Peste 50 de filme europene produse in ultimii doi ani vor anima cea de-a XIV-a editie a Festivalucui Filmului Eucopean. A devenit deja traditie, luna mai este luna in care cinefilii romani au prilejul sa se bucure de cateva dintre cele mai importante filme europene ale momentului.

Festivalul debuteaza in data de 6 mai, cu proiectia multpremiatului film al lui Michael Haneke, „Panglica alba“ (Das weisse Band, 2009). Pentru rolul Klara, din acest film a fost premiata de catre Academia germana de film si tanara actrita de origine romana, Maria-Victoria Dragus.

Festivalul filmului European, organizat de catre Institutul Cultural Roman, este una dintre rarele ocazii pentru publicul roman de a vedea filme de o inalta tinuta artistica. Anul acesta, ambasadorul onorific al festivalului este tanarul regizor Radu Jude, cunoscut pentru filmele sale „Lampa cu caciula” si „Cea mai fericita fata din lume”. "Este una dintre putinele ocazii in care poti sa vezi filme de arta, de autor. In lumea tehnologizata este din ce in ce mai greu sa vezi un film pe marele ecran, asa cum a fost el gandit”, a declarat Jude, la conferinta de presa care a prilejuit lansarea evenimentului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte

La fel ca in editiile trecute, filmele care vin la festival sunt “de tot felul”, pentru ca acesta isi propune sa ne deschida usa catre permanentul dialog dintre cinematografiile nationale europene. Profilul festivalului este din ce in ce mai recognoscibil: o colectie de povesti extraordinar de diferite, spuse in stiluri pe cat de variata si neasteptata continua sa fie cultura europeana.

Colectia de anul acesta este completata cu o selectie din filmele prezentate in editiile anterioare ale FFE, o “colectie vintage”, care ne ofera sansa sa revedem, poate cu alti ochi, unele dintre povestile care au trecut proba timpului.

Radu Jude, al cincilea „ambasador onorific” al Festivalului (dupa Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu si Marian Crisan), recomanda cu mare caldura doua filme remarcabile: La teta asustada / Laptele deznadejdii, o productie Spania Peru, regizata de Claudia Llosa si pelicula lui Michael Haneke premiata la Cannes anul trecut, Das weisse Band / Panglica alba. Jude a realizat si spotul de prezentare al festivalului, care poate fi vazut aici.

Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă

Actuala editie detine deja cateva recorduri: este cea mai bogata selectie de filme de pana acum, acopera cel mai mare numar de tari participante si calatoreste in cel mai mare numar de orase din Romania. Astfel, publicul se va intalni cu ultimele capodopere cinematografice europene si in orasele Brasov, Iasi, Targu-Mures si Timisoara.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri