Muzeul National de Arta al Romaniei in colaborare cu Delegatia Valonia-Bruxelles la Bucuresti organizeaza in perioada 30 aprilie - 19 iulie 2009 expozitia "Fidelitatea imaginilor. Rene Magritte si fotografia", deschisa publicului in salile Kretzulescu ale MNAR.

Vernisajul expozitiei are loc joi, 30 aprilie 2009, orele 18.00. Accesul la vernisaj se face numai pe baza de invitatie.

Expozitia cuprinde 59 de fotografii realizate de pictorul suprarealist René Magritte in perioada 1925 - 1955. Subiectele fotografiilor sale sunt indeosebi familia si prietenii, printre care scriitorii Louis Scutenaire, Paul Nouge, Marcel Marin, Paul Colinet, Irene Hamoir si, bineinteles, sotia sa Georgette Magritte si fratele sau Paul.

Louis Scutenaire a fost cel care a constituit acest ansamblu de fotografii, pe care l-a prezentat in 1976 intr-o expozitie intitulata "Fidelitatea imaginilor" - aluzie la titlul tabloului "Tradarea imaginilor" pictat de Magritte in 1929, prin care artistul aminteste faptul ca imaginea unei pipe, chiar redata realist, intr-o maniera aproape fotografica, nu este realitatea, ci o reprezentare.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari

Realizate cu un aparat Kodak obisnuit, in locuri alese intentionat pentru banalitatea lor, fotografiile uimesc prin stranietatea compozitiilor, prin punerea in scena a personajelor. Magritte se amuza punand oamenii - sotia, prietenii - in situatii inventate inainte de a-i fotografia, in acelasi mod in care aranja elementele tablourilor sale pentru a crea o alta lume.

O parte din fotografiile prezente in expozitie au fost folosite de artist drept etape in elaborarea unor picturi. Magritte se foloseste de fotografie pentru a imortaliza o idee, inainte de a o transpune in registrul pictural, creand astfel un joc al ecoului intre pictura si versiunea fotografica a aceluiasi concept.

Alaturi de acestea, expozitia contine si fotografii autonome, care nu au dat nastere unor realizari picturale, caracterizate insa de aceeasi atmosfera de mister, de enigma vizuala sau de sceneta burlesca pe care o regasim in picturi.

In toate fotografiile din expozitie - fie ele creatii autonome sau etape ajutatoare pentru realizarea unor picturi, regasim aceea atmosfera de mister, de enigma vizuala sau de sceneta burlesca specifica operei lui Magritte.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri