2 / 11

Povestea lui O. - Capodopera a erotismului

«Cea mai indrazneata scrisoare de dragoste pe care un barbat a primit-o vreodata.»
Jean Paulhan

Placere si infern, erotism si delir intr-o carte unica: romanul unei vieti, singurul roman scris de o autoare ce avea sa-si pastreze anonimatul pana la varsta de 86 de ani!

Aceasta capodopera a erotismului, care a starnit unul dintre cele mai puternice scandaluri literare ale secolului al XX-lea, nu s-a dorit a fi de la bun inceput o carte. Ci o simpla scrisoare de dragoste, o declaratie violenta de erotism, redactata noaptea si trimisa prin posta, zilnic, destinatarului: povestea unei tinere femei care, din iubire, se ofera si se supune celor mai rafinate, dar si crude capricii ale amantului sau.

Timp de cateva decenii, autorul acestui text a ramas necunoscut: «O femeie nu putea scrie asa ceva», a declarat Albert Camus. Trebuie sa fie un barbat. Pe lista de suspecti au fost mentionati: Malraux, Montherland, Robbe-Grillet, Peyre de Mandiargues, Jean Paulhan.

Dupa ce obtine, in anul 1955, Prix des Deux Magots, «Povestea lui O» - pana atunci refuzata de editori, respinsa de librari si interzisa public pe «motiv de indecenta» – devine un bestseller, vandut in milioane de exemplare si tradus in peste 20 de limbi. François Mauriac condamna cartea, Georges Bataille si Graham Green o ridica in slavi.

 

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri