Chiar nu stiu daca este intr-adevar cel mai bun tata din lume, fetitele lui ne pot spune asta, insa este cert ca presedintele american stie ca acesta este unul dintre modelele pe care trebuie sa le infatiseze concetatenilor sai. Duminica trecuta, americanii au celebrat Ziua Tatalui, o sarbatoare pe care din pacate, pe meleagurile noastre, nu am importat-o.

Si ma intreb de ce. Poate pentru ca, spre deosebire de Valentine's Day sau Halloween, Ziua Tatalui este o sarbatoare care are la baza valori reale. Este o zi care celebreaza importanta tatalui in viata unui copil, care consolideaza relatia dintre acesta si copiii lui. Simbolizeaza importanta tatalui in ingrijirea celor mici si implicarea sa in formarea lor.

Radacinile acestei sarbatoari nu sunt foarte indepartate, fiind vorba despre anul 1910. De atunci, fiecare a treia duminica a lunii iunie, americanii au rezervat-o pentru copii si tatici - un centenar frumos, plin de semnificatii. Noi, romanii nu avem aceasta cultura intiparita in felul nostru de a fi si e mare pacat. Cati dintre noi stim ca ziua de 9 Martie este aici, Ziua Tatalui? Cate televiziuni vorbesc in termeni elogiosi despre aceasta zi, care si asa a fost creata parca, in opozitie cu Ziua de 8 Martie, pe care mici fiind o consideram Ziua Mamei si care in fapt este o sarbatoare a drepturilor femeii...

Simteam un sentiment de regret pentru ca nu am reusit sa scriu despre acest eveniment mai devreme, insa imi dau seama ca de fapt, Ziua Tatalui ar trebui sa fie in fiecare zi, aici si peste-tot in lume. "Dealungul istoriei am vazut ca rolurile pe care tatal le joaca in sanul familiei s-au schimbat. Stereotipul ne spune ca tatal este cel care trebuie sa fie la munca toata ziua pentru a asigura toate cele trebuincioase familiei. Timpurile s-au schimbat si nu toti tatii muncesc. Multi au preluat responsabilitatea de a creste copiii, in timp ce mamele muncesc. (...) In esenta ei, aceasta sarbatoare este o celebrare a familiei, dar care il are in prim-plan, de data aceasta pe tata. Nu ar trebui sa fie vorba despre daruri scumpe, ci despre recunoasterea contributiei tatalui in sanul familiei si o recunoastere a valorilor familiei", scrie un tatic, pe blogul Fathersday-2010.com.

Mai departe vreau sa va arat un reportaj al televiziunii americane ABC, dedicat barbatilor si copiilor lor, care cu siguranta va va emotiona, pentru ca sunt imagini prea rare in cultura noastra, sau care poate nu sunt evidentiate: tatici dragastosi cu nou-nascuti in brate, copii, tineri si adulti vorbind despre cat de important le este tatal in viata:


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri