Oamenii privesc cu suspiciune scrisorile electronice si instiintarile diverse care sosesc zilnic prin intermediul e-mailului de pe adrese necunoscute si nu au incredere in totalitate nici in cele sosite de pe adresele de e-mail ale prietenilor, se arata intr-un studiu efectuat de cercetatori americani.Spre deosebire de comunicarea scrisa clasica, unde oamenii sunt predispusi sa asterna lucruri adevarate, in comunicarea prin intermediul e-mailului, oamenii omit sa spuna adevarul in intregime.

Oamenii privesc cu suspiciune scrisorile electronice si instiintarile diverse care sosesc zilnic prin intermediul e-mailului de pe adrese necunoscute si nu au incredere in totalitate nici in cele sosite de pe adresele de e-mail ale prietenilor, se arata intr-un studiu efectuat de cercetatori americani. Acestia au descoperit ca, prin intermediul scrisorilor electronice, oamenii manifesta tendinta de a minti mai mult decat o fac in cazul scrisorilor obisnuite.

Spre deosebire de comunicarea scrisa clasica, unde oamenii sunt predispusi sa asterna lucruri adevarate, in comunicarea prin intermediul e-mailului, oamenii omit sa spuna adevarul in intregime.

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie in urma unui experiment efectuat in randul unui grup de studenti. Fiecarei persoane in parte i-au fost acordati 90 de dolari si i s-a cerut sa imparta banii primiti cu prieteni si cu necunoscuti. In mod obligatoriu, oferta de impartire a banilor trebuia trimisa fie prin intermediul e-mailului, fie printr-o scrisoare obisnuita.

Se pare ca 92% dintre persoanele care au apelat la e-mail au mintit in legatura cu suma totala de bani pe care trebuiau sa o imparta, rezervand doar pentru ei doua treimi din suma. Pe de alta parte, dintre cei care au scris scrisori clasice, doar 64% au mintit in legatura cu suma de bani.

Psihologii pun aceste rezultate pe seama faptului ca, in comunicarea scrisa, componenta non-verbala lipseste. In dialogul scris nu exista gesturi, mimica sau contact vizual ceea ce duce la o interpretare gresita a informatiei si chiar la inselaciune premeditata.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Avem tendinta de a minti mai mult in scrisorile electronice.