Ceea ce este fascinant in legatura cu artistii astazi, este ca ei gasesc tot felul de modalitati de a se exprima creativ, folosindu-se de tehnicile traditionale sau utilizandu-le pe cele clasice. Doua artiste, Lucia Cherata - artist plastic si Oana Manea - fotograf, au vernisat recent o expozitie care se numeste "IPNOGRAFIA, un EKG de vise combinate"(la Hotel Novotel).

“Arta nu face niciodata o declaratie despre realitate, dar isi este siesi singura realitate”, considera artistele. “Va vom arata cum sunt faurite visele. Oamenii cred ca este un procedeu foarte simplu, dar implica mult mai mult de atat. E nevoie de o combinatie fina si complexa de ingrediente. Prima data preseram niste ganduri la intamplare. Apoi, adaugam ceva din ramasitele zilei, care tocmai a trecut …. amestecata cu ceva amintiri din trecut".

Imagine din expozitia "IPNOGRAFIA, un EKG de vise combinate"

Expozitia a devenit un prilej prin care Lucia si Oana au vrut sa isi imbine talentul si prietenia. Scenele surprinse fotografic de Oana Manea, au fost mai apoi intervenite coloristic de catre artista Lucia Cherata, obtinandu-se imagini foarte sensibile. De o sensibilitate surprinzatoare, chiar. Lucrarile lor starnesc senzatia pe care ti-o lasa citirea unei poezii si poti sa le privesti minute in sir pentru a descoperi noi si noi semnificatii. Noi si noi semnificatii... Chiar asta am facut la vernisajul acestei expozitii, am cautat in aceste imagini, limbajul umbrelor si al luminii din fotografia Oanei si dialogul creat de accentele coloristice ale Luciei.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Dupa ce te saturi de acest joc care se petrece parca fara sa il dirijezi in mintea ta, ai posibilitatea de a experimenta o etapa din procesul de creatie al unei astfel de lucrari. Musafirii expozitiei sunt invitati fara cuvinte, sa aplice culoare cu pensula, pe una dintre fotografiile Oanei. Aceasta invitatie este facuta prin intermediul unor penele si al unor tuburi de culoare ce sunt lasate ostentativ, instigand la experiment.

La vernisaj, oamenii erau chiar foarte incantati de aceasta propunere iar adaugirile lor de tuse culorate, insemnau o reinterpretare a personajului si a atmosferei surprinsa fotografic. Ba mai mult, au creat o noua opera, imbogatita de energia si trairea fiecaruia.

"Pictura si fotografia sunt ca niste intamplari sincronizate in paralel. O trasatura rara si foarte interesanta a creierului. Exact ca doi oameni care merg in directii diferite in acelasi timp si care iau aceeasi decizie in acelasi timp. Apoi revin asupra ei si-o corecteaza, si-o corecteaza iar, si-o corecteaza iar si iar. Daca am trai intr-o lume matematica, acesti doi oameni ar ramane in aceeasi bucla pana la final. Creierul este cel mai complex lucru din Univers si e chiar in spatele nasului. Fascinant!”. Aceasta a fost provocarea pe care ne-au facut-o artistele, aceea de a intelege limbajul fotografiei prin pictura si pictura prin instantaneul fotografic...


Aceasta expozitie este deschisa in holul Hotelului Novotel-Bucuresti, pana in data de 6 martie 2011.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri