10 Aprilie 2023 publicat în Casa-Gradina 1 share-uri

Trandafirii au făcut parte din istorie încă din cele mai vechi timpuri. Se spune că trandafirii au peste 35 de milioane de ani și că există peste 150 de specii de Rosa originare din zonele din emisfera nordică, inclusiv Alaska, Africa și Mexic.

Conform mitologiei grecești, trandafirii au fost creați de Afrodita, zeița iubirii. Cu toate acestea, influența poate fi observată în aproape toate culturile și perioadele de timp. În antichitate, trandafirii erau folosiți pentru sărbători, înmormântări, în scopuri medicinale și ca parfum natural. În Egiptul Antic, petale de trandafir pot fi găsite în morminte și picture, iar Cleopatra a VII-a folosea trandafiri în timpul aparițiilor sale publice.

În perioada romană, trandafirii au fost externalizați din Orientul Mijlociu. Împăratul roman, Nero, arunca tone de petale de trandafir asupra oaspeților săi în timpul evenimentelor sale. Raritatea și accesul minim au făcut că nobilimea romană să vadă trandafirul ca pe un statut de bogăție și a dus la crearea unor grădini publice de trandafiri. Totuși, după căderea Imperiului Roman, trandafirii și-au pierdut din popularitate, dar pentru un scurt timp. Abia în secolul al XV-lea a apărut o renaștere a popularității trandafirilor datorită evenimentelor care au avut loc în Anglia. Grupurile care luptau pentru a câștiga controlul Angliei au folosit trandafirii ca simbol pentru grupul lor. Cei care făceau parte din grupul York erau simbolizați de trandafirul alb, iar trandafirul roșu simboliza grupul Lancaster. Acest conflict este cunoscut în istorie sub numele de „Războiul Trandafirilor”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Nicole Cherry va urca pe aceeași scenă cu Sam Smith! Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

În secolul al XVII-lea, trandafirii au fost extrem de solicitați. De fapt, cererea a fost atât de mare încât trandafirii și apa de trandafiri au fost folosite ca formă de schimb. Împărăteasa Josephine Bonapart a fost o pasionată de trandafiri și a creat una dintre cele mai mari grădini de trandafiri din lume cu peste 250 de soiuri de trandafiri. Ea și-a creat chiar și câteva specii noi, iar grădina este și astăzi una dintre cele mai mari colecții de trandafiri.

Societatea Americană de Trandafiri a desemnat două categorii pentru toți trandafirii - trandafiri antici și trandafiri moderni. Trandafirii antici au fost cultivați înainte de 1867, iar trandafirii moderni au fost creați după anul 1867. Se pare că acest an de referință a marcat și crearea trandafirului hibrid de ceai.

Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original

Pasiunea comună pentru trandafiri a dus la înființarea mai multor grădini celebre de trandafiri în colțuri întreaga lume, care se întrec în a etala simbolul frumuseții și al iubirii. Specialiștii în trandafiri de la FamousRoses au realizat un top 10 al celor frumoase grădini de trandafiri din lume.

1. Gradina de trandafiri PRINCESS GRACE din Monaco

Concepută de Prințul Rainier al III-lea în memoria soției sale, Prințesa Grace, grădina de trandafiri este amenajată după principiile unei grădini englezești, păstrând în același timp caracterul mediteranean prin plantarea de măslini vechi de o sută de ani. Deschisă oficial, la 18 iunie 1984, colecția de trandafiri acoperea o suprafață de 3.000 metri pătrați, după care a fost extinsă în anul 2000 și din nou în 2014 pentru a marca cea de-a treizecea aniversare. Pe cei 5.000 de metri pătrați, vizitatorii pot descoperi peste 315 de soiuri de trandafiri, cu un total de 6.000 de tufe de trandafiri împărțiți în șapte teme. Există de asemenea și un terminal interactiv la una dintre întrările în gradină ce poate fi folosit pentru a identifica locația fiecărui tufe de trandafiri pe o hartă. De asemenea, vizitatorii sunt invitați să scaneze codurile QR de pe fiecare dintre plăcuțe pentru a afla mai multe detalii despre trandafiri. Grădină de Trandafiri poate fi vizitată liber în orice moment al zilei.

2. Grădina de trandafiri din cadrul grădinii botanice din Montreal

Gradina Botanică din Montreal este recunoscută drept una dintre cele mai mari grădini botanice din lume. Cu o colecție de aproximativ 10.000 de specii de plante și 20.000 de taxoni, 10 sere de expoziție, 3 grădini culturale, și peste 15 grădini tematice întinse pe 75 de hectare, este, de asemenea, un loc perfect pentru a vă bucura de aer curat și de frumusețea naturală.

Grădina de Trandafiri din cadrul grădinii botanice din Montreal a fost creată în 1976, pentru a marca Jocurile Olimpice. Se întinde pe mai mult de două hectare și prezintă aproximativ 7.000 de trandafiri, reprezentând peste 900 de specii și soiuri. Grădina de trandafiri este împărțită în două secțiuni principale, care ilustrează istoria și dezvoltarea trandafirilor. Aleile vă permit să vă plimbați prin grădină și să-i admirați culorile în timpul verii. Secțiunea ornamentală a grădinii cu tufe de trandafiri moderni și cățărători este situată la sud și este așezată ca un râu de trandafiri care curge în jurul unor mici insule de copaci și arbuști. Cealalata secțiune prezintă colecții de specii și trandafiri arbuști, unii dintre ei trandafiri vechi de grădină și alții soiuri moderne. O grădina acvatică desparte cele două secțiuni.

3. Gradina de trandafiri din Roma

O experiență senzorială unică, datorită trandafirilor cu parfumul și culorile lor, și o priveliște uimitoare care merge de la Dealul Palatin până la clopotnița Santa Maria in Cosmedin, cupola Sinagogii și Vittoriano, până la observatorul Monte Mario. Grădina de trandafiri a Romei este situată pe versanții Dealului Aventin, într-un loc care a fost dedicat florilor încă din secolul al III-lea î.Hr. Istoricul roman Tacitus vorbește despre un templu închinat zeiței Flora, ale cărei sărbători, „floralia”, aveau loc primăvara în Circus Maximus.

Puteți descoperi aproximativ 1.100 de specii de trandafiri din întreaga lume, chiar și din China și Mongolia. Printre cele mai rare specii se numără, Rosa Chinensis Virdiflora, cu petale verzi, Rosa Chinensis Mutabilis, care își schimbă culoarea cu trecerea zilelor și Rosa Foetida, un trandafir cu un parfum extrem de puternic. În cea mai mare zonă se află colecția de trandafiri botanici, atât antici cât și moderni. Secțiunea inferioară a grădinii găzduiește trandafirii participanți la Premio Roma și colecția de trandafiri care au câștigat prima ediție a acestui prestigios eveniment în anul 1933.

4. Gradina de trandafiri din Sakura, Japonia

Cu o vechime nu foarte mare, gradina din Sakura este o colecție de trandafiri de importanță națională, aflată la doar 30 de minute de aeroportul Narita, în afara orașului Tokyo. De o frumusețe fermecătoare, gradina se întinde pe 13.000㎡, gadzuieste peste 2.500 de plante din 1.050 de specii și soiuri diferite de trandafiri. Pe lângă multe alte soiuri japoneze, chinezești și asiatice, gradina se mândrește și cu 200 de specii rare de trandafiri, donate de Seizo Suzuki, un crescător de trandafiri de renume mondial, din secolul al XX-lea. Nucleul colecției îl constituie soiurile transplantate din Rose Garden Alba, dar colecția a fost foarte mult îmbogățită cu multe specii și soiuri prețioase donate de către alți iubitorii de trandafiri din diferite țări ale lumii, inclusiv Franța, Italia, India, și Australia.

5. Gradina de trandafiri din parcul VALBY, COPENHAGA

Parcul Valby din Copenhaga conține una dintre cele mai mari grădini de trandafiri din Europa, unde vă puteți bucura toată vara de aproximativ 12.000 de trandafiri. Grădina de Trandafiri include 176 de trandafiri diferiți, de la trandafiri englezi moderni la cei vechi și istorici și câteva soiuri de trandafiri cățărători și în miniatură deosebit de încântători. Grădina se întinde pe o suprafață de aproximativ 1,5 hectare, iar trandafiri sunt organizați după culoare în paturi circulare. La începutul lunii august, parcul găzduiește un spectacol de trandafiri, mai exact au loc alegerile anuale de trandafiri.

6. Gradina de trandafiri ZAKIR HUSSEIN, CHANDIGARH

Acesta frumoasă gradină de trandafiri poartă numele fostului președinte al Indiei, Zakir Hussain. Înființată în anul 1967, gradina se întinde pe 10 acri și prezintă unele dintre cele mai rare și rafinate soiuri de trandafiri și alte 1600 de soiuri de flori, peste 35.000 de arbori și plante medicinale. În fiecare an, în luna martie, gradina servește drept loc pentru festivalul anual al grădinilor, un eveniment cultural major.

7. Gradina de trandafiri din Parc de Bagatelle, Paris

Parc de Bagatelle, situat în inima Bois de Boulogne, este una dintre cele patru grădini botanice ale orașului Paris. Creat în 1775, parcul și castelul său au fost construite în 64 de zile după un pariu între regina Marie-Antoinette și cumnatul ei, contele de Artois. Parc de Bagatelle este un loc minunat pentru plimbare și relaxare. Pe lângă copaci giganți și vegetație variată, poduri mici, stânci, peșteri, întinderi de apă și cascade artificiale adaugă farmec și aspect romantic a parcului. Puteți admira magnifica grădină de trandafiri cu 10.000 de tufe de trandafiri din 1.200 de specii diferite. Anul acesta pe 23 iunie puteți participa la eveniment anual dedicat trandafirilor din Parc de Bagatelle. Ateliere, demonstrații și activități distractive vor celebra regele florilor.

8. Gradina de trandafiri din Palermo

Situată în Parcul Tres de Febrero din cartierul Palermo, unul dintre cele mai populare parcuri din oraș, această grădină frumoasă se mândrește cu o colecție de peste 18.000 de trandafiri. Grădina de trandafiri are mai bine de un secol și a primit premiul internațional Garden Excellence Award de la Federația Mondială a Societăților de Trandafiri. Pe lângă trandafirii săi, are un lac cu un pod de influență grecească, un amfiteatru, un patio andaluz și o grădină a poeților cu 26 de busturi ale scriitorilor celebri, printre care Alfonsina Storni, Dante Alighieri, William Shakespeare și Jorge Luis Borges. Terenul pentru această grădină și parcul din jur au aparținut președintelui argentinian Juan Manuel de Rosas până când acesta a fost învins în bătălia de la Caseros, pe 3 februarie 1852. Lucrarea de proiectare a grădinii a fost începută de peisagistul francez Charles Thays și a fost finalizată de discipolul său Benito Carrasco în 1914.

9. Grădinile de trandafiri din cadrul Elizabeth Park, Hartford, SUA

Grădina de trandafiri Helen S Kaman este centrul parcului Elizabeth. Este prima grădină municipală de trandafiri din Statele Unite și a treia cea mai mare grădină de trandafiri din țară. Theodore Wirth a început proiectarea grădinii de trandafiri în septembrie 1903 și a fost deschisă în iunie 1904. Grădina de Trandafiri a început cu aproximativ 190 de soiuri de trandafiri; aceasta a crescut în cele din urmă la aproape 1.000 în anii 1950. În grădină există peste 15.000 de tufe de trandafiri și 800 de soiuri de trandafiri vechi și noi. În anul 1912, grădina de trandafiri din cadrul Elizabeth Park a devenit prima grădină de testare oficială pentru Societatea Americană de Trandafiri fondată în 1892, cu ideea de a testa și de a oferi publicului informații precise despre trandafiri.

Grădina de trandafiri Heritage este a doua grădina de trandafiri din cadrul parcului Elizabeth, cu soiuri vechi și rare de trandafiri, unii chiar anteriori anului 1867. Trandafirii Heritage, numiți și trandafiri vechi de grădină includ specii sălbatice. Printre aceștia se numără și rozeta ce simbolizează o centifolia, un trandafir cu 100 de petale, care este tipic trandafirilor tradiționali. Trandafirii Heritage înfloresc o dată la mijlocul lunii iunie și au un parfum puternic, intens care domina întreaga grădină.

10. Gradina de trandafiri Regina Maria, Londra

Grădina Reginei Maria este o grădină de renume mondial, numită după soția regelui George V. În 1932, când Grădinile Reginei Maria s-au deschis publicului larg, primul supraveghetor a plantat o grădină de trandafiri care a fost finalizată în 1934. Grădina de trandafiri este cea mai mare colecție de trandafiri din Londra, cu aproximativ 12.000 de trandafiri, de la trandafiri clasici până la cei mai moderni trandafiri englezești, inclusiv propriul trandafir „Royal Parks”.

Dacă vă doriți un trandafir celebru în ghiveci sau în gradină, intrați în lumea magică a trandafirilor pe https://www.famousroses.eu/. Aveți de ales dintre peste cele 100 de soiuri de trandafiri medaliați și celebri în întreaga lume! La Famous Roses găsiți trandafirii de care aveți nevoie pentru a vă transforma casa și gradina în galerii de artă. De la trandafiri cățărători și parfumați până la trandafiri de dulceață, de la cei mai mari creatori ai lumii. Medaliați, celebri și cu garanție pentru prindere, soi și culoare, Famous Roses vă oferă cei mai calitativi și rezistenți butași de trandafiri de pe piață. Acești trandafiri de colecţie, adevărate opere de artă pentru totdeauna, sunt cele mai inspirate cadouri cu flori care rezistă an de an.

Sursa foto - pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri