Noaptea cartilor, sarbatorita in fiecare an pe 23 aprilie (Ziua Internationala a Cartii), ziua in care au murit deopotriva Shakespeare si Cervantes, s-a mutat in acest an pe 27 aprilie, pentru a nu coincide cu Saptamana Pastelui, Semana Santa in Spania, marcata de numeroase sarbatori de strada, ceremonii, procesiuni religioase si fieste locale.

Pentru noaptea de miercuri, 27 aprilie 2011, primaria comunitatii Madridului a mobilizat numeroase institutii, librarii, muzee, spatii neconventionale pentru a sarbatori in regim nocturn cartea, literatura, lumea scrisului si a lecturii. Anul acesta tema este ¿Me regalas un libro? Te regalo un libro (Imi daruiesti o carte? Iti daruiesc o carte!), iar participantii sunt peste 400: scriitori, editori, artisti din Spania si din lume.

In parteneriat cu una dintre cele mai mari libarii din Madrid, Libraria Antonio Machado (aflata in cladirea Circulo de Lectores, in plin centru), ICR Madrid organizeaza o librarie temporara de literatura romana in limba spaniola, care va incepe la ora 19.00 in seara miercuri, 27 aprilie si va ramane la dispozitia publicului timp de o saptamana. Vor fi disponibile cartile romanesti recent traduse si publicate in Spania, peste 40 de titluri. Tot miercuri seara, in sediul ICR Madrid, se va anunta si deschiderea concursului de eseuri in limba spaniola, pornind de la un citat din opera lui Cioran. Va fi un concurs cu un premiu important, cu un juriu format din profesori si intelectuali spanioli, iar premiantul va fi anuntat la Tirgul de Carte Liber din octombrie anul acesta, unde Romania este tara invitata.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari

Toata noaptea de 27/28 aprilie, sediul ICR Madrid va fi deschis publicului, programul si activitatile de aici sunt anuntate deja in toate materialele promotionale realizate de primaria comunitatii Madrid, deja strada Marques de Urquijo pe care se afla ICR este un loc pe harta culturala a Noptii Cartilor, editia spaniola 2011.

ICR Madrid este deja un partener traditional al organizatorilor spanioli ai Noptii Cartilor. Vor fi, in sediul ICR Madrid, cursuri demonstrative de limba romana, pornind de la similitudinile uimitoare, mai ales din zona lexicului uzual, intre romana si spaniola. Anul trecut aceste cursuri au fost un succes si au dus la marirea spectaculoasa a numarului de spanioli care studiaza in acest moment romana la ICR Madrid.

Foto front si main: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri