In 2005 scriitorul Ismail Kadare a fost recompensat cu primul International Man Booker Prize
In 2005 scriitorul Ismail Kadare a fost recompensat cu primul International Man Booker Prize

Dupa ce l-a redactat intr-o forma semicodata intre 1984 si 1986, Kadare a depus manuscrisul romanului Umbra intr-o cutie de valori dintr-o banca pariziana, avand promisiunea editorului ca, in cazul in care va suferi un "accident", romanul va vedea lumina tiparului. Intr-o Albanie terorizata de dictatura, un tanar cineast ratat are privilegiul de a calatori in Occident. La intoarcere le povesteste prietenilor ramasi acasa crampeie din viata din Vest: avioane, cafenele, baruri de noapte, camere de hotel, dineuri la ambasade, serate mondene. Tanarul isi consuma viata la hotarul dintre doua lumi: fiecare calatorie la Paris este echivalenta cu o intrare in taramul celor vii, de care nu se simte legat, dupa cum fiecare intoarecere in tara natala inseamna o recadere in infern.

Umbra este povestea unei iubiri imposibile traite la hotarul dintre doua lumi, pentru ca la Paris tanarul cineast o cunoaste pe Silvaine, o actrita frumoasa de care, ciudat, nu se poate indragosti. Motivul se ascunde, poate, in prezentul dureros al tarii sale. Poate dragostea sa-l salveze pe cel lipsit de speranta?

"Umbra e un roman puternic, curajos, brutal. Viziunea lui Kadare este aproape dantesca." (Kirkus Review)

"Ismail Kadare este unul dintre cei mai straluciti si mai inzestrati scriitori ai zilelor noastre." (Alain Bosquet)
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Colecția adidas x Marimekko: mișcarea oferă un optimism nelimitat

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri