Ne aflam in plina campanie pentru stoparea violentei impotriva femeilor, o campanie de 16 zile care se desfasoara din data de 25 noiembrie, in intreaga lume. In Romania, mai multe ONG-uri s-au implicat in diverse activitati pentru a marca aceast ideal al opririi violentei. Daca joia trecuta, in timpul serii v-ati aflat la statiile de metrou Unirii, cu siguranta ati fost surprinsi de o actiune inedita.

Peste 50 de tinere si tineri imparteau informatii despre formele de violenta impotriva femeilor si despre cadrul legal care le permite acestora sa iasa dintr-o situatie de abuz cum este violenta domestica. Probabil ca cel mai surprinzator aspect al demonstratiei de la metrou a fost faptul ca tinerele participante la actiune au fost foarte fidel truncate, astfel incat sa para ca au ochii sau mandibulele invinetite. Aceasta este insa realitatea a mii de femei in Romania, in familiile carora agresiunea este normalitate… De altfel pe spatele tricourilor erau inscriptionate diverse mesaje pentru incurajarea “adevarului”: “Nu am cazut pe scari!”, “Nu m-am lovit de usa!”, “Rup tacerea”. Baietii purtau mesajul: “Eu nu lovesc o femeie. Tu?”

Un "inel" uman pentru stoparea violentei a atras atentia pasagerilor grabiti, nevoiti sa se opreasca, sa citeasca si sa constientizeze msajul actiunii: "Stop, Violenta impotriva femeilor!" Mai multe imagini pe pagina de Facebook a Centrului Filia.

Centrul de dezvoltare curiculara si studii de gen FILIA a organizat cu foarte multa implicare aceasta manifestare indrazneata, care a atras cu siguranta atentia trecatorilor. Multi s-au oprit pentru a vorbi despre violenta domestica, altii au aplaudat, au fost si trecatori care au facut haz, insa in mod cert, actiunea de la metrou a insemnat un alt mod de a spune lucrurilor pe nume: Vrem sa nu se mai vorbeasca in termenii normalitatii despre violenta in familie, vrem sa fie constientizata aceasta problema cu care se confrunta generatii de femei din cauza unei gandiri traditionaliste care le impune sa accepte o anumita ierarhie, vrem ca politicienii sa deschida ochii si sa ia atitudine legala impotriva acestor practici perpetuate in cadrul societatii - o boala care nu tine cont de studii sau de statut, etnie sau varsta...


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului 25 noiembrie, in fiecare zi: Sa rupem tacerea, impreuna!.