Sambata 26 iunie 2010, am participat la unul dintre cele mai insolite evenimente de moda si arta, actiune si activism social, toate in acelasi timp: Parada femeilor Evacuate.

Parada a avut loc la centrul comunitar laBOMBA din Rahova-Uranus, aflat in inima unei comunitati de tigani, galagiosi, colorati, fara scrupule si cu dragoste de viata.

Imi doream de multa vreme sa merg la un eveniment marca Rozalb de Mura, un label de moda pe care il apreciez foarte tare, unde designerul Olah Gyafras creaza vestimentatii aparate. Intamplarea a facut sa ajungem la eveniment mult mai devreme. Nu au trebuit decat cateva secunde ca sa ne dam seama ca ceea ce avea sa fie, era o prezentare de moda cu tinere femei rome, de toate dimensiunile, reprezentand frumuseti naturale si diverese.

Am simtit tot vacarmul pregatirilor, nebunia si agitatia mahalalei care astepta "marea parada" de moda. Pot sa spun ca nicicand nu am vazut un amalgam de oameni atat de diferiti: copii de tigani, dragalsi si galagiosi, tiganci frumoase, colorate si kitchoase, artisti, stilisti si hipsteri cu biciclete - un vacarm continuu si plin de viata, de energie care parca sublinia cumva, sensul bahic al vietii. Ca doar asa le place tiganilor sa traiasca, nu?

La ora inceperii evenimentului ne-am inghesuit cu totii in spatiul pe care fara sa vrei iti vine sa il alinti “BOMBA”, cuvant ce are menirea de a semnifica in mod perfect acel loc si atmosfera pe care o degaja. Evenimentul, aflat sub amprenta “Ofensiva Generozitatii” a fost cu adevarat “bomba”, dinamitat la propriu de acel public colorat de care va vorbeam, care traia cu pasiune acordurile unor copii de tigani condusi de catre saxofonistul Mihai Iordache.

Femeile comunitatii Rahova-Uranus au prezentat tinute realizate (improvizate) din haine reciclate, taiate si re-contextualizate timp de cateva zile, sub amprenta lui Olah Gyarfas – designerul labelului avangardist si foarte cunoscut la nivel international, Rozalb de Mura.

La momentul paradei, fiecare aparitie pe "catwalck" primea aplauze si fluieraturi infocate. Look-urile au fost documente ale clash-ului cultural despre care v-am vorbit si a colaborarii spontane dintre designerul seren Olah Gyarfas si cele mai active reprezentante ale comunitatii Rahova-Uranus care "si-au exprimat propriile notiuni despre frumusete, moda, feminitate, seductie, identitate etc. intr-un mod fascinant si fara echivoc".

“Tinta evenimentului, realizat exclusiv prin voluntariat, a fost cresterea gradului de constientizare a nevoilor sociale si culturale a membrilor comunitatii Rahova-Uranus”, spun organizatorii. Cred ca le-a iesit teribil de bine. Eu vreau sa ma mai intorc in acel loc si pentru alte evenimente. Am inteles cat de fascinant este amestecul dintre culturi si ce inseamna cu adevarat toleranta, stand acolo, cu tiganii in mahala, asteptand impreuna, inceperea unui eveniment de arta avangardista. Minunat!

Ca sa intelegeti mai bine cu ce se ocupa laBOMBA, Centrul pentru Educatie si Arta Activa Rahova-Uranus, "institutie culturala cu rol de schimbare", am sa citez de pe site-ul organizatiei:

"laBOMBAstudios este un spatiu multicultural de auto-reprezentare comunitara. laBOMBA isi propune sa implice activ fiecare cetatean al comunitatii Rahova-Uranus in inregistrarea, expunerea si dezbaterea problemelor sociale ale zonei. Numai discutand, dezbatand si dobandind aceste mijloace de exprimare in cadrul dezbaterilor publice organizate sub metoda Speaker’s Corner, oamenii pot participa activ la reformarea sistemului legislativ. Ei sunt expertii vietii de zi cu zi si ar trebui consultati frecvent si cu responsabilitate de Administratia Publica Locala.

Concertele, expozitiile, spectacolele de teatru nu s-au constituit numai in produse artistice, cat mai ales au creat o atmosfera activa, un alt fel de a privi si confrunta problemele reale ale oamenilor din comunitatea Rahova-Uranus".

Memoria si identitatea oamenilor si a locurilor din Rahova – Uranus reprezinta principiul de constructie al Arhivei Urbane Informale pe care Ofensiva Generozitatii o dezvolta din anul 2006.

Incepand din septembrie 2010, o editie limitata de genti create de Rozalb de Mura si produse de laBOMBA vor fi puse in vanzare cu scopul de a aduna fonduri pentru continuarea proiectelor comunitare in zona Uranus-Rahova.

Mai jos, cateva imagini de la acest eveniment aparte:

aici este laBomba si noi, participantii, asteptand inceperea
show-lui.

Mai jos, momente din cadrul spectacolului de moda:

publicul infocat

Mihai Iordache impreuna cu un grup de fetite rome pe care le-a invatat sa cante la fluier

de Jullie S.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului BOMBA! Parada modei cu femei rome, semnata Rozalb de Mura.