Prima femeie care a fost inclusă în Rock & Roll Hall of Fame, legendara Aretha Franklin

10 Iunie 2024 publicat în Cultura 64 share-uri

Aretha Franklin, cunoscută drept „Regina Soulului", a fost mai mult decât o cântăreață talentată; ea a fost o forță a naturii, o artistă a cărei voce a răsunat peste decenii, transformând și inspirând milioane de oameni din întreaga lume. De la primele sale note muzicale în biserica tatălui ei până la hiturile care au definit o epocă, Franklin a fost un simbol al luptei, al speranței și al triumfului.

Născută pe 25 martie 1942 în Memphis, Tennessee, Aretha Louise Franklin a crescut într-un mediu profund religios și muzical. Tatăl ei, C.L. Franklin, a fost un predicator renumit, iar mama sa, Barbara, cânta la pian și voce în biserică. În această atmosferă spirituală, Aretha a început să-și dezvolte talentul muzical încă de la o vârstă fragedă. Cântând gospel în biserica tatălui ei, ea a demonstrat de mică o maturitate și o profunzime vocală care aveau să devină semnătura carierei sale.

Ascensiunea unei stele în mijlocul haosului

Când Aretha avea doar doi ani, familia s-a mutat în Buffalo, New York, iar la cinci ani, au ajuns în Detroit, Michigan, unde tatăl ei, C.L. Franklin, a preluat pastorația bisericii New Bethel Baptist. Cu toate acestea, căsnicia părinților săi era departe de a fi ideală, afectată de infidelitățile tatălui. În 1948, părinții ei s-au separat, iar mama ei s-a întors în Buffalo, luând cu ea pe fratele vitreg al Arethei, Vaughn. Aretha și frații ei au rămas cu tatăl lor în Detroit.

În ciuda distanței, Aretha își vizita mama în timpul verii, dar această relație a fost întreruptă tragic în 1952, când Barbara Franklin a murit de un atac de cord, cu puțin timp înainte de aniversarea de zece ani a Arethei. Moartea mamei a lăsat o rană adâncă în sufletul micuței Aretha, care a fost crescută de bunica sa, Rachel, și de alte femei din comunitate, inclusiv Mahalia Jackson.

În urma morții mamei sale, tânăra Aretha Franklin a început să cânte solo în biserica New Bethel Baptist din Detroit, debutând cu imnul „Jesus, Be a Fence Around Me”.

Chiar și în mijlocul acestei suferințe, Aretha a găsit alinare în muzică, învățând să cânte la pian după ureche.

Tatăl său, cunoscut pentru predicile sale emoționante și vocea sa de "un milion de dolari", a atras multe celebrități în casa lor, printre care și Martin Luther King Jr. și Sam Cooke. Aceste întâlniri i-au oferit Arethei o fereastră către o lume muzicală vibrantă și plină de oportunități.

Sub îndrumarea tatălui său, C.L. Franklin, ea a început să cânte în turneele de gospel, începând să își construiască o carieră înregistrând primele ei piese. În 1956, la doar 14 ani, a lansat primul său single, „Never Grow Old”, urmat de alte melodii gospel care au captat atenția publicului și au stabilit bazele carierei sale muzicale.

Dar viața personală nu a fost niciodată simplă. La doar 12 ani, a devenit mamă pentru prima dată, iar până la 15 ani avea deja doi copii.

Aretha a evitat să discute despre aceste aspecte ale vieții sale în interviuri, preferând să păstreze o aură de mister în jurul acestor evenimente.

La vârsta de 18 ani, Franklin a decis să își extindă orizonturile muzicale, mutându-se la New York pentru a înregistra muzică pop. Sub contractul cu Columbia Records, Franklin a lansat primul său album, „Aretha: With The Ray Bryant Combo” în 1961. În această perioadă, ea a explorat diverse genuri muzicale, de la jazz și blues la rhythm and blues. În ciuda talentului său evident, succesul comercial a fost limitat, deoarece Columbia nu a reușit să valorifice pe deplin rădăcinile sale gospel.

Epoca de aur la Atlantic Records

În 1966, Franklin a semnat cu Atlantic Records, unde cariera sa a cunoscut un salt spectaculos. Cu producătorul Jerry Wexler, Aretha a început să înregistreze melodii care au pus accent pe originile sale gospel, dar cu o notă de rhythm and blues distinctivă. Primul său mare hit sub Atlantic, „I Never Loved a Man (The Way I Love You)”, a fost urmat de piesa iconică „Respect”, care a devenit un imn al drepturilor civile și al mișcării feministe. Albumul ei din 1967, „I Never Loved a Man the Way I Love You”, a consacrat-o ca pe una dintre cele mai mari cântărețe ale tuturor timpurilor.

În anii următori, Franklin a continuat să lanseze hituri precum „Chain of Fools”, „Think” și „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, consolidându-și titlul de „Regina Muzicii Soul”. Melodiile sale au fost nu doar succese comerciale, ci și declarații puternice de identitate și empowerment.

Anii '70 și '80 au adus noi provocări și schimbări pentru Franklin. Deși a avut parte de succes continuu cu albume precum „Spirit in the Dark” și „Young, Gifted and Black”, schimbările în industria muzicală și competiția crescută au făcut ca unele dintre lansările sale să nu mai atingă același nivel de popularitate. Cu toate acestea, colaborările cu artiști de renume și adaptabilitatea sa au menținut-o relevantă.

În anii '80, sub contractul cu Arista Records, Franklin a revenit în forță cu albume ca „Jump to It” și „Who's Zoomin' Who?”, care au inclus hituri de succes și au reconfirmat locul său în vârful industriei muzicale.

Aretha Franklin nu a fost doar o cântăreață extraordinară, ci și o artistă care a știut să își exprime emoțiile și să transmită mesaje puternice prin muzica sa. De la imnurile gospel care i-au definit începuturile, până la hiturile pop și soul care au rezonat cu milioane de oameni, muzica ei rămâne un testament al talentului său incomensurabil și al impactului său cultural.

Franklin a fost adesea lăudată pentru flexibilitatea sa vocală, inteligența interpretativă și abilitatea sa de a transforma fiecare piesă într-o experiență emoțională profundă. Vocea sa, descrisă ca fiind un „mezzo-soprană puternic”, și interpretările sale pline de suflet au lăsat o amprentă de neșters în istoria muzicii.

Pe lângă muzică, Aretha a fost o susținătoare ferventă a drepturilor civile și ale femeilor. A cântat la evenimente pentru drepturile civile și a fost alături de Martin Luther King Jr. în lupta pentru egalitate. Melodia ei "Respect" a devenit un imn pentru mișcările de drepturi civile și ale femeilor, iar vocea ei a fost un simbol al puterii și rezistenței.

O viață marcată de abuz și căsătorii eșuate

Aretha s-a căsătorit pentru prima dată la vârsta de 18 ani cu Ted White, o relație tumultuoasă și marcată de abuz domestic. După o căsnicie de opt ani, s-au separat în 1968 și au divorțat oficial un an mai târziu. În 1978, s-a recăsătorit cu actorul Glynn Turman, devenind astfel mama vitregă a celor trei copii ai acestuia. Dar și această căsnicie s-a sfârșit cu un divorț în 1984.

Pe lângă tumultul personal, Aretha a fost nevoită să facă față și tragediei din familie. În 1979, tatăl ei a fost împușcat în propria casă și, după câțiva ani în comă, a murit în 1984. Pierderea tatălui său a fost un alt moment de cumpănă în viața Arethei, care s-a întors la Detroit pentru a fi alături de el în ultimele sale zile.

Lupta cu problemele de sănătate și sfârșitul unei ere

Aretha a avut de asemenea probleme cu greutatea și sănătatea de-a lungul vieții. În 2010, a suferit o intervenție chirurgicală pentru un tumoră nedivulgată, care a fost urmată de o pierdere semnificativă în greutate. În 2017, a anunțat că se va retrage din turnee, dar a continuat să cânte ocazional până în 2018, când starea ei de sănătate s-a deteriorat grav.

Pe 16 august 2018, Aretha Franklin a murit în casa sa din Detroit, înconjurată de familie și prieteni apropiați. A fost diagnosticată cu un tip rar de cancer pancreatic. Moartea ei a lăsat un gol imens în lumea muzicală, dar moștenirea sa continuă să inspire generații de artiști și fani.

Aretha Franklin a fost nu doar o regină a muzicii soul, ci și o femeie care a înfruntat cu curaj și demnitate provocările vieții, lăsând în urmă un legat muzical și uman de neprețuit.

Aretha Franklin a lăsat în urmă o moștenire care transcende muzica. A inspirat artiști și activiști, a luptat pentru o lume mai bună și a folosit platforma sa pentru a promova schimbarea socială. A fost o voce pentru femeile de culoare care luptau pentru egalitate și eliberare.

Oleksandr Nagaiets/shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri