand vorbesc, o fac pentru a se angaja in certuri. Imaginati-va ca cei doi sunt amandoi ghemuiti in cate un iglu separat. Este cu siguranta o iarna amara”… In viziunea expertului, aceasta etapa este incarcata de negativitate si de sentimente negative. Cei doi parteneri ai cuplului sunt doi straini, fiecare asezat in coltul sau si simtindu-se respins, insingurat, dezamagit, acaparat de un amalgam de emotii precum durere sau manie.

In aceasta faza, iubirea si bucuria de a trai par inghetate, iar partenerii se indeparteaza unul de altul. In loc de comunicare si afectiuni se instaleaza tacerea, cuvintele acuzatoare, o atitudine unanima de indiferenta, iar uneori si faptele sau gesturile incarcate de agresivitate. Multe din cupluri, atunci cand ajung in aceasta etapa si stau aici pentru o perioada mai indelungata de timp, ajung la concluzia ca despartirea este solutia salvatoare.

Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest

Casnicia in etapa Primaverii

Atunci cand vorbeste despre casnicia primavara, Chapman o face intr-o maniera pozitiva si optimista. Primavara este de obicei o etapa initiala prin care trec toate cuplurile si este asociata de multe ori lunii de miere. Debuturile casniciilor seamana de multe ori cu o primavara. Cei doi parteneri se iubesc, sunt incantati si entuziasmati unul de celalalt. Isi vorbesc si isi vorbesc bine si frumos. Construiesc planuri de viitor. Isi exprima reciproc emotia si exaltarea. Noile inceputuri se anunta a fi promitatoare, iar schimbarile sunt receptate de cei doi intr-o maniera pozitiva. Cei doi sunt fericiti ca impartasesc totul cu celalalt. De asemenea, spune autorul, cuplurile nu raman in aceasta etapa pentru o perioada de timp prea indelungata, isna se pot intoarce in faza-primavara cu regularitate sau la un anumit moment dat in timp.

4 sfaturi ale specialiştilor pentru îngrijirea tenului femeilor de 30 de ani  Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri