Art Safari, cel mai iubit eveniment dedicat artei vizuale din România, ajunge la final și atinge un nou record de vizitatori în anul 2022 – 121.510

Ediția aniversară a oferit publicului o premieră absolută pentru Europa de Est: o expoziție realizată în colaborare cu muzeul regal Victoria and Albert, cea mai valoroasă din ultimii 40 de ani;
• Art Safari pregătește un maraton în 2023: trei ediții ample cu expoziții spectaculoase găzduite de Palatul Dacia-România al Muzeului Municipiului București. Biletele pentru ediția a 11-a (10 februarie - 14 mai 2023) s-au pus deja în vânzare pe www.artsafari.ro, cu o reducere specială de Crăciun: 45 lei!

Ioana Ciocan, General Manager Art Safari: „What a year, cum ar zice englezii! Încheiem 2022 cu premiere în serie, care au condus la un număr record de tineri care au vizitat cele 5 expoziții. Muzeul expozițiilor temporare, Art Safari, pregătește trei sezoane expoziționale în 2023 cu nume sonore ca Man Ray, Van Dyck, Lucian Freud – în expoziția „Love Stories”, realizată în parteneriat cu National Portrait Gallery din Londra. Iar V&A va reveni curând cu o expoziție dedicată designului celor mai faimoase genți din istorie: de la Hermes, la Karl Lagerfeld și, bineînțeles, la Chanel! Dar să începem cu începutul, adică pe 10 februarie cu „Maeștrii Picturii Spaniole – de la secolul XIX la apariția Impresionismului”, o expoziție plină de căldură și culoare!”

Artă pe gustul tuturor generațiilor

Ediția 10, mai scurtă cu aproape două săptămâni decât ediția a 9-a, a înregistrat 56.383 de vizitatori, iar 3.155 de persoane au ales Night Tours.

Programul Art Safari Kids a fost realizat împreună cu Centrul Step by Step, partener educațional al Art Safari. În cadrul acestuia, copiii cu vârste între 3 și 12 ani au beneficiat de ateliere de artă și vizite gratuite în expoziții. De asemenea, un număr de 4.788 elevi, studenți și angajați ai instituțiilor de educație partenere, au vizitat Art Safari în baza biletului special, redus la 20 de lei.

Pe lângă cele 5 expoziții permanente, Art Safari a găzduit și 3 expoziții temporare în colaborare cu muzee iubite din București. Muzeul Hărților și Cărții Vechi a expus în Centrul Vechi piese rare, printre care și o hartă care prezenta traseul pictorului Ștefan Popescu (expus de Art Safari) în călătoriile sale prin Orient și Occident. Un costum popular Regina Maria, vechi de 100 de ani, din colecția Muzeului Țăranului Român, a fost vedeta expoziției temporare organizate în contextul Zilei Naționale a României. Acesta a beneficiat de un cadru de expunere contemporan: un Infinity Room – fotografia cu cel mai mare succes în social media! Un alt schimb de opere a fost realizat cu Muzeul Național Cotroceni, care a expus în Art Safari piese de artă decorativă realizate de Regina Maria a României, chiar alături de opere din colecția muzeului fondat de Regina Victoria a Angliei.

Accente din Art Safari 2023: Fotografii inedite cu Prințul Harry și Meghan, fondatorul picturii contemporane - Corneliu Baba - și genți ale celor mai faimoase femei din lume

Ediția a 11-a debutează pe 10 februarie tot în Centrul Vechi al Bucureștiului, în Palatul Dacia-România (al Muzeului Municipiului București) din str. Lipscani 18-20. Opere ale maeștrilor picturii spaniole vor putea fi admirate în Centrul Vechi, de la dansatoare de flamenco la coride, de la Academism la Impresionism. Se va adăuga o importantă și mult-așteptată expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion (140 de ani de la naștere), iar expoziția Young Blood, curatoriată de Mihai Zgondoiu, revine la Art Safari cu partea a 2-a, la cererea publicului tânăr! De asemenea, artistul internațional multipremiat Mircea Cantor, stabilit la Paris, revine la Art Safari – ediția a 11-a, alături de alți artiști contemporani consacrați pe scena franceză și europeană.

Corneliu Baba, Constantin Artachino, Traian Dăncuș-Bilțiu sunt alte nume care se regăsesc în line-up-ul din 2023. Și Muzeul Victoria and Albert din Londra se întoarce la anul în România cu o expoziție specială - „Bags. Inside out” - cu genți ale celor mai faimoase femei din istorie și poveștile lor.

Despre Art Safari București

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și susținut de Lidl, GLO și Deutsche Bank, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 10-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și cu colecționari privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă al României. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 10 ediții de până acum a înregistrat peste 350.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri