Odata cu inaintarea in varsta ne dam seama de efemeritatea vietii, de greselile comise, de ceea ce e cu adevarat relevant si incercam sa ne indreptam. Vrem si incercam sa ne schimbam. Daca reusim sau nu este relativ. Depinde iarasi de o serie de circumstante. Se prea poate ca noi sa consideram ca ne-am schimbat in mare parte, iar cei din jur sa conteste acest lucru.

Cu siguranta exista multi dintre noi carora le-a fost dat sa experimenteze durerea provocata de destramarea unei relatii. Din diferite motive, lucrurile nu mai merg asa cum trebuie intre cei doi parteneri de viata; ei devin din ce in ce mai nemultumiti, apar certuri, reprosuri (“Nu mai esti barbatul de care m-am indragostit!” sau "Te credeam altfel, dar esti la fel ca toate celelalte"), care inevitabil duc la despartire.

Despartirea poate fi permanenta sau doar temporara. In cazul despartirii temporare, primele cuvinte rostite de cel "incriminat" , menite sa restabileasca legatura dintre cei doi sunt adesea : "M-am schimbat , sunt cu totul un alt om!" Dar oare sunt adevarate? Oare un om chiar se poate schimba?

La aceasta intrebare unii ar raspunde cu "NU" categoric, fiind ferm convinsi ca o persoana nu se poate schimba niciodata in esenta. Dar exista si o a doua categorie, cea a "norocosilor", care increzandu-se in aceste cuvinte si astfel acordand a doua sansa partenerului au avut surpriza sa descopere langa ei o cu totul alta persoana. Ei bine, aceasta categorie ar raspunde promt : "DA , oamenii chiar se pot schimba!"

Oare cui sa dam dreptate? Celor care raspund cu "da" sau celor care raspund cu "nu"? Eu inclin sa cred ca "da" - persoanele se pot schimba. Schimbarea depinde de fiecare om in parte, de caracterul lui, de aspiratiile lui si nu in ultimul rand de persoana de langa el.

Daca nutreste sentimente profunde fata de partener, daca nu va vrea sa-l piarda, dorindu-si in schimb sa-si petreaca tot restul vietii alaturi de acesta, va face in asa fel incat sa-i fie pe plac. Va face retusuri la nivelul comportamentului, al gandirii. Automat se va schimba. Intai de dragul partenerului, crezand ca o face in propriul beneficiu si ulterior in propriul beneficiu, crezand ca o face de dragul partenerului...

Din experienta celor din jurul meu pot spune ca schimbarea unei persoane survine si in urma unei traume suferite: atat fizice (pierderea unui brat, pierderea unui picior sau a vazului, etc.), cat si psihice (pierderea unei fiinte dragi - parinte, sora, frate); Astfel de socuri emotionale au rolul de a "trezi" la realitate persoana in cauza, de a o determina sa realizeze adevarata valoare a celui de langa ea.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri