23 August 2016 publicat în Cultura 77 share-uri

Programul Lebensborn este considerat a fi unul dintre cele mai sinistre experimente sociale ale istoriei. Femei din rasa "pura", "ariana", erau alese pentru a intretine relatii sexuale cu ofiteri SS cu scopul de a procrea copii din rasa superioara care sa deserveasca ulterior cauzei naziste. Istoricul si scriitorul Giles Milton ne prezinta povestea adevarata a lui Hildegard Trutz, femeia care a procreat un copil, i-a dat nastere si l-a "inmanat" ulterior statului german de dragul idealurilor naziste.

Recunosc, prima oara cand am citit povestirea de mai jos inclusa in cartea de istorie a lui Giles Milton “Fascinating footnotes from history” am crezut ca citesc un scenariu SF. Nici nu am cuvinte sa descriu amalgamul de sentimente pe care mi le-a inspirat lipsa de sentimente a personajelor principale. Am crezut ca este ireal sau ca este un scenariu de Hollywood prea bine pus la punct sau o povestire bizara desprinsa din alte lumi, alte culturi, alte planete. Apoi am citit despre programul Lebensborn si recunosc cu rusine pentru pagina de istorie lipsa ca nu stiam prea multe despre el.

Acest program social, denumit parca in mod ironic Lebensborn ("Fantana vietii), nu este nicio inventie a nimanui. A fost o realitate cat se poate de halucinanta si cruda a secolului XX, cu consecinte si astazi. Si va vine sa credeti sau nu, acest lucru nu se intampla acum secole, ci in urma cu mai putin de 100 de ani. Mai putin de 100 de ani… si daca ne gandim la ororile de astazi, se pare ca noi, umanitatea, nu am evoluat prea mult in acest timp. Lebensborn era visul celui de-al treilea Reich, acela ca rasa ariana, “pura” sa domine lumea. Si pentru acest lucru, statul german care se visa imperiu finanta in anii 1933-1945 un program menit sa creasca rata de nastere a copiilor arieni “puri”, copii cu par blond si ochi albastri.

Ce presupunea asa-zisul experiment initiat de liderul SS Heinrich Himmler, unul din oamenii de incredere ai lui Hitler, unul din cele mai sinistre experimente ale istoriei? Ei bine, Lebensborn incuraja ca femei si barbati alesi pe criterii medicale si de sanatate sa se “imperecheze” in cele mai bune conditii pentru a concepe cei mai buni copii, copii din rasa pura ariana. Astfel, femei apte din punct de vedere medical si al rasei erau “alese” sa se culce cu ofiteri SS pentru a produce un copil “arian”. La randul lor, ofiterii SS, desi casatoriti si cu familii, erau considerati a fi prototipul barbatului arian si prin urmare incurajati sa aiba relatii sexuale cu tinere germane cu un arbore ginealogic “sanatos” si “pur” pentru a concepe cat mai multi copii regimului nazist. Tinerele “pure” si sanatoase erau indoctrinate sa creada ca principala lor menire in viata este aceea de a procrea pentru regimul nazist.

Odata ce se nastea copilul respectiv, era “predat” mai departe autoritatilor germane pentru a deservi scopurilor marete ale armatei naziste, in timp ce respectivii “parinti” acceptau de buna voie sa nu mai stie niciodata nimic de copilul respectiv. Si ceea ce mi se pare cu adevarat socant in povestirea pe care o veti citi mai jos este gradul de manipulare si dezumanizare in care putem fi tarati. Cat de indoctrinati putem deveni si cat de dezumanizati si cum putem permite altora sa ne “spele creierul” intr-un asemenea grad incat conceperea unui copil pentru a servi scopului meschin al altora sa ti se para un scop maret si nu un lucru gresit, total inuman? Suficient de mult. Este probabil acelasi principiu nesanatos care anima si hraneste teroristii lumii moderne crezand ca servesc unui scop maret si nobil.

Acesti copii erau meniti sa serveasca scopului “maret” al imperiului fascist de a domina lumea si haraziti sa deserveasca cauzei fascistilor cu orice pret, chiar cu pretul vietii lor. Se estimeaza ca 20.000 de astfel de copii “ilegimiti” au fost conceputi in aceste conditii in timpului celor 12 ani din al Treilea Reich, in special in Germania si Norgevia.

Povestea lui Hildegard Trutz, femeia care a nascut pentru dragul ei Führer

via https://www.historyextra.com

Aceasta poveste ciudata, pe care o puteti citi integral mai jos, a fost publicata in cartea de istorie a lui Giles Milton “Fascinating footnotes from history”. Cartea este una fascinanta si prezinta aproximativ 100 de intamplari adevarate si ciudate ale istoriei care au avut loc pe 6 continente de-a lungul a 20 de secole. Cu bunavointa si permisiunea publisherului John Murray, revista Historyextra.com a publicat un fragment din aceasta carte pe care vom incerca sa il redam si noi mai jos. Va garantam ca, desi povestirea nu este tocmai una pe care sa o cititi dimineata la o cafea, este fascinanta si merita citita. Este povestea lui Hildegard Trutz, o tanara sustinatoare nazista, care in 1936 a fost recrutata pentru a se culca cu un ofiter SS fiindca indeplinea toate criteriile femeii germane de “rasa pura”, fiind considerata apta sa conceapa un copil pe masura.

Povestirea este despre Hildegard Trutz, o tanara germana care ii sustinea cu loialitate pe nazisti inca de cand Hitler a venit la putere. In 1933, s-a inscris la Bund Deutscher Mädel (BDM), un fel de Organizatie a Tineretului Hitlerist pentru femei in care li se spunea cat de valorosi sunt ei, oamenii tineri, pentru Germania si viitorul Germaniei. “Eram innebunita dupa Adolf Hitler si Germania noastra mai buna”, marturisea tanara.

Trutz s-a facut remarcata in organizatia ei locala. Gratie parului ei blond germanic si ochilor albastri, “intruchipa exemplul perfect de femeie nordica. “In afara de picioarele mele lungi si de trunchiul meu lung, aveam soldurile late si pelvisul construit pentru a purta un copil”, spunea Trutz.

In 1936, cand avea 18 ani, Trutz a absolvit liceul si era oarecum dezorientata caci nu stia ice sa faca mai departe. Stand de vorba cu un lider BDM, acesta i-a sugerat sa se inscrie in programul Lebensbron. “Daca nu stii ce sa faci, i-a spus leaderul, de ce sa nu ii dai Fuhrerului un copil? Germania are nevoie mai mult decat orice altceva de capital rasial de valoare”.

In continuare, se arata in povestire, liderul BDM i-a explicat modul de functionare al programului Lebensborn. Tanara va trebui sa efectueze mai multe teste medicale si i se va investiga in detaliu “radacinile” ei. O conditie vitala era aceea ca in venele ei sa nu curga sub nicio forma picatura de sange evreiesc. Odata ce tanara indeplinea toate aceste conditii, era libera sa isi aleaga un partener de “reproducere” dintr-un grup de ofiteri SS.

Trutz a fost entuziasmata si a accept imediat sa se inscrie in ciuda parintilor care nu ar fi fost de acord. Acestora le-a spus ca urmeaza sa faca un curs rezidential in socialism national.

Tanara a fost condusa in Bavaria, in apropiere de Tegernsee, intr-un vechi castel unde erau gazduite temporar alte 40 de fete, toate purtand nume false. “ Tot ce aveai nevoie pentru a fi acceptat era un certificat al descendentei tale ariene in care sa se cunoasca cel putin originea strabunicilor tai.”


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri