Am hotarat tarziu sa incep aceasta poveste, dupa o noapte in care l-am visat din nou pe tata. Mult imbatranit, intr-o celula, asa mi-a aparut in vis. Avea o barba lunga, alba, nepieptanata, parca nesfarsita. Ma privea deprimat. Iarta-ma, fiule..., mi-a spus, ingrozitor de palid si de speriat. Abia putea sa vorbeasca.

„Am hotarat tarziu sa incep aceasta poveste, dupa o noapte in care l-am visat din nou pe tata. Mult imbatranit, intr-o celula, asa mi-a aparut in vis. Avea o barba lunga, alba, nepieptanata, parca nesfarsita. Ma privea deprimat. «Iarta-ma, fiule...», mi-a spus, ingrozitor de palid si de speriat. Abia putea sa vorbeasca.

M-am apucat sa scriu primele randuri avand in minte imaginea lui din vis. Era de nerecunoscut, ca atunci, la proces. As fi vrut sa incep cu mult inainte, dar, de fiecare data, simteam ca nu incerc altceva decat sa transcriu un trecut si astfel sa-l ingrop. Or, timpul acela nu se lasa usor ucis, el trebuia sa traiasca numai in mine, viu, perpetuu, intim, nu eliberat ca sa se pulverizeze. Dar, visandu-l repetat pe tata in carcera, am inceput sa gandesc altfel. Zilele acelea de ieri, de fapt de demult, imi cereau dintr-o data sa le fac loc in afara. Perdeaua trebuia trasa.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! Leagăn pentru toată copilăria Cele mai bune căști pentru momentul tău cu tine

Poate ca paginile pe care le scriu acum vor deveni o carte; daca nu, manuscrisul il voi aseza cu discretie in biblioteca din casa parintilor, ridicata in linistea unui pamant unde am fost adus pe lume si caruia ii intorc peste timp recunostinta, lasandu-i ca amintire o frantura de viata, lui si celor care, intamplator, vor gasi caietul caligrafiat cu rabdare si durere.“ (Constantin Popovici)

Constantin Popovici (n. 1940), licentiat in filologie, profesor in judetele Buzau si Prahova (in ultimii ani de activitate la Ploiesti), publica relativ tarziu, la inceput articole, studii si proiecte didactice pe teme de limba si literatura romana. In revista Romania literara, la rubrica „Literatura in scoala", in mai multe numere ii apare Un dictionar de personaje literare din operele scriitorilor romani incluse in programele scolare de liceu, iar in Axioma, un al doilea dictionar de personaje, pentru uzul elevilor si profesorilor de gimnaziu. A coordonat pe parcursul mai multor ani revista pentru elevi Pasiuni.

6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Campanie umanitară pentru o educatoare din județul Iaşi, mamă a trei copii O româncă a fost numită la conducerea unei renumite organizații internaționale de business pentru femei

Autor carte: Constantin Popovici; Carte aparuta la editura Humanitas


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri