Istoria pianistului Matei Varga este una speciala, ca a multor tineri nascuti in comunismul anilor '80 sau ca a multor artisti...

Multi si-l amintesc ca pe unul dintre copiii invitati la emisiunea lui Iosif Sava. El nu poate uita ca, la 4-5 ani, pasiunea arzatoare pentru Corina Chiriac l-a indreptat spre cariera sa de azi: o profesoara de pian l-a auzit cintind pe cind statea cu bunica lui la coada la cartofi.

Astazi Matei este stabilit la New York, unde a ramas dupa ce si-a incheiat studiile la Mannes College. Oriunde cinta, fascineaza nu doar prin calitatea interpretarii, ci si prin prezenta scenica de adevarat performer. Poate ca asta vine si de la marea sa pasiune pentru film.

In citeva zile, Matei Varga se va afla insa la Bucuresti pentru a sustine o serie de trei concerte, unul mai diferit decit celalalt, toate de nepierdut. Astfel, in 19 noiembrie, el va interpreta Concertul pentru pian în mi minor de Chopin alaturi de Orchestra Nationala Radio.

In 23 noiembrie, va sustine un recital la doua piane impreuna cu pianistul sud-african Ben Schoeman la Ateneul Roman, intr-un eveniment prezentat de Institutul Cultural Roman, cu un program care include piese de Schubert, Schumann, Lipatti, Rachmaninov si Ravel.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Împreună în arte și simțiri Alexandrion Group a premiat tineri sportivi cu performanţe remarcabile la 9 discipline, în cadrul Galei Trofeelor Alexandrion 2023 Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor!

Apoi, in 30 noiembrie, Matei Varga va sustine un nou recital la Sala Radio, celebrindu-i pe Schumann si Chopin. Programul concertelor este disponibil mai jos, biletele sint sint puse in vinzare la fiecare dintre salile de concerte indicate.

In plus, casa de discuri Naxos a lansat de curind pe piata internationala CD-ul sau continind lucrari pentru pian de George Enescu. Discul include Sonata Op. 24 nr. 1 in fa diez minor, cu care Matei Varga a cistigat premiul special pentru cea mai buna interpretare a unei piese de Enescu la Concursul International de Pian "George Enescu". CD-ul este distribuit in Romania de A & A Records si poate fi achizitionat din librariile Carturesti si Humanitas.

Matei Varga. Credit foto: Matthew Sussman

Stabilit la New York, Matei Varga este recunoscut in prezent drept unul dintre cei mai importanti tineri pianisti originari din Romania. A sustinut concerte in sali importante din intreaga lume, intre acestea numarindu-se Carnegie Hall (New York), Auditorium du Louvre si Salle Gaveau (Paris), Royal Dramatic Theater (Stockholm), Casals Hall (Tokyo), etc. Intre distinctiile primite de Matei Varga se afla premiul al doilea la Concursul International "George Enescu", premiul intii la Concursul de Pian "Lory Wallfisch" (Romania), premiul al doilea la Concursul Young Concert Artists (New York) si la Concursul International de Pian de la Porto, si premiul al treilea la Concursul "Maria Canals" (Barcelona), precum si Dorothy Mackenzie Artist Recognition Award la editia 2007 a International Keyboard Institute and Festival (New York). De asemenea, in calitate de finalist al Concursului Vendome Prize, a fost remarcat de Elisabeth Leonskaja, membra a juriului, care i-a acordat un premiu special. In urma primirii acestei distinctii, Matei Varga a fost invitat sa fie manager de proiect in cadrul editiei 2009 a Vendome Prize, calitate pe care o avea si la editia din 2013.

Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari Sheraton Bucharest Hotel propune brunch-ul de Paște sub conceptul The Art of Gathering Vrei să ai mai multă energie și să uiți de oboseală? Îți recomandam aceste Suplimente Alimentare pe bază de Super-Alimente, vitamine și plante

Matei Varga a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti in 2004, unde a studiat cu Sandu Sandrin, Ana Pitis si Ioana Minei. Apoi si-a continuat studiile la Mannes College (New York), obtinind o diploma de Master of Music (2006), precum si Artist Diploma (2008), sub indrumarea Pavlinei Dokovska. In prezent este profesor de pian la Lucy Moses Music School din New York.

PROGRAM CONCERTE BUCURESTI

vineri, 19 noiembrie, 19:00


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri