Documentarul Adevaratul Mos Nicolae, productie franceza realizata de Olivier Sarrazin chiar in acest an, il are drept figura centrala pe eroul anual al zilei de 6 decembrie.
Documentarul Adevaratul Mos Nicolae, productie franceza realizata de Olivier Sarrazin chiar in acest an, il are drept figura centrala pe eroul anual al zilei de 6 decembrie. Mos Nicolae castiga teren intr-o buna parte a Europei de Nord in pofida concurentei neloiale a descendentului sau american Mos Craciun.
Lucruri mai putin cunoscute despre Mos Nicolae veti afla din documentarul care va fi difuzat de TVR Cultural astazi, de la ora 19.00. Oamenii aproape au uitat ca episcopul Nicolae a trait in Turcia acum 2.000 de ani si ca, inainte de a deveni un mit, si-a aparat concitadinii zdrobiti de ocupatia romana.
La noi, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, se spune ca Mos Nicolae trece pe la toate gospodariile, pentru a lasa cate ceva in ghete: cadouri pentru cei care au fost buni si cuminti sau cate o nuia pentru cei neascultatori. Poporul cunoaste mai putine despre identitatea si biografia reala a Sfantului Nicolae, desi il considera foarte drag. San' Nicoara, cum era numit in lumea traditionala, este mai degraba un personaj mitologic, in jurul caruia s-au tesut legende diverse si uneori nastrusnice, cu vagi ecouri din cultul bisericesc. El ar fi al doilea sfant facut de Dumnezeu si ar sta de-a stanga Acestuia (primul facut, Mihail, are cinstea sa stea de-a dreapta). San' Nicoara (ajutat de San' Toader) pazeste Soarele, care are adesea tendinta sa fuga, ca un cal naravas. San' Nicoara e acum batran, dar in tineretile lui, unii zic ca ar fi fost podar, iar altii ca ar fi fost corabier si pescar (ca protector al corabierilor, Sf. Nicolae este cunoscut pe scara larga, atat in Rasarit cat si in Apus). Tot el ar fi oprit si apele Potopului, pe vremea lui Noe.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste! Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire adidas Club Originals - locul unde noua generație de culturemakers schimbă normele

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri