Tarhonul nu este folosit numai pentru a inlocui sarea, ci si datorita calitatilor sale medicinale, fiind bogat in saruri minerale, iod, vitamina A si C. De asemenea, tarhonul stimuleaza pofta de mancare, motiv pentru care este un leac naturist impotriva anorexiei.

In cazul in care starea sanatatii tale nu iti permite sa mananci sarat si ti se pare ca toate mancarurile sunt lipsite de gust, atunci solutia perfecta de a inlocui sarea o constituie tarhonul. Denumit si Artemisia dracunculus, acesta este o planta aromatica, ce isi are originile in tinuturile asiatice. Face parte din familia Asteraceae si a fost adus in tarile europene in secolul al XVI-lea, datorita aromei sale intense.

Crestere tarhon

Tarhonul creste sub forma de tufa si poate fi crescut atat in gradina, cat si in interior, atingand, uneori, o inaltime de 90-100 cm. Frunzele sale sunt lanceolate, subtiri, puternic parfumate, iar florile cresc sub forma de buchetele si sunt de culoare galbena. Aceasta planta aromatica trebuie sa fie amplasata intr-o zona aflata in plin soare, ferita de curenti puternici, in vreme ce solul trebuie sa fie usor si sa asigure un drenaj corespunzator. In ceea ce priveste apa, tarhonul trebuie udat des, iar in perioadele secetoase, se va avea in vedere ca pamantul sa fie mereu umed la suprafata.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari

Inmultirea tarhonului se poate face la inceputul primaverii, prin butasire sau prin divizarea tufei. Pentru obtinerea butasilor, vara se vor taia fragmente din planta ramificata si se vor planta intr-o ladita cu pamant de padure, nisip si ingrasamant, pentru a prinde radacini. Ladita cu amestecul format se va pastra intr-o zona umbrita, iar butasii se vor planta la inceputul toamnei, la o distanta de aproximativ 50 cm intre ei, pentru a se putea dezvolta. Frunzele le poti recolta pe tot parcursul verii, pana toamna, la venirea frigului, si le potiadauga in mancare proaspete sau le poti pune la uscat, intr-o camera aerisita, cu umiditatea scazuta.

Tarhonul in bucatarie

Aceasta planta este utilizata in bucatariile din intreaga lume, adesea fiind folosita pentru condimentarea fripturilor de porc, vita, vanat sau pasare, a sosurilor pentru paste ori fripturi, cat si a preparatelor pe baza de oua, cel mai bun exemplu in acest sens fiind omletele cu branza, specifice bucatariei frantuzesti.

Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

Calitatile medicinale ale tarhonului

Cu toate acestea, tarhonul nu este folosit numai pentru a inlocui sarea, ci si datorita calitatilor sale medicinale, fiind bogat in saruri minerale, iod, vitamina A si C. Astfel, acesta se foloseste impotriva afectiunilor la stomac, ficat si rinichi, dar si ale gingiilor, consumul frunzelor dimineata, pe stomacul gol, ajutand la intarirea acestora, dar si la protectia dintilor impotriva cariilor. De asemenea, tarhonul stimuleaza pofta de mancare, motiv pentru care este un leac naturist impotriva anorexiei. Consumat sub forma de ceai, acesta alunga oboseala si elimina toxinele din corp. Nu in ultimul rand, se recomanda tarhonul pentru favorizarea menstrei, pentru reducerea gazelor intestinale, dar si in cazul colicilor sau al sughitului.

Un articol de Ana Marin

Foto interior: Wikipedia

Asprele legi ale Educației. Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri