2 / 4

Roberto Saviano – Gomorra

Roberto Saviano este un jurnalist, scriitor, eseist si formator de opinie italian care traieste in acest moment inconjurat de garzi de corp, fiind amenintat de razbunarea mafiei italiene dupa aparitia cartii sale “Gomorra”, in anul 2006.

Saviano este vazut ca un adevarat erou in Italia, cuvintele lui au o mare greutate, de aceea este invitat adesea la emisiuni de dezbatere a actualitatii.

Editorialele sale in care traseaza cu verticalitate, sensibilitate si inteligenta problematici contemporane; el vorbeste mai ales cu privire la societatea italiana - lupta cu mafia si coruptia, critica la adresa clasei politice. Zeci de mii de italieni il citesc si ii shareuiesc ideile. Roberto Saviano este insa nevoit sa traiasca intr-o “lume inchisoare”, aflandu-se mereu in preajma sa garzile de corp. Urmareste pagina de Facebook a lui Roberto Saviano


Cartea sa „Gomorrah” descrie modul in care Camorra, cunoscuta grupare mafiota napoletana isi desfasoara activitatile murdare. Saviano a scris aceasta carte intr-un mod care imbina stilul narativ cu cel jurnalistic, pentru a demasca practicile si afacerile gruparii.

Cartea poate fi achizitionata via Elefant.ro. Iata descrierea librariei online:

 

"Cat valoreaza viata unui om care a atras asupra lui mania Camorrei? Roberto Saviano, tanarul jurnalist italian care a scris Gomora, stie foarte bine raspunsul. Condamnat la moarte de membrii camorrei, autorul este obligat sa traiasca pazit de politie douazeci si patru de ore din douazeci si patru si sa-si schimbe frecvent adresa pentru a-si pierde urmele.

Cartea-document scrisa de Roberto Saviano a devenit un fenomen in lumea literara la scurt timp dupa aparitia sa in anul 2006 : tradusa in peste patruzeci de limbi, vanduta in mai mult de un million de exemplare, Gomora se numara printre cele mai faimoase carti ale ultimului deceniu. Acest reportaj tulburator despre crima organizata din sudul Italiei, scris la prima persoana, este un hibrid greu de descris : investigatie, polemica politica, descriere a unei realitati istorice, autobiografie, totul intergrat in viziunea caleidoscopica a unei sensibilitati exacerbate. Pe strazile labirintice ale orasului Napoli, in apropierea gropilor de gunoaie cu deseuri toxice, in traiectoria gloantelor ucigase, in tranzactiile economice la scara mare, in traficul de droguri care foloseste drept cobai fiinte omenesti, in containerele inghetate in care sunt stivuite cadavre de chinezi, Camorra este atotprezenta. Iar viata unui om nu valoreaza nici macar cat glontul cu care va fi ucis."
 

Din momentul publicarii cartii, Saviano a primit mai multe amenintari cu moartea din partea capilor gruparii mafiote. Cartea s-a vandut in milioane de copii in toata lumea si de asemenea a stat la baza scenariului pentru filmul "Gomorrah" (2008), care a primit numeroase premii si nominalizari la cele mai importante festivaluri de film din lume.

Trailerul filmului Gomorrah:

 

 Foto: Wikipedia.org

 

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri