Alegerea potrivita a culorilor pentru locuintele noastre determina, cu siguranta, starile noastre afective. Fiecare culoare reprezinta o energie care poate fi feminina sau masculina, energizanta sau calmanta, activa sau pasiva si apartine unui anumit element din cele cinci, unui anumit punct cardinal, anotimp sau parte a corpului.

Verdele corespunde energiei lemnului. Acesta simbolizeaza cresterea, vindecarea, prosperitatea, pacea, intelegerea. Verdele se foloseste pentru calmarea stresului si a problemelor emotionale. Se potriveste, in special, in partea de est si sud-est a locuintei, unde se afla norocul privind sanatatea, familia si prosperitatea. Mai mult, stimuleaza dinanismul, cresterea si dezvoltarea. In general, tonurile de verde sunt revigorante si tonifiante, creand impresia unui spatiu mare. Este o alegere buna pentru camerele copiilor si in dormitor. Nu se reomanda pentru living, deoarece acolo exista deja multa energie Yang, energie provenita de la televizor.

Albastrul este o culoare Yin, fiind legata de elementul apa, de norocul in cariera si prosperitate. Se asociaza cu sinceritatea, intelepciunea, inspiratia si creativitatea. Este considerat mesagerul dragostei si al inteligentei. Apartinand elementului apa, este o culoare benefica pentru sanatatea noastra. Aceasta culoare se poate folosi in camerele de studiu, in birou, in baie, in zonele foarte calduroase, inducand o stare de racoare. Nu se recomanda pentru acoperisuri sau tavane, intrucat apa, ajunsa la apogeu, incepe sa curga descendent, distrugand ceea ce se afla sub ea. Albastrul favorizeaza meditatia si contemplarea, eliminand starile de tensiune.

Albul este reprezentarea metalului. Atrage dupa sine incredere, claritate si lumina in viata. Se potriveste in partea de vest si nord-vest. Pentru occidentali, semnifica puritate, in vreme ce, pentru asiatici, semnifica doliul. Folosit in exces, poate fi asociat cu frigul si sterilitatea, insa, in amenajarea casei noastre, acesta trebuie sa domine, din moment ce reflecta lumina. Este recomandata folosirea acestuia in toata casa, in special la vopsirea tavanelor.

Negrul simbolizeaza, ca si albastrul, apa, sugerand partea subconstienta a psihicului uman. El este legat de negativism, de profunzime, independenta, dar si de stabilitate si protectie. Reprezentand banii si puterea, trebuie folosit moderat, intrucat absoarbe lumina. Se utilizeaza in camerele siuate la nord, dar si in baie, asociat cu o alta culoare.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Psihologia culorilor in arta Feng Shui.