Guzmania este o planta de o frumusete rara. Florile ei ne bucura sufletul si privirile. Afla care este perioada de viata a Guzmaniei si care sunt cele mai bune metode de ingrijire ale acestei plante.

Descrierea plantei

Guzmania este o planta foarte populara, insa foarte putini stiu ca aceasta este o planta efemera. Acesta este motivul pentru care ne bucuram de ea doar pentru 6 luni in fiecare an, de aceea trebuie inlocuita periodic.

Guzmania face parte din categoria "bromeliacee", categorie ce poate fi gasita in padurile subtropicale din America Centrala si de Sud, si in India de Vest. Aceste plante se pot observa ca si epifite care cresc pe copaci.

Pe copac acces la toata lumina care e filtrata de ramurile sale, luandu-si apa necesara in frunzele sub forma de cupa, atunci cand ploua. Frunzele au forma unor rozete, arcuite, de culoarea verde deschis. Lungimea normala a unei astfel de frunze este de 20-30 cm.

Cat traieste Guzmania?

Aceasta floare poate fi gasita in culori ca: alb, oranj, galben, mov sau rosu. Florile sunt mici, insignifiante si traiesc putin (1-2 saptamani), dar cele decorative rezista pana la aproximativ 4-8 saptamani.

Dupa uscarea florilor, planta intra intr-o perioada de odihna in care, ingrijita corespunzator, se va inmulti. Treptat, planta-mama se va devitaliza, permitand puiului sa se dezvolte. Cea mai buna perioada de detasare este aceea cand planta-pui pare suficient de dezvoltata incat sa reziste singura.

Guzmania se adapteaza bine in zone fara lumina directa. Suporta pana si temperaturi obisnuite, fara excese in schimb. Rozeta centrala trebuie mentinuta umeda udand-o sau folosind un spray cu mici cantitati de apa. Aceasta apa din centrul lor trebuie inlocuita periodic si curatata cu un burete. Este indicata folosirea apei de ploaie pentru operatiunile mentionate mai sus.

Guzmania are o durata de viata de aproximativ 6 luni - 1 an, depinzand de conditiile in care traieste. Nu uitati, orice spatiu interior in care petrecem mai mult de o ora pe zi, este necesar sa aiba un ambient placut, natural, si plante decorative pentru o mai buna calitate a aerului pe care il respiram.

Plantele purifica aerul pe care il respiram (praf, emisii chimice), ajuta la improspatarea lui si sporeste eficienta in mediul de lucru oferind un sentiment special de confort.

Credit foto: cliff1066 ; mick/Lumix
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri