Ne aflam in plina campanie pentru stoparea violentei impotriva femeilor, o campanie de 16 zile care se desfasoara din data de 25 noiembrie, in intreaga lume. In Romania, mai multe ONG-uri s-au implicat in diverse activitati pentru a marca aceast ideal al opririi violentei. Daca joia trecuta, in timpul serii v-ati aflat la statiile de metrou Unirii, cu siguranta ati fost surprinsi de o actiune inedita.

Peste 50 de tinere si tineri imparteau informatii despre formele de violenta impotriva femeilor si despre cadrul legal care le permite acestora sa iasa dintr-o situatie de abuz cum este violenta domestica. Probabil ca cel mai surprinzator aspect al demonstratiei de la metrou a fost faptul ca tinerele participante la actiune au fost foarte fidel truncate, astfel incat sa para ca au ochii sau mandibulele invinetite. Aceasta este insa realitatea a mii de femei in Romania, in familiile carora agresiunea este normalitate… De altfel pe spatele tricourilor erau inscriptionate diverse mesaje pentru incurajarea “adevarului”: “Nu am cazut pe scari!”, “Nu m-am lovit de usa!”, “Rup tacerea”. Baietii purtau mesajul: “Eu nu lovesc o femeie. Tu?”

Un "inel" uman pentru stoparea violentei a atras atentia pasagerilor grabiti, nevoiti sa se opreasca, sa citeasca si sa constientizeze msajul actiunii: "Stop, Violenta impotriva femeilor!" Mai multe imagini pe pagina de Facebook a Centrului Filia.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta Începe distribuția alimentelor de la UE. Cine le poate primi Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale

Centrul de dezvoltare curiculara si studii de gen FILIA a organizat cu foarte multa implicare aceasta manifestare indrazneata, care a atras cu siguranta atentia trecatorilor. Multi s-au oprit pentru a vorbi despre violenta domestica, altii au aplaudat, au fost si trecatori care au facut haz, insa in mod cert, actiunea de la metrou a insemnat un alt mod de a spune lucrurilor pe nume: Vrem sa nu se mai vorbeasca in termenii normalitatii despre violenta in familie, vrem sa fie constientizata aceasta problema cu care se confrunta generatii de femei din cauza unei gandiri traditionaliste care le impune sa accepte o anumita ierarhie, vrem ca politicienii sa deschida ochii si sa ia atitudine legala impotriva acestor practici perpetuate in cadrul societatii - o boala care nu tine cont de studii sau de statut, etnie sau varsta... 

Despre reactiile negative ale trecatorilor la adresa manifestarii, scrie Tudorina Mihai:: "Dar am avut parte si de reactii mai putin prietenoase. Unii trecatori barbati nu s-au jenat sa se arate violenti verbal fata de noi. S-au <> sa ne faca ranile de pe fata pe bune. Ni s-a spus ca femeile merita batute din cand in cand ca sa stie unde le e locul. Barbati in toata firea ne-au trimis la plimbare, sa ne vedem de treburile noastre. Unul a tinut sa ne explice cum isi bate el nevasta acasa, cu o asa mandrie in vorbele lui de-am ramas perplexe".  Avem deci, mult de munca pentru a schimba mentalitati!

ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

"Spune NU violentei impotriva femeilor!", un clip realizat de catre Valeriu Antonovici, despre actiunea tinerilor de la metrou, din data de 25 noiembrie 2010.

25 noiembrie, in fiecare zi!

Iar astfel de actiuni care au menirea de a atrage atentia asupra unei probleme grave, care inseamna pana la urma lichidarea demnitatii umane, sunt absolut dezirabile si trebuie incurajate. De asemenea, exista organizatii care se implica direct in a acorda ajutor si asistenta victimelor violentei din familie. O astfel de organizatie este Fundatia SensiBlu care, prin energia directorului executiv Cristina Horia, desfasoara o activitate neobosita pentru stoparea violentei indreptate impotriva femeilor.

Dupa cum arata un raport al Directiei Generale de Politie, numai in Capitala, in perioada ianuarie -octombrie 2010 au fost inregistrate peste 400 de cazuri de violenta in familie. In Bucuresti, de la inceputul anului si pana in prezent au murit opt femei. Si, atentie! Este vorba despre cazurile inregistrate de catre politie, pentru ca foarte multe persoane nu vorbesc despre evenimentele din viata lor, preferand sa taca.

5 Ceaiuri și suplimente alimentare pentru digestie ușoară Caria dentară – ce este și cum se tratează Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri